13
Mar
Beograd na vodi
Radomir Kuč

Evo kako da izbegnete prevare pri iznajmljivanju stanova! Ovako možete da se zaštitite pre plaćanja

facebook messenger viber
Mladić i devojka osumnjičeni su da su uzimali depozit za izdavanje tuđih stanova. Na taj način su, kako se sumnja, uzeli oko 300.000 dinara od prevarenih zakupaca, a Treće osnovno javno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv njih.

Prevareno je osam osoba, od čega su tri stranca. Oni su, kako se sumnja, u dogovoru sa muškarcem J. P. na tekući račun devojke L. I. uplaćivali od 20.000 do 70.000 dinara na ime depozita za iznajmljivanje stanova na Novom Beogradu, Karaburmi i u drugim delovima Beograda, od decembra prošle do januara ove godine.

Dvoje optuženih su stanove oglašavali u oglasima i tako su stekli protivpravnu imovinsku korist od skoro 312.000 dinara. Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da se devojci produži pritvor. Kako je muškarac u bekstvu i napustio je Srbiju, u potragu je uključen i Interpol. Po uplati avansa, muškarac se više nije javljao na telefon.

- Tužilaštvo je došlo do saznanja da je muškarac koji je okrivljeni slao oštećenima preko Votsapa dokaze da je on vlasnik tog stana. Međutim, ti dokazi su bili falsifikovani, imajući u vidu da im je dostavljao izvode iz katastra nepokretnosti, ali sa izmenjenim podacima. Tako da smo sudu predložili da ih oglasi krivim i izrekne novčane kazne i kazne zatvora jer je za ovo krivično delo predviđena novčana kazna i kazna zatvora, ističe pi-ar Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Tamara Bašić.

Potpisivanje ugovora jedini način da ne dođe do prevare

U ovom slučaju mamac je najverovatnije bila niža zakupnina, moguće i žurba da se obezbedi krov nad glavom. Šta god da je, jedini način da ne postanete žrtva prevare jeste da pre plaćanja pogledate nekretninu, sa vlasnikom stana zaključite ugovor i precizirate sve, pa čak i uslove pod kojima se iseljavate.

- Naš savet jeste da koriste usluge profesionalaca, da overe ugovor kod javnog beležnika, odnosno potpis, da taj ugovor prijave Poreskoj upravi, da se prijave u policiji, da depozit koji daju daju za ono što je realno, da daju za šta je napisano, da imaju u ugovoru taj ekskluzivitet, da imaju u ugovoru poresku klauzulu. Samo da koristite zakonski dozvoljena sredstva i da se ponašamo u skladu sa zakonom, naglašava agent za nekretnine Milić Đoković.

Šta je najbolje rešenje u potrazi za stanom

Kada tražite stan najbolja odluka je – preporuka ili agencija. U suprotnom, prevarenim građanima preostaje privatna parnica.

- Oni mogu protiv tih lica koja su se bavila tim radnjama da pokrenu parnični postupak u kome će potraživati tu svoju štetu koju su pretrpela. Da građanima bude u potpunosti jasno – krivični postupak koji će država moguće voditi protiv ovih lica i njihovo obeštećenje nema veze jedno sa drugim, kaže advokat Ivan Stanikić.

Prevara je jedno od najčešćih krivičnih dela koja se procesuiraju u tužilaštvu. Okrivljeni koriste falsifikovane ugovore o kupoprodaji stanova i kuća preminulih. U ovom trenutku, Tužilaštvo u saradnji sa Upravom kriminalističke policije sprovodi veliku akciju hapšenja svih počinilaca, a za sada su identifikovane 24 osobe.