10
May

Lođa u stanu – kako iskoristiti ovaj prostor?

Stan bez jednog balkona, terase ili lođe nije potpun, jer onda se opcije za uživanje i opuštanje znatno smanjuju.

Posebno je to izraženo u prvim letnjim danima kada se završi sa nekim obavezama, poslom, školom, pa se skuva kafa i izađe na lođu i uživa u suncu, lepom vremenu i kafi, čaju ili nekom drugom omiljenom napitku. Ali, šta je najpre razlika između ove tri prostorije?

Zašto lođa nije isto što i terasa ili balkon?

Terasa i balkon su uglavnom sasvim otvoreni, mogu se naći izvan fasadnih zidova zgrade ili kuće.  Terasa se može napraviti i u samom  prizemlju, na krovu i tako dalje. Lođa je u tom smislu mnogo praktičnija, jer je oivičena zidovima, ne izlazi van njih, ali može malo i da izađe, te je otvorena samo s jedne strane gde se stavljaju različite pregrade, ograde, staklo... ono šta lođu u stanu čini mnogo praktičnijom od terase i balkona jeste činjenica da je daleko funkcionalnija, jer se može koristiti tokom cele godine, a jedino se njena namena menja.

Lođe su popularne još iz srednjeg veka, pa su najlepše mogle i mogu i dalje da se vide u Italiji, Francuskoj, Poljskoj, sa ukrašenim gvozdenim ogradama, izbačenim ogradama u poluluku i slično, dok su one danas uglavnom modernog oblika, četvrtaste, uz staklene ograde, ograde jednostavnog, minimalističkog dizajna, a neretko se mogu videti i lođe koje su sasvim zagrađene i pretvorene u zatvorenu prostoriju. Sve ovo govori da se one mogu urediti na mnogo načina, zbog čega smo se pozabavili tom temom i donosimo vam nekoliko predloga kako i na koji način možete urediti ovaj prostor u svom stanu, a da uvek bude lep, prijatan i ono najvažnije, funkcionalan.

Lođa je ogledalo vaše kreativnosti

Ukoliko ste kreativni ili želite da ispoljite negde tu svoju kreativnost, onda je lođa najbolje mesto gde treba da usmerite tu svoju stvaralačku energiju. Posebno se to da videti u lođama koje se nalaze u sklopu zgrada koje su građene ranijih godina, pa su i lođe često u lošijem stanju. Na prvom mestu je važno da sredite zidove i podove. Mnogo je načina na koje ovde možete sasvim  izmeniti izgled lođe, jer možete da je prekrečite u neku boju, ali i da postavite fasadnu ciglu, uradite neki mural po zidovima ukoliko je to vaša strast, a najbolje od svega jeste što je poenta u tome da ništa ne bude savršeno, jer to upravo daje draž koju bi ova prostorija trebalo da ima, jer njena savršenost jeste u tim nesavršenostima.

Kada je u pitanju pod, načina za promenu je zaista mnogo. Najlakša opcija jeste postavljanje linoleuma za podove, kojih ima u raznim dezenima, nalik na parket, ciglu, kamen, a pored toga, on se vrlo lako i jednostavno čisti. Međutim, ako želite da vaša lođa ima što prirodniji izgled, onda možete kupiti daske za pod, koje ćete polako i sami postavljati, spajati, kao i neke pločice, jer vam tu apsolutno ne treba pomoć majstora – setite se, poenta je da ne stremite savršenom izgledu kako biste ga dobili.

Uređenje male lođe

Najčešći slučaj je to da ljudi imaju „posla“ sa lođama male površine, koje ne prelaze dva do tri kvadrata, a nekad je to i manje. U tom momentu je onda veoma važno racionalno planiranje i organizovanje prostora, biranje komada nameštaja, kako bi se sve uklopilo da bude i lepo i korisno. Kod uređenja male lođe u stanu, ukoliko želite da je koristite kao kutak za odmor i uživanje, važno je da napravite mesto za sedenje, a da samu okolinu učinite takvom da utiče na relaksaciju. Korišćenje prirodnih materijala je ovde najvažnije, pa tako možete iskoristiti drvo za police, za pravljenje zidnih rešetki na koje će kasnije doći saksije sa cvećem i nekom dekoracijom.

