');
26
Nov
stambeni kredit
Promo

Državna pomoć do 20.000 evra bila bi dovoljna za učešće za stambeni kredit, a evo šta je potrebno da na nju ostvarite pravo

facebook messenger viber
Mladi bračni parovi uskoro bi mogli da računaju na ozbiljnu novčanu pomoć države u kupovini prvog stana.

Kako je najavljeno, reč je o bespovratnoj podšci koja bi iznosila od 10.000 do 20.000 evra, a koliko priblično i iznosi prosečno učešće za stambeni kredit koje mladi najčešće nemaju u borbi da obezbede "krov nad glavom" - piše Blic Biznis.

- Reč je o novcu koji bi država mladim parovima dala bespovratno. Biće to direktan poklon od 10 do 20 hiljada evra koji će im značiti mnogo ukoliko žele da zasnuju porodice. Bila bi im to i direktna motivacija da što pre izađu iz roditeljske kuće. A, da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, žena bi bila nosilac prava vlasništva - rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić.

A, upravo tih deset do dvadeset hiljada evra, danas i jeste "kamen spoticanja" u rešavanju stambenog pitanja mladih širom Srbije. Za razliku od ranijih godina, kada mladi najčešće, ili nisu imali stalan posao, ili su imali zasnovan radni odnos ali i nedovoljno visoku zaradu da bi uzeli kredit, danas mnogi ove uslove za kredit ispunjavaju.

- Ono što me koči jeste učešće za stan koje za nekretninu, koju već dugo merkam u Beogradu, iznosi tačno 14.400 evra. Reč je o 60 kvadrata po 1.200 evra. Razmišljali smo čak i da idemo na manji stan od 50 kvadrata, ali i u tom slučaju banci bi za učešće morali da damo 12.000 evra, ali ni taj novac ne možemo da sakupimo imajući u vidu da mesečno kiriju plaćamo 250 evra - kaže nam Jovan Bojanić iz Beograda, koji je sa suprugom podstanar punih 10 godina.

Promo stambeni kredit

A računica, koliko bi najavljena državna pomoć od deset do dvadeset hiljada evra značila i više je nego jasna. Ukoliko kao primer uzmemo stan od 60 kvadrata (koliko mladi bračni parovi koji planiraju porodicu najčešće i priželjkuju da kupe) i cenu od 1.300 evra (za koju se u proseku može naći pristojan kvadrat u svim većim gradovima Srbije), učešće za kredit bi iznosilo 15.600 evra. To je dakle 20 odsto, koliko banke i najčešće traže.

Kada bi taj iznos dobili od države, to bi praktično značilo da svaki mladi bračni par gde bar jedan od njih ima stalan posao i platu od oko 70.000 dinara, ispunjava uslov za dobijanje stambenog kredita. Ukoliko mu je plata manja, a partner ima stalan posao, kod banke je takođe moguće dobiti kredit, a zahvaljujući takozvanom spajanju zarada.

Ono što banke najčešće zahtevaju, a ne mora da bude i pravilo, jeste da rata kredita ne prelazi polovinu zarade, a kada govorimo o tome, računica je sledeća:

Danas su kamate na stambene kredite nešto ispod 3 odsto. Na primeru pomenutog stana od 60 kvadrata sa cenom od 1.300 evra (dakle ukupno 78.000 evra za stan) mesečna rata bi iznosila 264 evra, odnosno oko 31.000 dinara. Kredit bi bio na 25 godina.

  • Vrednost stana: 78.000 evra
  • Kvadratura stana: 60 m2
  • Cena kvadrata: 1.300 evra
  • Učešće 20 odsto: 15.600 evra
  • Kamata: 2,8 odsto
  • Rok otplate 25 godina
  • Mesečna rata: 264 evra

Zaključak je dakle, da mladi bračni parovi od kojih bar jedan zarađuje oko 60.000 dinara, uz pomenutu pomoć države, vrlo lako može i kupiti stan.

Danas, inače, banke stambene kredite u Srbiji odobravaju i za manje od dve do tri nedelje.