');
22
Apr
spavaca soba
Pixabay

Kako opremiti stan za izdavanje?

facebook messenger viber
Postoji mnogo saveta na internetu kako opremiti različite tipove stanova. Mnogi su vrlo korisni, ali kako ćete na kraju urediti stan, zavisi od vaših afiniteta, ali i od veličine stana i vaših finansija.

Jedno je uređivati svoj dom, a nešto sasvim drugo kada se odlučite da uredite nekretninu koju izdajete. Od mnogo stvari zavisi da li će se vaš stan dopasti zakupcima i da li će se brzo izdati. Nekada nije dovoljno samo popuniti stan potrebnim nameštajem, već je poželjno da postignete utisak prijatnog doma. U tome mogu puno da pomognu mnogi detalji i sitnice, koji upotpunjuju prvi utisak o stanu.

Uređenje stana za porodice
Ukoliko imate veći stan i želite da ga izdate porodicama, onda se pri uređenju vodite time šta je potrebno jednoj porodici sa decom. Za početak, porodicama je potreban malo veći prostor, što podrazumeva da stan ima bar jednu spavaću sobu, a poželjno je dve. Uređenje treba da je minimalističko i funkcionalno. Kuhinju uredite tako da ima sve potrebne aparate i uređaje, popunite je tanjirima, šoljama, escajgom, šerpama i svim potrebnim za jednu kuhinju, jer porodice najčešće same spremaju svoju hranu i kuhinju će koristiti u najvećoj meri.

Veći trpezarijski sto sa bar 4 stolice je obavezan. Zatim, dnevna soba treba da ima veliki, udoban kauč ili garnituru, kako bi svi mogli da tu provode vreme. Najbolje rešenje je kada su kuhinja, trpezarija i dnevna soba jedna velika celina, jer porodicama, naročito sa decom, odgovara da svi budu zajedno, jedni drugima u vidokrugu.

Takođe, njima treba malo više prostora za odlaganje stvari, pa bi bilo dobro da svaku šupljinu i udubljenje u stanu iskoristite za ostavu. Izbegavajte puno detalja, u vidu figura, velikih dekorativnih lampi. Manja deca često u igri mogu polomiti keramičke dekorativne figure. Fokusirajte se na jednostavnost i praktičnost. Umesto skupocenih figura i stojećih lampi, stavite veće saksijske biljke koje će dati prostoru toplu i prijateljsku atmosferu. Stan okrečite u svetlije tonove, a detaljima u vidu jastučića i boja tekstila na stolicama ili foteljama dodajte boje koje će dopuniti utisak.

Vodite računa i o osvetljenju. Dodatna osvetljenja su poželjna u kuhinji, kod radne ploče, iznad trpezarijskog stola, kao i pored kreveta u spavaćoj sobi. I za kraj, odlučite da li je vaš stan otvoren za kućne ljubimce. Danas mnoge porodice imaju psa ili mačku, pa to uključuje i određene uslove za zakupce, u vidu održavanja stana, čišćenja i eventualnih oštećenja.

Stan pogodan za studente
Ovde postoje dve opcije, gde se najviši izdaju ili mali stanovi za jednu osobu ili veći koji može da deli nekoliko studenata, najčešće troje. U skladu sa tim će i uređenje varirati. Za studentske stanove potrebna je manja kuhinja, sa osnovnom opremom i uređajima. Šporet može biti i manji, sa dve ringle, a takođe i frižider ne mora biti veliki.

Poželjno je da trpezarijski sto bude veći, za 4 osobe, jer će se dosta koristiti kao radni sto pogodan za učenje. Dobro je imati još jedan radni sto, koji može stajati, ako ima mesta, u dnevnoj sobi ili u spavaćoj.

U jednoj od spavaćih soba, posebno ukoliko je manja, možete staviti i krevete na sprat, kako bi iskorišćenost bila veća.

Kupatilo opremite jednostavno, a poželjno je da na kadu ili tuš kabinu stavite zavesu, koje je korisna ukoliko istovremeno kupatilo koristi više ljudi. Obezbedite sredstva za čišćenje, odnosno usisivač, metlu, kofu, džoger. Obavezna je mašina za pranje veša. Što se tiče dnevne sobe, postavite udoban kauč, koja se može iskoristiti i kao krevet za spavanje. Stavite i jednu udobnu, veću fotelju, sa manjim stočićem pored i stonom lampom, kako bi to bilo mesto pogodno za čitanje. Dobro bi bilo imati i policu za knjige. U spavaćim sobama postavite manji orman i komodu sa fijokama, za adekvatno odlaganje garderobe.

