');
14
Oct
Zlatibor - Vladimir Mijailović / Shutterstock
Foto: Vladimir Mijailović / Shutterstock

Planine u Srbiji postale sve traženije - Kvadrat na Divčibarama kao u Beogradu

facebook messenger viber
Prirodne lepote Srbije, nešto što smo olako shvatali u ranijim decenijama, te uglavnom vezivali samo za zimski period, doživeo je pravi procvat u poslednjih dvadeset godina. Taj trend dospeo je u žižu interesovanja ne samo stanovnika naše zemlje, već i na globalnom nivou, te se na Zlatiboru, Kopaoniku i od skoro, Divčibarama, traži "kvadrat više" na tržištu nekrentina

Vraćanje prirodi i život u skladu sa njom, doveli su nas do toga da se najpoznatije srpske planine nađu i u najprestižnijim turističkim magazinima i vlogovima na društvenim mrežama. Razlog leži u moderno izgrađenim stambenim kompleksima, koji u svom sklopu poseduju bazene, saune, đakuzi kade, koji uz brojne restorane tradicionalne srpske kuhinje i etno sela, čine da tržište nekretnina apartmana na Zlatiboru, Kopaoniku i Divčibarama, iz godine u godinu sve više raste.

Blizina aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, te i "Konstantin Veliki" kod Niša, te i razgranata mreža drumskog i železničkog saobraćaja, čine put do ovih destinacija bržom i komfornijom.

Zlatibor - idealno mesto za odmor

Trend koji vlada su prepoznale i lokalne samouprave i sama država, o čemu svedoči razvijanje u pravcu modernog turizma, kao na primer, u slučaju Zlatibora, gde je početkom ove godine, puštena u rad moderna panoramska gondola, sa ujedno najdužom linijom na svetu.

Ako na sve to dodamo čist planinski vazduh, bujnu prirodu, čuveno pečenje i komplet lepinju, te i raznovrsni biljni svet, ne čudi što je prodaja apartmana na Zlatiboru u samom vrhu interesovanja, kako građana Srbije, tako i stranaca koji u Srbiji vide veliki turistički potencijal i idealno mesto za odmor, pa i sam život.

Turizam koji se decenijama razvija, svoj bum na tržištu nekretnina doživeo je u poslednjih nekoliko godina, o čemu svedoči sve veća izgradnja modernih apartmana na Zlatiboru, koji izgledom i kvalitetom gradnje, ne zaostaje za vodećim svetskim destinacijama. Kada se radi o ceni apartmana na Zlatiboru, u zavisnosti od kvadrature i opremljenosti, prema sajtu Nekretnine.rs, kreće se od nekih 1.300 evra u novogradnji i ide do 3.000 evra po kvadratnom metru, koliko je potrebno izdvojiti za najskuplji kvadrat na ovoj srpskoj planini.

Kopaonik i dalje omiljen među skijašima

Kopaonik, kao najrazvijeniji skijaški centar u zemlji, sa podizanjem  turizma na viši nivo, započeo je još tridesetih godina prošloga veka, da bi pravi bum usledio tek sredinom osamdeset godina kada se nakon osnivanja nacionalnog parka,  strateški pristupilo izgradnji modernih hotela. Međutim, vrhunac je usledio nakon dvehiljadite godine kada se počelo sa izgradnjom apartmana na Kopaoniku, što se zadržalo u narednim godinama.

Kao "glavni krivac" ekspanzije interesovanja, možemo da izdvojimo bujnu prirodu, sam Pančićev vrh, razgranatu mrežu žičara za skijaše, blizinu velikog broja manastira i kulturno istorijskih spomenika i čak 13 prirodnih rezervata, čime je ova srpska planina našla svoje mesto i na mapi letnjih turističkih destinacija. U vezi s tim, poraslo je i interesovanje kupaca kao i prodaja apartmana na Kopaoniku. 

Kada su u pitanju cene apartmana na Kopaoniku, prema raspoloživoj ponudi na sajtu Nekretnine.rs, u zavisnosti od lokacije, načina izgradnje, ali i ponude, ona je šarenolika, pa se cene kvadrata kreću već od nekih 1.300 evra, koliko košta najjeftiniji kvadrat i idu sve do 3.700 evra, koliko je potrebno izdvojiti za najskuplji kvadrat na Kopaoniku.

Divčibare - destinacija za sva godišnja doba

Smeštene kraj Valjeva u zapadnoj Srbiji, na samo 107 kilometara od Beograda,  iako sa dobro razvijenim banjskim i seoskim turizmom, Divčibare su doživele pravi procvat tek u poslednjih nekoliko godina, kada su njihov potencijal i prirodne resurse, prepoznali i strani državljani, zbog čega u ovom delu vlada prava ekspanzija na tršištu nekretnina.

Bogate četinarske i listopadne šume, spektakularan pogled sa nekoliko vidikovaca, brojni izvori, uz bujnu vegetaciju i životinjski svet, čine ovu planinu nadomak Valjeva idealnim mestom za odmor, relaksaciju i život u skladu sa prirodom.  Upravo te činjenice, doprinele su tome da se na Divčibare gleda kao na destinaciju koja je zanimljiva u svim godišnjim dobima, jer, uporedo sa razvijenim banjskim i seoskim turizmom, odvija se i skijaški, koji se razvija godinama unazad.

Porast interesovanja, vidi se i po ekspanziji u gradnji, pa se tako i apartmani na Divčibarama nalaze u vrhu interesovanja kupaca, zbog čega je ova srpska planina dobila nadimak "novi Zlatibor".

Kada se radi o cenama apartmana na Divčibarama, kvadrat u novogradnji, u zavsnosti od opremljenosti, lokacije i kvadrature, prema sajtu Nekretnine.rs, kreće se od 1.300 evra i ide sve do 1.600 evra, koliko je potrebno izdvojiti za najskuplji kvadrat stana na Divčibarama.