06
Sep
beograd
Promo

Šta da očekuju oni koji sada kreću u potragu za stanom u Beogradu: Ima ih i za već 130 EVRA, ali evo na šta morate da bude spremni

facebook messenger viber
Najbolji period za studente da traže stan u Beogradu je kraj juna ili početak jula, jer je tada izbor najveći i najbolji, a i cene su niže.

Na šta mogu da računaju oni koji teksada kreću u potragu za novim domom u velikom gradu? Ono što im ide na ruku, to je da su cene definitno drastično pale od onog vrtoglavog skoka dolaskom velikog broja Rusa u našu zemlju, a najviše u Beograd.

U prilog tome da su cene pale, ilustruje i jedan od  slučaja stanodavca iz Beograda. Kada se stan izdavao  pre godinu dana tada stanodavci nisu mogli da se "odbrane" od Rusa i dobrih ponuda, ali ovih dana jedva se pronalazi stanar i to za manje para.

Prošle godine postaviljen oglas u 15:30, imao je prvi poziv posle samo pola minuta. Za sat i po vremena od objavljivanja oglasa, bilo je čak 76 poziva i bezbroj poruka, uglavnom od ruskih državljana koji su bili spremni da stan rentiraju odmah. Ovih dana za oglašenu ponudu  je potpuno drugačija priča.

 

Pre godinu dana stanodavci  tražili i 600 evra, sada je i 400 mnogo

- Bilo je interesovanja, ali ne mnogo. Za dva sata desetak poziva, ali ništa mnogo, jako, stresno. Ljudi su dolazili, gledali, ali nije tu bilo nikakve panike i žurbe, već su tražili vremena da razmisle, a stekla sam utisak da im je i cena od 400 evra bila previsoka - kaže za "Blic Biznis" Marija iz Beograda. Prošle godine izdala ga je bez problema za isti taj novac, jer nije htela da zarađuje na tuđoj muci, ali je mogla zasigurno i za 600.

 

Ima i stanova za već 130 evra

Pregledom ponude na sajtovima za izdavanje stanova, može se videti da ima stanova za do 250, 300 evra, čak i za već 130, 180 evra. U tom cenovnom rangu za iznajmljivanje stanova pronašli smo uglavnom garsonjere i jednosobne stanove, kvadrature do uglavnom 25, 30 kvadrata, najčešće na periferiji, mada ima i ponuda kao što je garsonjera kod zgrade "Politike" od 20 kvadrata za 300 evra. Stan jeste minijaturan, ali ima sve što treba za život jedne, skromne osobe.

Dalje od centra grada, u Kotežu, moguće je naći namešten stan od 25 kvadrata za 180 evra, mali, ali sa ipak odvojenom minijaturnom spavaćom sobom. U Rakovici najniža cena stana za iznajmljivanje je 130 evra.

Lep, moderno opremljen stan od 27 kvadrata moguće je naći u Zemun Polju za 270 evra, a u, recimo, Jajincima, stan od 30 kvadrata mesečno košta 200 evra, ali se nalazi u porodičnoj kući.

Za 300 evra ima i lepo opremljen stan u Braće Jerkovića, ali od svega 25 metara kvadratnih.

Ono što se da zaključiti, to je da bliže centru grada ima stanova od 250 do 300 evra, ali su kvadrature do oko 25 kvadrata. Kako se udaljavate od centra, za isti novac može se naći malo veći stan, najčešće i bolje i modernije opremljen. Stanovi niže cene zakupa, a bliže centru grada, uglavnom su opremljeni staromodnim nameštajem.

 

Veća kvadratura, niža kirija, ali star nameštaj ili bez njega

Međutim, ima i stanova od 30 i više kvadrata do 300 evra. Recimo, u Resniku je moguće za ovu mesečnu kiriju naći stan od 50 kvadrata. I na Karaburmi se može naći stan iste kvadrature i iste veličine. Međutim, tu računajte na do da su takvi stanovi uglavnom opremljeni starijim nameštajem.

Takođe, za ovaj novac možete naći i stan od 55 kvadrata u recimo naselju Braće Jerković, ali nenamešten. Lep, polunamešten stan od 38 kvadrata za 300 evra možete da iznajmite u naselju Stepa Stepanović.

