');
11
May

Kirije u Beogradu više i do 10 odsto

facebook messenger viber
I pored rasta na tržištu stanova za najam ima za svaki džep, za cenu presudni ovi faktori

Poskupljenje nekretnina je trend koji već duže vreme prisutan ne samo u Beogradu i Srbiji, već i u čitavom svetu. Poznato nam je da za kupovinu nekretnine treba izdvojiti pozamašnu sumu novca, a trenutna situacija sa iznajmljivanjem stanova nije mnogo bolja.

Cene mesečnog najma, ako se fokusiramo samo na najatraktivnije lokacije u Beogradu, idu u "nebesa". Naravno same cene zavise od mnogo faktora, kao što su lokacija, kvadratura, opremljenost, te se stanovi za iznajmljivanje mogu naći za svačiji džep.

Tako se cene, prema podacima sajta Nekretnine.rs, za iznajmljivanje stambenog prostora u prestonici kreću oko 150-200 evra za garsonjere i jednosobne stanove na periferiji grada, pa do par hiljada evra za duplekse, penthause i velike kuće u luksuznim naseljima.

Cene porasle od 5 do 10 odsto

Da cene najma rastu potvrdila je za "Blic" vođa prodajnog tima Nekretnine.rs, Jelena Davidović.

- Na tržištu iznajmljivanja stanova cene su u proseku skocile 5 do 10 odsto, značajan rast zabeležen je na atrktivnim gradskim lokacijama kao što su Centar, Vračar, Savski venac i Novi Beograd, ističe Davidović.

Ona navodi da lokacija diktira cenu, ali da postoje i drugi faktori.

- Na iznos rente utiču i kvalitet izgradnje stambenog objekta, nivo opremljenosti nekretnine i veoma značajna stavka u savremenom životu jeste posedovanje garažnog ili parking mesta, nastavlja ona.

Što se tiče glavnog uzroka rasta cena, ona ističe da je i dalje isti, povećana potražnja.

- Zakon ponude i potražnje važi i za tržšite nekretnina i s' obzirom na to da trenutna ponuda ne zadovoljava potrebe, zaključak je da je to i dalje glavni faktor rasta cena, kaže Davidović.

Garsonjere

Cene garsonjera u Beogradu su raznolike. Prosečna cena u Beogradu iznosi u proseku 300 evra, i garsonjere u centru grada teško da se mogu naći ispod 300 evra. Na periferiji cenu idu od 150 do 200 evra, kao na primer u Borči. Garsonjere u Mirijevu i Karaburmi su od 220 do 250 evra.

Ipak postoji jedan olakšavajući mehanizam koji može dodatno da spusti cene garsonjera i malih stanova u mesecima pred nama.

- Sigurno je da ce odlaskom studenata biti oslobođen određeni broj stambenih jedinica i tako ce se proširiti ponuda stanova za izdavanje uz napomenu da se radi o stanovima nižeg cenovnog ranga. To su tradicionalno popularne lokacije u neposrednoj blizini fakulteta ili na lokacijama koje su veoma dobro povezane sa centrom grada, dodaje Davidović.

Cene na atraktivnim lokacijama

Kako navodi Davidović, prema analizi oglašenih stanova na sajtu Nekretnine.rs, sd prosečna cena izdavanja stanova površine 45 do 50 kvadratnih metara u centralnim delovim agrada kao što su Savski Venac, Vračar ili Dorćol se kreće oko 500 evra.

- Naravno, sve zavisi od nivoa opremljenosti. U nekim ekstremnim slučajevima kada su u pitanju veoma luksuzni stanovi, oni dosežu i cene od 800 pa sve do 3.000 evra. objašnjava ona.

Na primer, cena dvosobnog stana na Vračaru kreće se od 400 do 900 evra. Opremljen stan od 30 kvadrata u ovom delu grada košta 400 evra, a stanovi koji imaju nešto veću kvadraturu na primer 63 kvadrata koštaju čak i do 900 evra.

Cene stanova za iznajmljivanje na Novom Beogradu kreću od 300 evra, a kao što je već navedeno u zavisnosti od luksuznosti stambenog bloka mogu biti i višestruko veće.

Cene na periferiji

- Na periferiji grada u naseljima poput Karaburme, Mirijeva, Ledina, Zemuna ili Batajnice, stanovi iste kvadrature mogu se iznajmiti po prosečnoj ceni koja može da varira od 200 do 400 evra. Faktori koji utiču na cenu pored nivoa opremljenosti samog stana su takođe i spoljno ili dvorišno parking mesto kao i garažno mesto rezervisano za stanara, priča Davidović dodajući da nije retkost da se oglašavaju skromnije opremljeni ili prazni stanovi po nižim cenama zakupa.

Na Mirijevu garsonjere za izdavanje se mogu pronaću u proseku za 250 evra. Jednosobni stanovi kreću se od 300 do 350 evra. Mada mi smo pronašli i jednosoban stan od 45 kvadrata u Mirijevu IV od 32 kvadrata našli i ispod cene, tj. za 220 evra.

Cene jednosobnih stanova u Zemunu kreću se od 220 do 300 evra, u zavisnosti od kvadrature. Dvosobni stanovi od 42 metra kvadratna koštaju oko 350 evra, dok na primer stan od 47 metara kvadratnih oko 450 evra u Gornjem gradu.