');
10
Aug
porez
RAS Srbija

Korona je uzdrmala tržište, ali se ono uspešno oporavlja: Ovo su najbrže rastuća tržišta nekretnina na svetu

facebook messenger viber
Tumačenje izraza “brzi rast” se razlikuje od stručnjaka do stručnjaka, i svako će imati svoju definiciju brzog razvitka. Pogotovo danas, kada tržište i dalje izlazi iz krize izazvane pandemijom korona virusa, i sa raznim dešavanjima koji se trenutno odvijaju u svetu. Tržišta sa snažnim rastom broja radnih mesta, će imati tendenciju da budu tržišta koja privlače investitore.

Limbo izazvan koronom

Očekuje se da će tržište stambenih nekretnina na globalnom nivou imati stopu rasta od više od 9% tokom predviđenog perioda (2022-2027).

Na tržišta stambenih nekretnina pandemija COVID-19 uticala je i utiče na nekoliko načina. S jedne strane, blokada i povećana upotreba praksi rada na daljinu će verovatno povećati potražnju za nekretninama, a prilagodljiva monetarna politika će verovatno poboljšati njenu pristupačnost. S druge strane, očekuje se da će ekonomski pad i porast nezaposlenosti negativno uticati na potražnju. Zbog zatvaranja, većina građevinskih aktivnosti i transakcija nekretninama je zaustavljena tokom Covid-a, 2021. godine, čim je došlo do opuštanja karantina, tržište stambenih nekretnina je skočilo.

Tržište nekretnina zemalja u razvoju

Tržište stambenih nekretnina u zemljama u razvoju uglavnom je vođeno urbanizacijom. Veliki gradovi u zemljama u razvoju kao što su Indija, Kina, Brazil, Argentina i Južna Afrika, između ostalih, brzo se šire i zahtevaju dodatni smeštaj za ljude koji migriraju iz različitih regiona zemlje. Vladine mere koje promovišu pristupačno stanovanje stimulišu širenje tržišta. Na primer, vlade u Australiji, Sjedinjenim Državama i Kanadi su planirale strategije kao što su ustupci za kupce koji prvi put kupuju, subvencije za veterane, dobitnike zlatne vize, koji imaju beneficije u vidu jeftine šeme pristupačnog stanovanja i smanjenje poreza na transakcije, a sve to očekuje se da će podstaći rast na tržištu stambenih nekretnina. Niske kamatne stope na hipoteke takođe podstiču tržište stambenih nekretnina u zemljama poput SAD, Kanade, Indije, Australije

Rast urbanizacije koji pokreće tržište

Danas oko 55% svetske populacije od 4,2 milijarde stanovnika živi u gradovima. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti do 2050. godine, kada će urbano stanovništvo više nego udvostručiti svoju sadašnju veličinu,odnosno, skoro 7 od 10 ljudi na svetu će živeti u gradovima.

Većina ove urbanizacije dešava se u zemljama u razvoju u gradovima kao što su Lagos, Bangalor, Peking. U stvari, očekuje se da će Indija, Kina i Nigerija od ovog projektovanog rasta činiti 35% ovog rasta globalne urbane populacije.

Sa više od 80% globalnog BDP-a koji se generiše u gradovima, urbanizacija može doprineti održivom rastu ako se njome dobro upravlja povećanjem produktivnosti, omogućavajući pojavu inovacija i novih ideja. Međutim, brzina i obim urbanizacije ubrzavaju potražnju za pristupačnim stanovanjem. Poslednjih godina u Australiji je znatno više zemlje pušteno za nisku gustinu u koridorima rasta velikih gradova. Kao rezultat toga, videli smo porast broja kupaca prve kuće. Dolazi do pomeranja ka zajedničkom urbanom načinu života u stanovima sa 30% kuća u Sidneju kao stanovi. Pošto postoji rast gradova Nivoa 2 i Nivoa 3 širom azijskih zemalja kao što su Indija, Kina itd., postoji ogroman porast potražnje za stanovanjem u ovim gradovima i urbanizacija u ovim zemljama koja pokreće nekretnine.

Povećanje stambene imovine širom SAD zbog manje stope hipoteka

Hipotekarne stope takođe utiču na tržište stambenih nekretnina kroz troškove finansiranja kupovine kuće. Većina Amerikanaca uzima hipoteku za kupovinu kuće. Naime, hipotekarni dug na tržištu stanova čini oko 70% ukupnog duga domaćinstva. Agresivno smanjenje kamatnih stopa i kvantitativno ublažavanje Federalnih rezervi umanjili su prinose na trezore, snižavajući i stope na hipoteke, piše portal “Global News Wire“.

Banke su pozajmile procenjenih 1,61 triliona dolara za kupovinu kuća u 2021. godini, što je za oko 9% više u odnosu na 2020. Tržište stanova je ojačalo tokom pandemije pošto su mnogi Amerikanci prešli na rad kod kuće, što je dodatni životni prostor stavilo na premiju. Stalan rast broja radnih mesta, berza na istorijskom vrhuncu, rastuće rente i očekivanja viših hipotekarnih stopa takođe su podstakli kupce kuća.

Očekuje se da će izuzetno niske stope na hipotekarne kredite koje su pomogle intenziviranju potražnje na tržištu nekretnina nastaviti da rastu u 2022. godini, tako da ovo gura tržište stambenih nekretnina.