23
Apr

Kako da povećate vrednost Vaše nekretnine?

Naš instinkt nam kaže da se negde i nekad moramo skrasiti. Otuda i želja svakog čoveka da gradi, nadograđuje, pravi i ulaže.

Kada imate svoju nekretninu sve se menja. A evo zašto je važno da ulažete u svoju nekretninu i na koji način možete podići vrednost vašeg doma.

Zašto je važno ulagati u sopstvenu nekretninu?
Pitanje, koje nudi bezbroj odgovora. Životni prostor je nešto što nas definiše, nešto što i te kako utiče na našu energiju. Ukoliko je naš životni prostor "mračan", siv, utučen, opterećen stvarima, sa starim nameštajem, kuhinjom koja jedva odoleva vremenu, hladan, prokišnjava, vlaga se javlja često i gotovo uvek na istim mestima, prozori ne dihtuju dobro, onda nas i ne bi čudilo kada biste nam rekli da ste generalno nezadovoljni. Zanemariti neke osnovne uslove normalnog i pristojnog života, ujedno znači i zanemariti sebe i svoju potrebu da vam bude lepo.

Međutim, trebalo bi da znate da je važno da ulažete u nekretninu pre svega da bi vama bilo lepo i prijatno da boravite u tom prostoru. To je prostor kojem se uvek vraćate i koji vas ispraća, to je prostor gde možete da oslobodite vašu kreativnu energiju i gde postižete kompletan mir.

Još jedna jako dobra stvar zbog koje definitivno treba da ulažete u stan, jeste mogućnost prodaje. Naši apetiti rastu. Šta kada bi se u nekom trenutku vašeg života dogodilo to da poželite da pređete u veću nekretninu? To znači da morate da prodate stan, kako biste ušli u proces kupovine drugog stana. Što je stan u lošijem stanju, njegova cena biće niža. Nikome to nije u interesu. I onom koji kupuje stan neće biti lako da sve iznova renovira, a neće ni vama biti svejedno jer ćete uzeti mnogo manje novca nego što ste očekivali.

Zato je važno, prilikom života u nekom stanu da vam uvek na umu bude: ulaganje, ulaganje i samo ulaganje. Ulažite tako kao da ćete uvek ostati tu. Samo sa takvim pristupom sutradan možete da prodate stan po odličnoj ceni.

Uložite u drvene podove
Kada ulažete, treba da imate dve dimenzije na pameti. Jedna je svakako činjenica da ulažete da bi vama bilo dobro, a druga je da ulažete da bi to što renovirate bilo dugotrajno i da bi i nekome drugom ko se odluči da kupi vaš stan takođe bilo u redu. Drveni podovi utiču na toplinu vašeg doma.

laminat

I ne samo to, drveni podovi se mogu obnoviti i održavati, dugo traju i savršeno se uklapaju u bilo koji enterijer. Svako ko bude poželeo da kupi stan od vas neće se sigurno odlučiti na promenu podova, zato što zna da tome može i te kako da se prilagodi. Ono što bi trebalo da znate je da drveni podovi nisu najjeftinija varijanta, ali svakako su opcija koja će maksimalno dodati vrednost vašem domu.

Uložite u ugradne ormare i pametno gradite kuhinju
Kada je reč o kuhinji, kuhinja bilo da je za vaše potrebe ili potrebe vašeg potencijalnog kupca mora da bude lepa, sređena i čista. Mora da bude funkcionalna. Ukoliko izaberete stan sa malom kuhinjom, onda morate da smislite način na koji će sve potrebne stavke i elementi stati. Upravo u tom kontektstu govorimo o funkcionalnosti. A kada treba uštedeti na prostoru definitivno savetujemo ugradne ormare, posebno za stanove manje kvadrature. Ugradni ormari štede na prostoru i doprinose u nekim situacijama da stan izgleda veće, čak mu daju i određenu dubinu prostora, koja je definitivno potrebna malim stanovima. Ukoliko želite moderno i želite da pratite trendove onda vam savetujemo ugradne ormare sa kliznim vratima ili čak ugradne ormare sa providnim vratima.

Uložite u prozore
Jedno jako funkcionalno rešenje jeste ulaganje u prozore. Kako to mislimo? Naime, kada prozori ne dihtuju dobro ulazi hladnoća, a kada ulazi hladnoća vaša grejna tela jače rade kako bi ugrejala i vi trošite nepotrebnu struju. Kada prozori nisu dobri, ne može da vam pomogne ni 100 radijatora da se ugrejete onako kako želite.

Zbog bezbednosti je takođe jako važno imate kvalitetne prozore. Svako ko bude došao da kupi vaš stan sigurno je da će primetiti i prozore, jer su to praktično sitnice, u koje nećete mnogo da uložite. Uglavnom se najveća prednost daje PVC prozorima, zbog toga što nije potrebno nikakvo održavanje i ovi prozori su najpraktičniji. U prilog PVC prozorima govori i njihov minimalan vek trajanja od čak 25 godina.

Vest koja će obradovati mnoge koji su ove godine rešili da zamene stolariju jeste da je država najavila da će od leta početi sa subvencijama za zamenu stolarije u cilju postizanja veće energetske efikasnosti. Pored toga, subvencije će se davati i za zamenu individualnih ložišta kako bi se prešlo na pelat, gas i električno grejanje, što nas dovodi do priče o sistemima grejanja.

Uložite u dobar sistem grejanja
Na samom kraju dotičemo se možda i najvažnije teme. Sve više ljudi gleda da uštedi maksimalno na mnogim stvarima na kojima je to moguće. Kada je grejanje  u pitanju postoje različita mišljenja, međutim, primetan je trend okretanja ka novim tehnologijama, koje su ujedno i ekološki prihvatljivije i ne štete našoj životnoj okolini (i koje su, kao što je pomenuto u prethodnom pasusu prepoznati od strane države koja će nastojati da omogući prelazak na ekološkije varijante velikom broju građana).

radijator

Kada su u pitanju ekološki prihvatljivi sistemi grejanja, pre svega se ističu toplotne pumpe i solarni paneli. Primera radi, toplotne pumpe koriste više od 70% obnovljive energije, a samim tim smanjuju karbonski otisak. Kako bi ugrejale vaš dom toplotne pumpe koriste sunce, hibride, vazduh, vodu i geotermalne izvore. Da ne govorimo o tome da ove toplotne pumpe u isto vreme i hlade.

Sa druge strane mnogi smatraju da su solarni paneli budućnost, a još bolja strana priče jeste što se u Srbiji sve više i lakše koriste ovi izvori solarne energije. Ne samo da ćete korišćenjem solarnih panela uštedeti, već će vaša životna sredina biti zdravija.

I najvažniju stvar koju želimo da vam kažemo na samom kraju i koja  će vas, vrlo verovatno obradovati, to je činjenica da je poslednjih godina cena ugradnje solarnih panela smanjena za čak 90%. To znači da ih vrlo verovatno sebi možete priuštiti, a nakon što ih priuštite vaša cena stana će sigurno skočiti, jer je to trend, koji će tek biti aktuelan i tražen.