');
20
Jun

Kako do stana u Grčkoj? Cena kvadrata povoljna, Srbi najviše kupuju jedan tip nekretnine

facebook messenger viber
Investiranje novca u kupovinu stana u Grčkoj, sudeći po iskustvima Srba, koji se na to odlučuju unazad nekoliko godina, pokazalo se kao dobra investicija, jer sem za odmor, kroz iznajmljivanje stana turistima, ostvaruje se i dobar novčani priliv.

Naravno, pre kupovine stana u Grčkoj, kao i kod kupovine nekretnina u Srbiji, najbolje je da se konsultujete sa agentima za nekretnine i agencijama, koji će za vas filtrirati stanove shodno novcu koji želite da uložite, ali i onome što očekujete od stana na obali mora.

U razgovoru za "Nekretnine.rs" Tamara Stefanović, agent za nekretnine koja živi i radi u Nea Mudanji, saznali smo kakva je trenutna situacija na tržištu nekretnina na Halkidikiju, koji tradicionalno, već decenijama unazad, poseti veliki broj Srba.

-Situacija na tržištu nekretnina u Grčkoj je povoljna, ima prometa, kupuju i Grci, ali i stranci iz Severne Makedonije, Srbije, Bugarske, Austrije, Nemačke, Izraela. Trenutno je stagnacija, iz poznatih razloga, odnosno sukoba Rusije i Ukrajne. Cene nekretnina rastu i stalno imamo nove maksimume.

Srbi vole manje stanove

Ono što nas je ipak najviše zanimalo, jeste tip nekretnina koji je u Grčkoj omiljen među našim državljanima, kao i koliko su novca spremni da izdvoje za stan na moru u ovoj zemlji.

-Srbi najčešće traže stanove manje kvadrature, do 50.000 - 60. 000 evra. Bitno im je da budu blizu plaže, ali na žalost, stanova po takvim cenama, je sve manje na Halkidikiju. Do pre nekoliko godina mogli su se kupiti stanovi i za 30.000 evra ali, to vreme je trenutno prošlost. Ukoliko je niža cena, sasvim sigurno je da je potrebno veliko ulaganje u smislu renoviranja Naravno, moja preporuka je uvek da se prilikom odabira stana angažuju agencije i agenti, jer na taj način, potencijalni kupci izbegavaju dodatne skrivene troškove. Jednostavno rečeno, znaju šta kupuju.

Prilikom kupoprodaje, praksa je da se kapara za odabranu nekrentinu ostavlja isključivo u agenciji. Međutim, pre toga, kupac je u obavezi da otvori svoj AFM broj, odnosno, poreski grčki broj.

-Procedura prilikom kupovine stana je sledeća: Odaberete nekretninu, dogovorite se oko cene, ostavite kaparu, konkretno, ako kupujete preko naše agencije kaparu ostavljate u agenciji, novac se ne daje vlasniku stana. Naime, to je vid zaštite vas kao kupca, jer ukoliko nešto nije u redu sa papirima, dobijate novac nazad. Agencija sređuje papire i, kada su gotovi, dolazite da potpišete ugovor. Potrebno je da se otvorite svoj AFM broj, to uglavnom radimo kada se ostavlja kapara.

Što se tiče troškova koji idu na ime kupca nekretnine, oni su sledeći: advokat, notar, porez koji se plaća prilikom kupovine stana i iznosi 3,1% od procenjene vrednosti nekretnine, agencijska provizija.

Gledano kroz novac, cenovnik izgleda ovako: - notar i advokat zajedno iznose oko 1.200 evra. upis u katastar 250 evra, otvaranje poreskoog broja 50 evra. 

Agencijska provizija zavisi od vrednosti nekretnine i iznosi oko dva posto, Primera radi, ako je stan plaćen oko 70.000 evra, ukupni troškovi u ovom slučaju variraju oko 4.000 evra.

Cena kvadrata stana na Halkidikiju

Stefanovićeva u razgovoru za "Nekretnine.rs" ističe da je cena kvadratnog metra stana na Halkidikiju zavisi od starosti objekta, tipa granje, starosti stambenog objekta, kao i niza drugih faktora koji su bitni za kupca.

-Cene su od 800 evra po metru kvadratnom, pa naviše, u zavisnosti od toga koliko je stara zgrada, da li ima pogled, koliko je opremljen stan, u kakvom je stanju i najbitnije, gde se nalazi, u kom mestu, kom delu grada, koliko je blizu plaže. Primera radi, stan od 50 metara kvadratnih može da košta i 200.000 evra, ako se nalazi na plaži, sa pogledom na more, u nekom mestu koje je popularno.

Jedna od pogodnosti prilikom kupovine nekretnine u Grčkoj, jeste i "zlatna viza" odnosno, boravišna dozvola na koju se ostvaruje pravo kupovinom nekretnina u vrednosti četvrt miliona evra. Broj srpskih državljana koji ostvaruju ovo pravo na godišnjem nivou, nije veliki.

- To podrazumeva da možete da boravite neograničen broj dana u Grčkoj, u narednih pet godina, ali ne dobijate državljanstvo. Takođe, koliko sam čula, trenutno se menja nešto oko ovog zakona, pa očekujemo nove informacije u skorijoj budućnosti. U proseku, dvoje od deset kupaca iz naših krajeva kupuje nekretnine da bi dobili zlatnu vizu - kaže Tamara Stefanović na kraju razgovora za "Nekretnine.rs".

Šta je zlatna viza?

Prema važećem grčkom zakonu, "zlatnu vizu", kako se naziva boravišna dozvola ovog tipa, stičete kupovinom nekretnine vredne najmanje 250.000 evra

Kupovinu imovine može izvršiti fizičko lice ili pravno lice pod uslovom da mu akcije preduzeća u potpunosti pripadaju. Pored toga, moguće je suvlasništvo nad imovinom vrednom 250.000 evra, sve dok su vlasnici imovine supružnici koji poseduju imovinu nedeljivo. U svakom drugom slučaju suvlasništva, pravo boravka se dodeljuje samo ako procenat suvlasništva svakog suvlasnika vredi 250.000 evra.

Treba napomenuti da se za dobijanje Zlatne vize pored kupovine pružaju i druge alternative, kao što je vremenski zakup nekretnine od najmanje 10 godina prema Zakonu 1652/1986 ili zakup hotelskog smeštaja ili turistički opremljenih kuća u turističkom kompleksu od najmanje 10 godina - član 8. stav 2. Zakona 4002/2011, piše portal Grčka.info.