');
27
Sep
Novi Beograd panorama

Promo

Ko su kupci nekretnina za keš? Pokušali smo da dođemo do odgovora

facebook messenger viber
Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda za prvo polugodište 2023. pokazuje da je u Srbiji na tržištu nepokretnosti nastavljen trend stabilizacije i smirivanja nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa. Da nas očekuje stabilizacija, ocenjuju i iz agencija za nekretnine u momentu kada mnogi za kvadrat daju i više od 3.000 evra.

Govoreći o nekretninama i cenama stanova, Vanja Đorđević iz agencije za nekretnine "Kredium" u "Jutro na Blic TV", kaže da je trenutno više "keš kupaca" nego onih koji kupuju stanove na kredit, piše Blic biznis.

Promo Vanja Đorđević
Vanja Đorđević iz agencije za nekretnine "Kredium"

Kreditni kupci "utihnuli"

80 odsto je keš kupaca, ostali su kreditni, kaže Jelena Davidović i objašnjava usled čega je došlo do promene na tržištu nekretnina.

Promo Jelena Davidović

Jelena Davidović, portal Nekretnine.rs

- Kreditni kupci su "utihnuli". Da napravimo osvrt na ovaj izveštaj RGZ za prvo polugodište. Dakle, zaključeno je 60.014 prodajnih ugovora, što je za 12% manje u odnosu na isti period prošle godine. Ukupna vrednost tržišne pokretnosti je 3,3 milijarde iznosila i to je za 7% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Ono što je uticalo na ovaj trend je upravo 2022. godina, koja je bila veoma izazovna kako za svetsku privredu, tako i za srpsku privredu. I godinu je obeležila globalna kriza, rastuća inflacija, znamo svi za rat u Ukrajini i rast referentnih kamatnih stopa - objašnjava Davidović govoreći o tržištu nekretnina i cenama stanova.

A rast referentnih kamatnih stopa se preliva i na ostale kamatne stope.

- Što dalje znači porast sve skupljih kredita za privredu i stanovništvo. I to je izazvalo određene promene na tržištu. Tako mi krajem 2022. godine beležimo smanjenu aktivnost na tržištu i ulazimo u 2023. godinu. Znači, u prvom tromesečju 2023. godine dolazi do stabilizacije cena - rekla je Jelena Davidović iz nekretnine.rs gostujući u "Jutro na Blic".

Davidović kaže da se ljudi uzdržavaju od uzimanja kredita.

- I trenutno jeste taj period stabilizacije, stagnacije. Nema daljeg rasta cena, ali da su kreditni kupci utihnuli, jesu uzdržani od investiranja i prosto ne odlučuju se tako lako da uzmu pozajmicu od banke. I to jeste uticalo na pad potražnje za stambenim kreditima - rekla je Jelena Davidović iz nekretnine.rs.