16
Mar
beograd panorama
Google

Najnoviji izveštaj prkosi optimističnim prognozama: Poskupljenja zabeležena u svim krajevima Srbije

facebook messenger viber
Da srpsko tržište nepokretnosti prkosi svetskim trendovima potvrdio je i februarski izveštaj o kretanju cena oglasnog portala Nekretnine.rs.

Ono što je u ovom izveštaju zapanjujuće je da je cena kvadrata na Paliluli u Beogradu, i pored svih najava o smirenju rasta cena, za mesec dana skočila za 388 evra, piše Blic biznis.

Izgleda da su prilike na našem tržištu i dalje suprotne onima na stranim tržištima gde je proces "hlađenja" tj. zaustavljanja rasta cena i njihovog posledičnog pada već počeo.

Sa druge strane, može se uzeti u obzir i da se radi o poslednjim trzajima rasta cena nekretnina, jer deo domaćih stručnjaka predviđa stabilizaciju u narednim mesecima.

Beograd

U februaru Beograd je po pravilu izbio na vrh liste po visini cena kvadrata. Najveće poskupljenje zabeleženo je na Paliluli od nešto više od 15 odsto, tj. 388 evra, te je cena sada nadomak 3.000 evra u ovoj opštini. Na drugom mestu je Voždovac sa rastom od 1,7 odsto na 2.398 evra.

Odmah iza njega po stopi rasta je Mirijevo sa rastom od 1,57 odsto i cenom od 1.817 evra. Zatim, Novi Beograd sa rastom od 1,28 odsto, centar grada sa rastom od 0,86 odsto i na poslednjem mestu Vračar sa rastom od 0,46 odsto,

Promo februar tabela

Novi Sad

Kvadrati u Novom Sadu, oglašeni na portalu nekretnine.rs, takođe su nastavili svoj rast u februaru. U Novom naselju je zabeležen rast od 2,9 odsto tj. prosečna cena se popela na 2.146 evra.

Na drugom mestu je Podbara sa rastom od 2,33 odsto i cenom od 2.634 evra. U centru Novog Sada cena je porasla za 2 odsto na 2.606 evra, a na Grbavici cene su porasle 0,11 odsto na nivo od 2.682 evra.

Niš

Drugi najveći rast u februaru zabeležen na sajtu nekretnine.rs, je u Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je kvadrat poskupeo 8,05 odsto i trenutno se tamo ceni na prosečnih 1.987 evra. Na Durlanu je kvadrat skočio za 6,76 odsto na 1.264 evra.

U Naselju Pantelej prosečna cena je skočila 3,8 odsto na 1.495 evra, dok je na Paliuli zabeleženrast od 0,67 odsto na 1.498 evra.

Kragujevac i Pančevo

Na gradskim lokacijama u Kragujevcu, zabeležen je rast od 3,22 odsto na 1.346 evra. Sa druge strane u Pančevu je kvadrat porastao samo 0,07 odsto na 1.412 evra.

Ove godine smirivanje tržišta

- Posle više od 20 godina rasta cena nekretnina, ove godine nas očekuje smirivanje tržišta - rekao je na Kopaonik biznis forumu Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda.

On je u izjavi Tanjugu rekao da RGZ, koji raspolaže sa više od 1,3 miliona ugovora, daje tačne podatke koji govore da posle više od dve decenije rasta cena, tržište nekretninama polako ulazi u mirniju fazu.

- Imali smo nagli rast cena u periodu od polovine 2001. godine, pa do kraja 2022. godine, a sada očekujemo da će doći do smirivanja tržišta - izjavio je direktor RGZ.

On objašnjava da to ne znači da će doći do pada cene nekretnina, već će se, kako kaže, samo ući u jedan miran period što se tiče tržišta nepokretnosti.