21
Nov
kondominijum
Promo

Šta je to KONDOMINIJUM i zašto je ovaj koncept življenja toliko popularan u celom svetu

facebook messenger viber
Poslednjih godina, u svetu nekretnina se sve više govori o kondominijuma. Premda je i Beograd stidljivo počeo da dobija svoje prve kondominijume, većini ljudi je ovaj koncept stanovanja i dalje potpuno stran. A evo o čemu je reč.

Kondominijumi su moderni stambeni kompleksi, koji se grade pre svega u velikim gradovima, ali se mogu pronaći i na nekim od popularnih turističkih destinacija. U pitanju su mala naselja zatvorenog tipa, najčešće ograđena, tako da pristup svim sadržajima imaju isključivo stanari i njihovi gosti.

Sam pojam kondominijum potiče iz latinskog jezika, a nastao je spajanjem prefiksa con i reči dominium, a može se prevesti kao zajednički posed ili, jednostavno, suvlasništvo.

I to je upravo ono što kondominijum jeste – osim samih stanova i kuća, sve površine okolo su zajedničko dobro svih stanara i, što je najvažnije, svi oni zajedno donose odluke o tome kako će organizovati zajednički životni prostor i učestvovati u njegovom održavanju.

U skoro svim kondominijumima pronaći ćete park, dečije igralište, zajedničke pokrivene garaže, neretko se dešava da u krugu kondominijuma postoji zajednički bazen, spa centar, teretana, sportski tereni i drugi sadržaji za ljubitelje aktivnog života. Veći kondominijumi imaju i svoja obdaništa i osnovne škole, prodavnice za osnovne potrepštine, kao i barem nekoliko kafića i restorana, pa čak i bioskop i druge kulturne sadržaje.

U nekim kondominijuma stanari delegiraju upravljanje i održavanje zajedničkih prostoria profesionalnim kompanijama, u drugima je za to zadužen investitor, a postoje i oni u kojima se stanari samoorganizuju. Na ulazu u kondominijum najčešće postoji dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje, a niko ne može da uđe, ukoliko nema ključ (odnosno karticu ili šifiru).

Kondominijumi su urbane mini-oaze koje su zamišljene da život čine bezbednijim i udobnijim, a stanarima pružaju veću dozu privatnosti nego klasična gradska naselja. I posebno su popularni među porodicama sa decom.

Ono što može što je potrebno da znaju stanari kondominijuma jeste to što, ukoliko dođe do kvara u bilo kom zajedničkom delu ili nešto drugo krene po zlu, u popravkama učestvuju svi stanari podjednako, bez obzira što se kvar desio u prostoru koji oni uopšte ne koriste.