');
11
Nov

Počelo bušenje najdubljeg tunela u Srbiji: Iriški venac biće kruna Fruškogorskog koridora

facebook messenger viber
Moderna mreža auto-puteva koja se gradi u Srbiji, postaće u bliskoj budućnosti bogatija za još jednu kapitalnu inveticiju - fruškogorski koridor na čijoj trasi će se naći i budući najduži tunel u našoj zemlji.

Glavna uloga fruškogorskog koridora jeste da poveže Koridor 10, Koridor 4, sa čim bi se stvorila najkraća veza između tri države, BiH, Srbije i Rumunije.

Konkretno, najviše benefita imaće žitelji Novoga Sada koji će kada se on bude pustio u promet, rastereti saobraćaj u centralnim ulicama Novog Sada,  da spoji industrijske zone, ali i da donese bolje povezivanje Srema, Mačve i Banata.

Dužina samog koridora po završetku radova, iznosiće 125 kilometara, i činiće ga brza saobraćajnica sa četiri trake.

Pored novog mosta na Dunavu, kapitalna investicija na ovom delu puta biće i izgradnja tunela Iriški venac, koji će, kada se bude završio, biti dugačak  3,5 kilometara, čime će i zvanično poneti titulu najdužeg tunela u našoj zemlji. Prema projektu, tunel će imati dve cevi.

Tunel Iriški venac

Sam tunel imaće ulogu onoga što je danas, čini se, možda i najbitnije, očuvanje životne okoline, te i flore i faune koji obitavaju na obroncima Fruške Gore.

Sa pripremnom fazom izrade tunela Iriški venac, započeto je maja prošle godine, da bi krajem 2021. bili postavljeni i prvi šipovi. Ove godine, sredinom oktobra, započeto je i sa bušenjem.

Za sada je, kako je saopšteno iz "Koridora Srbije" krenuto sa probijanjem desne cevi, i sa obe strane, i kod izlaznog i kod ulaznog dela, iskopano je oko petnaestak metara. Kako se navodi, nakon početnog tempa, očekuje se da će na dnevnom nivou doći do probijanja od dva, dva i po metra na sve četiri tačke.

Rok završetka radova tunela Iriški venac je 2024. godina. Projekat Fruškogorskog koridora su izradili "Koridori Srbije", dok je izgradnja poverena kineskoj firmi koja je već angažovana na izgradnji kapitalnih saobraćajnica u našoj zemlji i regionu. Cena izgradnje iznosi  606 miliona evra , navodi se u ugovoru koji je država Srbija potpisala sa kompanijom „China Road and Bridge Construction".

Sam tunel, prema projektu, biće moderan i urađen po najvišim standardnima. Naime, unutar njega će se nalaziti bezbednosne niše na svakih 150 metara, kao i prolazi za pešake na svakih 290 metara. Njihova glavna svrha je bezbednost učesnika u saobraćaju, u slučaju da dođe do saobraćajnih nesreća, požara ili nekih drugih iznenadnih smetnja u saobraćaju.

Unutar cevi biće raspoređene i kamere, koje će se pratiti iz komandnom centru, koji će sem bezbednosti, pratiti i nivo zagađenja unutar tunela.

Uz ovo, mislilo se i na otežani saobraćaj, te je planom predviđena i izgradnja još dva tunela, kojim će, u slučaju kvara,moći da prođu kako automobili, tako i kola koja se nađu u kvaru.