Enterijer bi trebalo da je jednostavan, svetao i praktičan. Poželjno je obezbediti dobru internet konekciju, što je studentima posebno važno. Mnogi studenti vreme provode na fakultetu i u čitaonicama, a u stanovima samo prespavaju. Ali, ima i onih koji isključivo mogu da uče u tišini svog doma.

Uređenje luksuznih stanova
Odavanje luksuza i ekskluzivnosti vašem stanu za izdavanje, ne samo da povećava cenu izdavanje, a samim tim i vaš prihod, već vas to dodavanje luksuza ne mora puno koštati.

Stan se najbrže izda na osnovu izgleda kuhinje i spavaće sobe. Kuhinja treba da ostavlja utisak prostranosti. Zato izbegavajte da je predstavite kao malu, zasebnu prostoriju. Mat frontovi na kuhinjskim ormarićima daju odličan izgled. Ukoliko volite drvo, onda ga kombinujte sa sjajnim delovima. Umesto pločica, možete staviti staklo. To je malo veći trošak, ali daje izgled svedenog luksuza. Ručke na fijokama i ormarićima mogu biti u boji starog zlata, a tome dodajte još par detalja u toj boji, kao što posude za čaj i kafu.

Danas su popularna takozvana ostrva, koja se nalaze na sred kuhinje, koja mogu biti dodatna radna površina, mesto za brzi doručak i mogu da posluže i kao mesto za odlaganje. Odličan efekat daje mermerni izgled, a danas postoje veće ploče koje imitiraju mermer, a znatno su pristupačnije. Izbegavajte da kuhinja bude skroz bele boje, uvek u takvom slučaju monotoniju razbijte nekom tamnijom bojom.

Što se tiče spavaće sobe, poželjno je staviti veliki, visoki krevet, a pored jednostavne noćne stočiće sa efektnim stonim lampama, koje su ujedno i dekorativne. I veliko ogledalo naspram kreveta može pojačati efekat i povećati prostoriju. Postoji toliko proizvoda i detalja kojim možete ulepšati stan. Neutralne boje u kombinacija sa efektnim tapetama daju odličan efekat. Neutralne boje daju osećaj elegancije, a tapete, najčešće u jačim bojama apstraktnog dezena osvežavaju prostoriju.

Tapetama možete vizuelno odvojiti deo prostorije, npr. trpezariju od dnevne sobe. Velike slike, lampe i velike biljke u dekorativnim saksijama takođe mogu pomoći luksuznom izgledu stana.

Uređenje stana za izdavanje „na dan“
Velika je ponuda ovih stanova, pa u uređenju treba voditi računa da se vaš stan izdvoji iz velike ponude. To ćete postići adekvatnim uređenjem, a posebno dadavanjem neke specifičnosti.

Najbolje je usredsrediti se na svetlije tonove, odnosno skandinavski tip enterijera, sa dodavanjem jedne jače boje, npr. crvene, žute ili tamno plave. Možete jedan zid obojiti u jaku boju, staviti tapet u tim nijansama ili staviti tepih sličnih tonova. Možete kombinovati stilove, pa tako uz jednostavnu ugaonu garnituru, staviti neobičan stočić industrijskog dizajna. Jednostavnost skandinavskog dizajna prošarajte jastučićima, slikama ili komadom nameštaja u jakoj boji. To može biti jedna fotelja, komoda ili stočić. Velike podne lampe ovde daju odličan efekat. Ideja je da pri pregledu ponude stanova, upečatljiv dizajn zakupcu privuče pažnju.

Kod izdavanja stanova mnogi najviše zapamte prvi utisak. Pre nego što otvorite vrata svog stana potencijalnom stanaru, potrudite se da stan bude čist, sređen, provetren, prohodan i bez viška nameštaja. Najbolje je stan pokazivati preko dana, ali ukoliko to nije moguće, pobrinite se da kompletno osvetljenje funkcioniše. I ne zaboravite: prvi utisak je najvažniji.