');
21
Jun

Nacionalni stadion u Surčinu: Novi ponos Beograda na svetskom nivou

facebook messenger viber
U Beogradu, na teritoriji opštine Surčin, izgradiće se velelepni i moderni nacionalni stadion koji će prema planu, moći da primi 60.000 gledalaca.

Plan nacionalnog stadiona, koji je izradio Urbanistički zavod Beograd, bio je predstavljen na javni uvid građanima do 30. oktobra 2021. godine. Na 119 hektara, pored stadiona koji će se prostirati na 32 hektara, nalaziće se sportska akademija, sportski muzej, izložbeni prostor i galerije, zdravstveni centar, ali i poslovni i kancelarijski prostor, kongresni prostor, prodavnice suvenira i sportske opreme, tržni centar, saloni zabave, restorani i kafeterije.

Centralni deo zauzimaće fudbalski teren, za koji su predviđene minimalne dimenzije 105 sa 68 metara, dok će visina stadiona biti 55 metara. Kako se navodi u projektu, planirano je da poseduje 10.00 parking mesta za automobile, kao i 500 za autobuse.

Na mestu predviđenom za izgradnju, prema dokumentu obavljenom u Službenom glasniku u martu ove godine, navodi se da će gradnja započeti na prostoru koji danas čini 75,5 poljoprivrednih površina.

Od ukupne površine plana 46,5 hektara predviđeno je za sportske objekte i komplekse, saobraćajne površine biće na 49,9 posto prostora, dok će vodene površine zauzimati 6,3 posto, a zelene 1,4 posto.

Kao prioritetne aktivnosti u realizaciji, izdvojeni su: nasipanje terena, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja elektroenergetskih vodova i telekomunikacione kanalizacije, kao i gasovoda.

Prema najavama iz 2020. godine, projekat koji će se finansirati iz budžeta, biće odvojeno 250 miliona evra. Kako je rečeno na predstavljanju projekta, sa unutrašnje strane nalaziće se drvo, dok će spolja biti čelična konstrukcija. Kada se završi, fudbalski hram Orlova, pariraće lepotom evropskim i svetskim stadionima, kako po izgledu, tako i po funkcionalnosti.

Prilikom predstavljanja parcele, koja će se nalaziti u blizini auto-puta Miloš Veliki, a na deonici koja vodi ka aerodromu "Nikola Tesla", sama realizacija Nacionalnog stadiona ocenjena je kao jedan od prioriteta u daljem razvoju Srbije.

Za sada nije poznat tačan datum početka izgradnje kompleksa, ali se 2025. godina pominje kao krajnji rok izgradnje velelepnog fudbalskog objekta, kakav naša reprezentacija i zaslužuje.