02
Dec
Autoput Beograd - Požarevac
RAS Foto Snežana Krstić

Od Beograda do Požarevca za 70 minuta: Dunavski koridor će transformisati Požarevački okrug

facebook messenger viber
Dunavski koridor, jedna od kapitalnih investicija na tlu Srbije, polako ali sigurno odmiče sa radovima koji su započeti u novembru prošle godine. Projekat vredan 330 miliona evra.

Kada se bude pustila u promet, ova moderna saobraćajnica u dužini od 70 kilometara, ne samo da će spojiti Požarevac, Golubac i Koridor 10, već će doprineti razvijanju turizma i industrije u ovom kraju Srbije, što će se odraziti i na nove investicije, čineći ovu oblast potencijalno jako zanimljivom stranim investitorima.

Saobraćajnica započinje kod Petlje Požarevac na delu autoputa Beograd - Niš, završava se kod ulaska u Golubac, odakle se nastavlja na već postojeću Dunavsku magistralu koja vodi ka Kladovu.

Prema planu, saobraćajnica će imati po dve trake u oba smera, širine 3,5 metra.  Kada se bude završila, očekuje se da će putovanje do Beograda trajati oko 75 minuta.

Kako navode zvančnici, za sada je  na sve tri deonice raspoređeno 200 radnika i 150 jedinica mehanizacije. Sa izgradnjom pratećih objekata, ovaj broj radnika će se povećati.

Skyscraper construction Serbia Trasa radova na relaciji Beograd - Požarevac

– Očekujemo vrlo brzo da krenemo da radimo na mostovima. Imamo nekoliko značajnih mostova, a prvi je preko Velike Morave i očekujem da ćemo u narednom period imati daleko intenzivnije radove na tim objektima. Koridor otvara potencijale čitavog ovog kraja, jer Istočna Srbija predstavlja jedan veliki turistički potencijal. Ova brza saobraćajnica će pored toga otvoriti čitav novi niz perspektiva I za ljude I za investicije i otvaranje novih radnih mesta – rekao je direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, krajem septembra ove godine.

Radove izvodi kineska kompanija Shangdong Hi Speed Group. Prema planu i najvama zvaničnika, radovi će biti okončani sredinom 2025. godine.