');
05
Feb
Novi Sad

Đorđe Kojadinović

Aktuelno stanje na tržištu nekretnina u Novom Sadu - Šta sve nudi grad, od kulture do tradicije

facebook messenger viber
Novi Sad je glavni grad Autonomne pokrajine Vojvodine i drugi je po veličini u Srbiji. Svojom bogatom istorijom i tradicjom jedan je od bisera naše domaće baštine.

Zahvaljujući bogatom sadržaju izgradjenom na jakim temeljima institucija izuzetnog značaja za srpsku kulturu kao sto su Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorište, Novi Sad je u novijoj istoriji proglašen za evropsku prestonicu kulture.

Osnovan 1694. godine, Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je dobio ime „Srpska Atina“. Prvobitna imena Novog Sada bila su Racka varoš i Petrovaradinski šanac, dok ime Novi Sad datira iz 1748. godine.

Danas je Novi Sad ekonomski centar velikog potencijala. Nalazi na granici Bačke i Srema, na obalama Dunava i Malog bačkog kanala, u Panonskoj ravnici i na severnim obroncima Fruške gore.

Brojni i raznovrsni istorijski i kulturni spomenici nalaze se na trgovima i u ulicama u prostoru starog jezgra grada, u trgovačkom i turističkom centru grada, koji je pešačka zona. U samom centru grada nalazi se gradska kuća, katolička crkva posvećena Bogorodici, stara zgrada poznata kao "gvozdeni čovek".

Đorđe Kojadinović Novi Sad

Zmaj Jovina ulica je jedna od najstarijih novosadskih ulica. Proteže se od Trga Slobode do Vladičanskog dvora gde je i spomenik najpoznatijem dečijem pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Poznata novosadska naselja su: Avijatičarsko naseljeDetelinaraGrbavicaLiman, Novo naselje, Sajam i mnoga druga. Najveća prigradska naselja su: VeternikFutog i Kać. Cene nekretnina kreću se od 1.500 evra/m2 na periferiji, do 2.700 evra/m2 na centralnim gradskim lokacijama.

Aktuelno sa trzišta nekretnina

Kretanje cena po gradskim lokacijama u januaru  beleži blagi porast na dve lokacije. Centar Novog Sada je zadržao poziciju najskuplje gradske lokacije bez obzira na pad od 0,48 odsto sa cenom od 2.674e/m2.
Novo Naselje beleži najveći  pad cene od 1,96 odsto, formirajući cenu od 2.105e/m2.
Podbara beleži blagi porast od 0,55 odsto, sa cenom od 2.575e/m2
Grbavica nastvalja sa trendom rasta cene koji u januaru iznosi 0,30% odsto sa prosečnom cenom od 2.625e/m2.