');
04
Jul

Za mesec dana kvadrat skuplji preko 100 evra, a evo i gde su nekretnine pojeftinile

facebook messenger viber
Cene nekretnina u Srbiji i dalje su na uzlaznoj putanji. U maju mesecu je cena kvadrata najviše rasla u Kragujevcu, i to za preko 100 evra, pokazujući još jednom da iako je Beograd najatraktivnija lokacija na ovom tržištu, i ostali gradovi mogu da isprate taj trend.

Najviše cene su, doduše, i dalje u centru Beograda u kom se cena popela na 2.865 evra. Ono što je potrebno istaći da je u Nišu u maju mesecu na 3 od 4 lokacije na kojima se prati cena oglašenih nekretnina pala (Pantelej, Durlan, Bulevar Nemanjića), piše Blic Biznis.

Domaće tržište je posebno interesantno, prvenstveno zato što svako malo pojedini ekonomski stručnjaci ističu da je ono u kriznom periodu ispalo zamena za tržište kapitala te se u njega ulaže kako bi se sačuvao kapital. U pojedinim slučajevima ako pogledamo kretanje cena neminovno je da su investitori na domaćem tržištu uspeli i da ostvare profit.
tabela cene

Beograd

Beograd
Najskuplji kvadrat u Srbiji je i dalje u centru Beograda, koji je u maju porastao za 2,36 odsto i tako se popeo na nivo od 2.865 evra. Na Vračaru su cene rasle 2,54 odsto i trenutno iznose 2.741 evra. Na Novom Beogradu, kvadrat je u aprilu rastao čak 5,74 odsto i prosečna cena sada iznosi 2.247 evra. Kvadrati na Voždovcu su u aprilu pali za 1,72 odsto, što znači da je prosečna cena kvadrata trenutno 2.070 evra. Na Paliluli su kvadrati u maju stagnirali na nivou od 2.288 evra, dok je na Mirijevu zabeležen rat od 3,99 odsto tj. 1.510 evra.

Novi Sad

Najveći rast cena u Novom Sadu je zabeležen u Podbari i to od 5,06 odsto, te je tamo kvadrat sada 2.056 evra. Na drugom mestu po stopi rasta u Novom Sadu je Novo naselje sa rastom od 4,61 odsto, i prosečna cena kvadrata se tu kretala u aprilu oko 2.056 evra.

U centru grada kvadrat se popeo na 2.067 evra te je mesečni rast u odnosu na april 1,67 odsto. U Grbavici kvadrat je poskupeo 2,76 odsto, i trenutno se ceni 2.011 evra.

Niš

Niš
U Nišu je na svim lokacijama sem na Paliluli pala cena kvadrata. Na Paliluli je kvadrat poskupeo 5,36 odsto, i ceni se 1.435 evra. Sa druge strane cene su padale na Bulevaru Nemanjića (za 0,49 odsto na 1.609 odsto), Panteleju (za 2,19 odsto na 1.250 evra) i Durlanu (za 0,62 odsto na 1.123 evra).

Kragujevac i Pančevo

Kvadrati na gradskim lokacijama u Kragujevcu su u maju mesecu najviše rasli u Srbiji, čak 9,4 odsto i tako su se popeli na 1.129 evra. U Pančevu, prosečna cena kvadrata rasla je 1,56 odsto i okruglo je 1.300 evra.

Cene kvadrata ićiće dole

Cene gvožđa i čelika duže od dve nedelje klize silaznom putanjom na svetskim berzama, a istom trendu su se nedavno priključile i bakar i drvna građa. Pad njihovih cena preti da nakon dve godine neprekidnog rasta cena na tržištu nekretnina, i u Srbiji i u svetu, taj trend potpuno preokrene. 
Ipak, prelivanje ovog trenda na sektor nekretnina u svetu, pa ni kod nas, i posledično padanje cena kvadrata ne može da bude momentalno. Investicioni ciklus izgradnje jedne stambene zgrade traje od 2 do 3 godine. Samim tim, jeftiniji kvadrati koji se budu gradili sa materijalom po ovim nižim cenama, tek treba da se pojave na tržištu.