U Sremčici recimo možete za 300 evra mesečne kirije da živite u stanu od 60 kvadrata. U pitanju je potkrovlje, ali lepo, moderno opremljeno. Za isti novac i iste kvadrature izdaje se i stan u Zemun Polju, ali polunamešten.

Za 10 kvadrata manje u Višnjičkoj banji 50 kvadrata mesečno košta 300 evra, s tim što je nameštaj malo stariji.

Svakako, stanove do 300 evra ne možete naći u centru grada, što širem, što užem. Ovakvi stanovi najčešće su u Mirijevu, Banjici, Jajincima, kod Galenike, daljim delovima Novog Beograda, Kaluđerici, Borči, Kotežu, Čukarici, Grockoj, Zemun Polju, Rakovici, Medakoviću, Batajnici...

 

Ipak je i dalje skupo, studenti više ne mogu da žive blizu fakulteta

Iako su cene evidentno niže, one su i dalje visoke, smatra Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnih portala Nekretnine.rs.

- Cene iznajmljivanja su dosta niže nego prethodne godine. Tržište iznajmljivanja je stabilnije, kirije su 30 odsto niže u odnosu na prošlu godinu. Međutim, iako je došlo do pada cena kirije u Beogradu, one se i dalje mogu okarakterisati kao skupe. I to je uticalo da se interesovanje studenata usmeri ka lokacijama koje nisu tako blizu fakulteta, kao što je to bila praksa ranije, kada su studenti rešenje svog stambenog pitanja najviše tražili oko Vukovog spomenika, na Zvezdari i Voždovcu - kaže Davidovićeva za Beograd na Blic.

Prema njenim rečima, cene variraju u zavisnosti od lokacije, kvadrature kao i nivoa opremljenosti stana.

Promo beograd

- U ponudi se mogu naći jednosobni stanovi kod Vuka od 36 kvadrata, namešten u blizini fakulteta po ceni od 360 evra, isto tako u blizini postoji oglašen stan od 28 kvadrata po ceni od 300 evre. Na Zvezdari najniža oglašena cena za iznajmljivanje iznosi 300 evra dok je na Savskom vencu najniža oglašena cena 400 evra za garsonjeru od 27 kvadrata u Ulici Vojvode Milenka - navodi Davidovićeva za "Beograd na Blic".

U Rakovici ima i za 130 evra

Povoljnije lokacije, prema njenim rečima, jesu Karaburma, sa najnižom oglašenom cenom od 220 evra pa naviše, zatim Mirijevo sa najnižom oglašenom cenom od 200 evra za stan od 32 kvadrata, i Rakovica sa najnižom oglašenom cenom od 130 evra pa naviše.

Ona potvrđuje da je leto uglavnom period kada studenti kreću u potragu za stanovima i da je tada najbolji izbor.

- Uglavnom to bude u junu jer se tada i određeni broj stanova oslobađa. Zbog toga je jul idealan za traženje stana jer će sada u septembru biti manja šansa da pronađu stan kakav žele - kaže Jelena Davidović sa portala Nekretnine.

Prema oglašenoj ponudi u kategoriji "izdavanje" na portalu Nekretnine.rs za avgust mesec imamo sledeći prosek cena (po metru kvadratnom):

  • Centar 16 e/m2
  • Novi Beograd 14,3 e/m2
  • Mirijevo 8,6 e/m2
  • Palilula 12,3 e/m2
  • Voždovac 11,4 e/m2
  • Vračar 15 e/m2

(Prosečna cena stanova je automatski proračunata na osnovu cene oglasa objavljenih u poslednjih 30 dana na sajtu Nekretnine.rs).

Savet studentima

Potraga za nekretninom zahteva određeno vreme i zato je preporuka da studenti odmah nakon upisa na fakultet krenu u potragu za stanom.

- Za one koji pitanje stana nisu rešili u prethodna dva meseca, sada treba redovno da prate ponudu oglasa za iznajmljivanje kako bi mogli brzo da reaguju kada pronađu stan koji zadovoljava njihove kriterijume i kreće se u okvirima njihovog budžeta. Najvažniji faktor jeste budžet kojim raspolažu i od toga zavisi za koju lokaciju i kvadraturu će se opredeliti - kaže nam Jelena Davidović.