Iskoristite same zidove lođe, pa uz njih napravite garnituru za sedenje. Ubacivanje stolica i velikih baštenskih garnitura će samo smanjiti prostor, pa je jednostavnije da u svojoj režiji napravite klupice od drvenih dasaka ili paleta, kao i jedan stočić, na koje ćete kasnije staviti jastučiće i ćebiće, neki zanimljivi stolnjak, čime ćete dobiti pravu boho priču koja utiče na to da uživate u svakom momentu, bili sami ili ne. Možete čak iskoristiti i plafon, pa uzeti neku ljuljašku-stolicu od čvrstog kanapa koja će vam poslužiti i kao dodatno mesto za uživanje, ali i kao odlična dekoracija celoj vašoj lođi.

Mali i funkcionalni komadi nameštaja

Kada smo već kod lođa  manjih dimenzija, njihovog uređenja i planiranja, važno je da koristite manje komade nameštaja koji su funkcionalni. Često se takvi komadi ne mogu naći bilo gde, već u specijalizovanim prodavnicama, na internetu, u prodavnicama polovne robe i slično. Jedna od odličnih ideja jeste da pronađete sanduk za odlaganje stvari koji ćete koristiti da u njega stavite novine, jastučiće, ćebiće, da odložite bilo šta, a da kada je zatvoren preko postavite dušek ili jastuke, pa će vam taj sanduk osim za odlaganje stvari poslužiti i kao mini dvosed za sedenje i odmaranje. Na isti način možete napraviti i sto koji će imati funkciju stočića, ali i mesta za odlaganje.

Iskoristite u manjim lođama zidove da ulepšate prostor, pa osim okačenih saksija ili postavljenih na drvene police, rešetke, možete okačiti neke svećnjake, jer sveće uvek dobro dođu za pravljenje atmosfere u letnjim danima, kao i neke kućice za ptice, zanimljive detalje koji će na taj način ulepšati celokupan prostor, ali neće zauzeti mesto. Lođe su ujedno dobre, jer su zaklonjene u trenucima kada je neko nevreme, pa možete jedan zid iskoristiti za saksije sa začinskim biljem koje će tu sigurno dobro napredovati, dati vam uvek sveže začine za obroke, a ukrasiti i dati savršen miris ovoj prostoriji u vašem domu.

Uređenje većih lođa u stanu

Velike lođe, koje imaju više kvadrata, može se reći da su retkost, ali kada ih neko poseduje uglavnom onda ima plan za šta su potrebne i kako ih preurediti, jer daju brojne mogućnosti. Najčešći način preuređivanja jeste potpuno zatvaranje i pretvaranje u spavaću sobu, trpezariju ili neki vid kuhinje, što je odličan način njihovog korišćenja kada su dodatne prostorije potrebne. Međutim, ukoliko vam nije potrebna dodatna prostorija ovakve namene, lođu možete pretvoriti u najsavršeniji prostor za druženje i uživanje.

Veće lođe su jako zahvalne jer možete da ih organizujete po sekcijama. Najpre možete da napravite deo koji služi za sedenje i uživanje, a kako je veći prostor možete ubaciti baštenske garniture ili ih napraviti samostalno, što je jedan od najboljih saveta jer tako izgledaju daleko bolje i prijatnije. Pod velikih lođa je uvek najbolje prekriti veštačkom travom, čime čitav prostor zapravo pretvarate u jednu imrpovizovanu baštu, dvorište, koje ćete tokom leta voleti više od svega što imate. Drugi deo lođe možete adaptirati u mini letnju kuhinju sa roštiljem, jer ćete tako biti sigurni da će sve bliske osobe voleti da vam dolaze što više, da se viđate i družite, ali možete preurediti i kao mini letnju igraonicu. Sve što je potrebno da uradite jeste da postavite igračke, omanji bazen za rashlađivanje u toplim danima i da vam deca tako uvek budu na vidiku, da mogu mirno da se igraju dok vi uživate u tom malu carstvu koje ste uredili za sebe.