14
Feb
Građevinski objekti
Vladimir Vukmirović / Ringier

Vrednost svih izvedenih građevinskih radova u 2023. godini oko 5,5 milijardi evra

facebook messenger viber
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je učešće građevinske industrije u ukupnom BDP-u Srbije 5,5 odsto što je, kako je rekao, mnogo više u odnosu na pre 10 godina kada je učešće iznosilo tri odsto.

- Vrednost svih izvedenih radova u prošloj godini u Srbiji je dostigla skoro 5,5 milijardi evra, dok je 2013. godine vrednost svih građevinskih radova u Srbiji bila 1,6 milijardi evra. Mi imamo taj porast od 3,2 puta, rekao je Vesić na Srpsko-grčko poslovnom forumu u Beogradu, piše Blic biznis.

On je dodao da postoji porast i kada je u pitanju vrednost izvedenih radova, dodajući da je u četvrtom kvartalu prošle godine postojao rast u odnosu na isti period 2022. godine za 13,9 odsto.

- Ukupna vrednost građevinskih radova na teritoriji Srbije u 2022. je porasla za oko 16,1 odsto, a imamo povećanje i u broju građevinskih dozvola. Malo zemalja u Evropi trenutno ima rast kada je u pitanju građevinska industrija, istakao je Vesić.

On je naveo da su ukupna ulaganja u infrastrukturu u 2023. godini bila 3,8 milijardi evra, a da se u 2024. godini očekuje skoro četiri milijardi evra.

"To je šansa i za grčke kompanije", poručio je Vesić na poslovnom forumu kojem su prisustvovali privrednici iz Srbije i Grčke.

Vesić je zahvalio grčkom kolegi sa kojim je, kako je rekao, dogovorio nekoliko zajedničkih projekata, pre svega izgradnju brze pruge koja treba da poveže Budimpeštu i Atinu.