');
20
May
studenti
Promo

Koliko će studenti plaćati stanove?

facebook messenger viber
Studenti širom Srbije koji nisu upali ili ne žele da žive u studentskim domovima, polako počinju da traže stanove u kojima će provesti narednu godinu studija.

Kako su za "Blic" rekli sa oglasnog portala Nekretnine.rs , zbog sijaseta različitih faktora, kirije u Srbiji su u proseku 10 odsto više nego lane, ali u pojedinačnim slučajevima i duplo više, tako da će traganje za stanovima u blizini fakulteta biti nešto teže.

Pored toga da je renta poskupela, i dalje mogu da se nađu povoljni stanovi, pogotovo na lokacijama u gradovima širom Srbije za koje su budući akademci najviše zainteresovani, tj. u blizini fakulteta. Tako se u Beogradu, na primer u blizini Vukovog spomenika trenutno ima oglašena kompletno opremljena garsonjera, površine 30 kvadrata, i koja se iznajmljuje za 200 evra.

U Novom Sadu, u naselju Liman, koje je i najbliže zgradama Univerziteta, na oglasima smo našli, sasvim pristojno namešten jednoiposoban stan po ceni od 240 evra. U Nišu su ipak nešto niže cene. Za nameštenu garsonjeru površine 28 kvadrata u centru grada, u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta, potrebno je izdvojiti oko 180 evra.

Kada govorimo o razlozima zašto su stanovi i garsonjere poskupeli na domaćem tržištu nekretnina, mora se prvo posmatrati širi trend, ali i set specifičnih faktora koji u poslednje vreme sve više vrše pritisak na cene. Jako veliki broj stanova na dan, makar u Beogradu, koji se nisu iznajmljivali više "na dan" zbog panedmije i restriktivnih mera oglašeno je za mesečno iznajmljivanje po osetno višim cenama, te je tržište ispratilo taj implus podižući prosečne cene iznajmljivanja. Sa druge strane, u poslednje vreme, što se i da primetiti na ulicama, u Srbiju dolazi sve više Rusa i Ukrajinaca koji traže stanove te stanodavci koriste situaciju i dodatno dižu cene najma.

- U nekim ekstremnim slučajevima, kada je reč o luksuznim stanovima, kirije idu od 800 evra, preko hiljadu, pa čak i do 3.000. Imamo slučajeve i da zakupodavci luksuzijih stanova sve češće pritiskaju stanodavce da izađu ne bi li uzeli veće pare, a neretko se dešava, da zbog straha da se ne nađu na ulici, više para za kiriju nude i sami stanari - kažu nam sagovornici upućeni u ovu problematiku.

Da cene najma rastu potvrdila je za "Blic" vođa prodajnog tima oglasnog portala Nekretnine.rs, Jelena Davidović.

- Na tržištu iznajmljivanja stanova cene su u proseku skocile 5 do 10 odsto, a značajan rast zabeležen je na atrktivnim gradskim lokacijama, kaže Davidović.

Beograd

U Beogradu, na primer u blizini Vukovog spomenika trenutno ima oglašena kompletno opremljena garsonjera, površine 30 kvadrata, i koja se iznajmljije za 200 evra. Slične cene garsoenjera su i na Dorćolu, Voždovcu.

Što se tiče stanova površine oko 50 kvadrata oni se kreću od 250 evra pa na više, u zavisnosti od opremljenosti i lokacije. Mi smo na primer, našli jedan oglašen na Voždovcu u neposrednoj blizini Autokomande, površine 55 kvadrata koji je komplet opremljen i izdaje se za 300 evra.

Što se tiče dvosobnih i trosobnih stanova površine oko 70 kvadrata, koje studenti "gađaju" kako ih više njih cimerisalo, cene se kreću od 350 evra pa naviše. Na primer za trosoban opremljen stan površine 65 kvadrata na Dorćolu, potrebno je u najboljem slučaju izdvojiti oko 450 evra, ali tada treba paziti na stanje nekretnine. Pristojno opremljeni stanovi te kvadrature se u Beogradu poslednjih meseci oglašavaju za po 500 evra mesečno u proseku.

Niš

Kirije u Nišu su u odnosu na Beograd neupitno niže. Na oglasnim portalima se mogu naći opremljene garsonjere, površine 30 kvadrata, u centru Niša za nešto više od 180 evra.

U slučaju jednosobnih stanova površine oko 50 kvadrata, oni će studente u Nišu koštati oko 200 evra, koliko košta jedan potpuno opremljen koji smo pronašli na internetu odmah do Pravnog fakulteta.

Veći stanovi sa više soba u Nišu kreću se od 300 evra pa na gore. Na primer trosoban stan u naselju Čair površine 76 kvadrata, sa svim potrebnim nameštajem i elektronikom, trenutno se izdaje po ceni od 300 evra mesečno.

Novi Sad

Garsonjere u centru Novog Sada se trenutno izdaju po ceni od 200 do 250 evra, površine od 25 do 30 kvadrata.

U naselju Liman, koje je i najbliže zgradama Univerziteta, na oglasima smo našli, sasvim pristojno namešten jednoiposoban stan površine 40 kvadrata po ceni od 240 evra, ali cene jednosobnih stanova rastu sa opremljenošću.

Što se tiče većih stanova, na oglasima smo pronašli jedan dvoiposoban u centru Novog Sada, površine 65 kvadrata, koja košta 500 evra.