23
Jun
The Office Belgrade
Ustpuljene fotografije

COWORKING SPACE – revolucija na tržištu nekretnina

facebook messenger viber

Tržište nekretnina, na globalnom nivou, ali i u Srbiji, doživljava promene neslućenih razmera usled sveprisutne pojave coworking prostora. Ovaj trend je uzeo maha posebno u velikim urbanskim sredinama poput Beograda, gde digitalni nomadi, sa laptopom kao stalnim saputnikom, obilaze svet u potrazi za idealnim radnim prostorima gde mogu razmeniti ideje i stvarati nove prilike.

Međutim, coworking koncept ne obuhvata samo ovu modernu vrstu putujućih radnika. Naime, sve veći broj kompanija, u traganju za dinamikom i stimulativnim okruženjem, odlučuje da napusti tradicionalni model zakupa kancelarija. One se sve češće opredeljuju za deljeni radni prostor koji nudi fleksibilnost promene kapaciteta u skladu sa trenutnim potrebama.

Konkretno, kompanija koja danas ima pet zaposlenih, može se lako prilagoditi novim projektima koji zahtevaju dodatnih deset radnih mesta, zakupivši dodatni prostor na određeni period. Nakon završetka projekta, kompanija se može vratiti na prvobitnih pet radnih mesta. Osim ove pogodnosti, coworking prostori poput The Office Belgrade nude i mogućnost zakupa sala za sastanke, usluge registracije firme (virtual office), iznajmljivanje radnog mesta na dan i brojne druge servise.

Tokom pandemije COVID-19, mnoge kompanije su bile primorane da pređu na rad od kuće. Vraćanje zaposlenih u kancelarije postao je izazov, ali i ovde se coworking prostori pokazali kao idealno rešenje. Osmišljen je hibridni model rada, gde kompanija jednom nedeljno zakupi salu za sastanke ili kancelariju, omogućavajući svom timu da održi kontakt uživo za potrebe planiranja i koordinacije. Na ovaj način, kompanije smanjuju troškove zakupa, a zaposleni uživaju u fleksibilnosti kombinovanog rada od kuće i povremenih dolazaka u kancelariju.

Ustpuljene fotografije The Office Belgrade

"Naš cilj u The Office Belgrade je da pružimo prostor u kojem će ljudi ne samo raditi, već i ostvarivati vredne veze, učiti i rasti. Verujem da coworking prostori igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti rada i poslovnog prostora, a samim tim i tržišta nekretnina," zaključuje Radošević.

Ustpuljene fotografije The Office Belgrade

U svetlu ovih uvida, jasno je da coworking prostori poput The Office Belgrade imaju duboko ukorenjen uticaj na tržište nekretnina. Ovakvi prostori omogućavaju nove oblike poslovanja, nudeći fleksibilnost i adaptabilnost, koje tradicionalne kancelarije ne mogu da pruže. Posebno se ističu usluge virtualnih kancelarija koje privlače brojne kompanije. Ove usluge omogućavaju firmama da koriste adresu coworking prostora kao svoju poslovnu adresu, bez potrebe za fizičkom prisutnošću. Kako bi se obezbedio kontinuitet poslovnih operacija, na raspolaganju je i osoblje koje je zaduženo za prijem i obradu pošte, kao i njeno dalje prosleđivanje vlasniku.

Dodatno, The Office Belgrade nudi fleksibilne usluge organizovanja sastanaka na zahtev. Ovo omogućava kompanijama da koriste sale za sastanke samo kada im je potrebno, čime se smanjuju operativni troškovi.

Još jedan segment usluga koji poboljšava korisničko iskustvo su usluge concierge-a. Ove usluge uključuju organizaciju prevoza, pomoć u nabavci avionskih karata, rezervaciju smeštaja i slično. Ovo omogućava članovima da se usredsrede na svoj rad, dok administrativne zadatke prepuštaju stručnjacima iz coworking prostora.

Ukupno gledano, usluge koje nudi The Office Belgrade pružaju kompanijama mogućnost da maksimalno iskoriste svoje poslovno vreme i resurse, istovremeno pružajući visok nivo profesionalizma i efikasnosti.
Ustpuljene fotografije The Office Belgrade

U svakom slučaju, coworking prostori su tu da ostaju, sa stalnim potencijalom za oblikovanje budućnosti radnih mesta i tržišta nekretnina. Očigledno je da coworking nije samo prolazna moda, već revolucionarna promena koja redefiniše način na koji poslujemo i koristimo prostor u 21. veku.