');
21
Jul
Mladen Surjanac

CENE KVADRATA NAJVIŠE RASTU U NIŠU

facebook messenger viber
Trend na tržištu nekretnina se nastavio i tokom leta, a evo kakve su cene u Beogradu i širom Srbije

Set različitih faktora, kao što su između ostalih neuravnotežena ponuda i potražnja, poskupljenje građevinskih materijala i manjak investicionih prilika za građane, nastavio je da "gura" tržište nekretnina u istom pravcu i u junu mesecu. Cene nekretnina su tako rasle i prošlog meseca.

Rast cena nekretnina je trend koji je zahvatio ceo svet, i Srbija nije izuzetak. Prema mišljenju američkog ekonomiste stručnjaka za tržište nekretnina, Marka Zandija, tržište nekretnina je ove i prošle godine doživelo procvat na svetskom nivou. On kao glavni razlog ovom kretanju na tržištu, u svojoj kolumni za CNN, ističe rekordno niske kamatne stope koje su, posledično, kupovinu nekretnina učinile posebno atraktivnom.

Prema najnovijim podacima sajta nekretnine.rs, cene su rasle u Beogradu, izuzev Palilule, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Suprotan trend, osim Palilule je zabeležen i u Pančevu. Najveći rast u junu je zabeležen na Bulevaru Nemanjića u Nišu od čak 3,92 odsto.

Beograd

Cene kvadrata u centru Beograda su u junu porasle za 0,68 odsto te se prosečna vrednost popela na 2.517 evra. Što se tiče Vračara, prosečna cena kvadrata je iznosila 2.372 evra, što je rast od 1,32 odsto. Kvadrati na Voždovcu su poskupeli za 0,22 odsto i prosečna cena se popela na 1.828 evra.

U Mirjevu je zabeležen rast od 1,44 odsto i cena je 1.268 evra po kvadratu.

Najmanji rast, od 0,05 odsto je zabeležen na Novom Beogradu, dok je na Paliluli prosečna cena čak i pala i to za 0,62 odsto i prosečna cena kvadrata u ovoj beogradskoj opštini je 1.917 evra.

Za kompletnu ponudu pogledajte:
Prodaja stanova Beograd

 

Novi Sad

Što se tiče Novog Sada, cene kvadrata su rasle svuda. U samom centru grada je zabeležen rast od 1,74 odsto i prosečna cena je 1.751 evra po kvadratu.

U Novom Naselju zabeležen je najveći rast cene kvadrata nekretnina u Novom Sadu od 2,36 odsto i prosečna cena kvadrata je u junu iznosila 1.389 evra. Kvadrati u Grbavici su rasli 0,35 odsto i tu je prosečna cena 1.700 evra.

Podbara je zabeležila najmanji rast cena kvadrata od 0,32 odsto i tu je cena kvadrata 1.579 evra.

Za kompletnu ponudu pogledajte:
Prodaja stanova Novi Sad

 

Niš

U Nišu je u junu mesecu, kao i proteklih meseci, zabeležen najveći rast cena kvadrata. Na Bulevaru Nemanjića cene su porasle za 3,92 odsto i cena u junu je iznosila 1.300 evra po kvadratu.

Na Paliluli u Nišu su cene porasle za 1,94 odsto i kvadrat košta 1.050 evra.

Manji rast cena je zabeležen na Durlanu (0,96 odsto), gde je cena kvadrata 949 evra, i Panteleju (0,88 odsto) gde je cena kvadrata 912 evra.

Što se tiče Kragujevca cene su porasle za okruglo 1 odsto, i prosečna cena iznosi 810 evra. U slučaju Pančeva, cene su u junu pale za 0,41 odsto, i cene kvadrata su u proseku 975 evra.

Za kompletnu ponudu pogledajte:
Prodaja stanova Niš

 

U junu zaključen 14.121 ugovor

U Srbiji je u junu ove godine zaključen 14.121 ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, što predstavlja povećanje od 16 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine.

U Izveštaju sa tržišta nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) se navodi da je tokom juna 2021. godine na teritoriji Srbije prometovano ukupno 15.448 nepokretnosti od čega je 5.613 prometa zemljišta, 3.729 prometa objekata i 6.106 prometa posebnih delova objekata, prenosi Tanjug.

RGZ navodi da je količina novca na tržištu u junu ove godine iznosila je 549,7 miliona evra i da je dominantan način plaćanja nepokretnosti bio gotovinski, odnosno u 85 odsto realizovanih prometa. Posebni delovi objekta su se češće plaćali iz kredita od ostalih nepokretnosti.

Autor: Nikola Vojnović