');
23
Jun

Gde su najskuplje nekretnine u regionu

facebook messenger viber
Cene kvadrata poslednjih meseci neprestano rastu u većini zemalja regiona. Poznavaoci prilika na tržištu kažu da je vrednost nekretnina prilično ujednačena, i da se stanovi u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu mogu kupiti po sličnim cenama, odnosno da je razlika u vrednosti najviše 5 do 6 odsto.

Značajnije razlike pojavljuju se tek kada je reč o specifičnim krajevima, poput hrvatskog ili crnogorskog primorja, gde se zbog turizma pojavila nešto veća tražnja. Zato je i kvadrat poskupeo, pošto je mnogo ljudi baš za vreme pandemije kupilo kuće, vikendice ili stanove, sa namerom da ih izdaje i tako sebi obezbedi prihod.

Cene u regionu

Prema dostupnim podacima sa početka aprila ove godine, prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u 2020. godini iznosila je oko 1.400 evra, što predstavlja skok u odnosu na 2019. godinu od 1,8 odsto. 

U Hrvatskoj je prosečna cena kvadratnog metra stana u drugom polugodištu prošle godine iznosila 1.670 evra, što je 1,2 odsto više nego u istom periodu 2019, pokazuju podaci tamošnjeg Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pojedinačno su cene stanova najviše skočile u Rijeci i Osijeku, ali i u Zagrebu, gde je prosečna cena kvadrata u novogradnji 1.820 evra, a u ostalim naseljima 1.470 evra.

Prema podacima državnog zavoda za statistiku Monstat u Crnoj Gori, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom tromesečju prošle godine iznosila je 1.007 evra i za 15 odsto je veća u odnosu na treći kvartal.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 985 evra, dok je na primorju nešto viša – 1.359 evra.

Ako se uporedi cena stanova u Crnoj Gori sa nekretninama u Srbiji, vidi se da je cena stanova u novogradnji u Podgorici znatno ispod cene u Beogradu, čak i Novog Sada. Čak su i cene stanova na crnogorskom primorju ispod prosečne cene stanova u Beogradu, kada se uporede zvanične brojke.

Prosečna cena kvadrata u Severnoj Makedoniji je oko 750 evra.

U Republici Srpskoj stanogradnja je krajem prošle godine takođe "uhvatila zamah", a neočekivani problemi na tržištu javili su u poslednje vreme zbog toga što su proizvođači stiropora podigli scene između 40 i 50 odsto.

Naime, termoizolacioni materijal jedna je od ključnih stavki prilikom gradnje, a investitori i građevinci ističu da će talas njegovog poskupljenja kakav se ne pamti sigurno uticati na potražnju i na rast cene kvadrata stanova.

- Cene nekretnina u regionu su skoro identične. Tržište raste već neko vreme, ali mislim da to neće još dugo da traje. Verujem da će se do kraja godine nastaviti ekspanzija, pošto je potražnja veća od ponude, a da će se onda stabilizovati – kaže za “Blic” Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

On veruje da u narednih nekoliko meseci neće biti značajnijih promena pošto su “cene kvadrata već isuviše jake za naša tržišta”.

- Postoje neki baš ekstremni slučajevi, gde se stanovi u pojedinim delovima Srbije, Hrvatske i Slovenije prodaju po 6.000-7.000 evra po kvadratu, ali kada je reč o prosečnoj ceni nekretnina uglavnom je svuda slično - navodi Rodić.

Najskuplje u Sloveniji

Na listi sajta Global Property Guide razlike u ceni kvadrata su nešto veće. Prema njihovim podacima, najskuplje nekretnine su u Sloveniji, gde kvadratni metar stana u Ljubljani košta oko 4.500 evra.

Sledi Srbija, sa 2.770 evra, pa Hrvatska, gde u Zagrebu stan košta 2.450 evra po kvadratu.

Crna Gora i Severna Makedonija imaju nešto niže cene, pa tako na crnogorskom primorju kvadrat košta oko 1.700 evra, a stan u Skoplju može se kupiti za 1.400 evra.

Do pre par meseci, kvadrat u Beogradu bio je skoro duplo skuplji nego u Sarajevu i Skoplju.