17
Mar
Jelena Davidović
Foto: Radomir Kuč

Kakva je situacija na tržištu nepokretnosti od početka  2024. godine?

facebook messenger viber
O tome kakva je situacija na tržistu tokom prvog kvartala 2024god., imaćemo uvid u aprilu kada RGZ objavi zvanični Izveštaj.

Rano je da govorimo o odnosu ponude i potražnje zato što imamo kratak period za posmatranje od početka tekuće godine. Moglo bi se reći da je došlo do uravnoteženja ponude i tražnje, rekla je Jelena Davidović sa portala Nekretnine.rs.

Pre nego protumačimo trenutnu situaciju potrebno je da se osvrnemo na prethodnu godinu kako bi se objasnile promene koje su uticale na pad prometa i na dalji rast tržista tokom 2023.god.

Prethodne dve godine prošle su u znaku geopolitčke tenzije, rastuće inflacije i stroge monetrane politike koja se odrazila na kupovnu moć stanovništava kao i na privredu.
U okruženju punom neizvesnosti i tržište nepokretnosti je doživelo promene koje su uticale da se puls potražnje smanji.
Bez obzira na smanjeni obim prometa nepokretnosti, tokom 2023. nije došlo do značajnog pada cene kvadrata. Očekivanje je bilo da nakon naglog rasta, dođe i do naglog pada, medjutim to se ne dešava tako brzo.

Foto: Radomir Kuč Jelena Davidović Jelena Davidović, portal Nekretnine.rs

Prema oglašenoj ponudi u kategoriji prodaja, na našem portalu od početka godine beležimo gotovo isti nivo prosečne cene kvadrata kao i tokom prethodne dve godine. Na pojedinim lokacijama došlo je do blagog pada cene kvadrata.

U kom pravcu će se dalje kretati tražnja zavisi od visokih cena kao i priuštivosti stambenih kredita.
Tražnja jeste prisutna ali je znatno usporenija. Ukoliko se postigne ciljana inflacija može se očekivati postepeni pad referentnih kamatnih stopa koje bi vratile kupovnu aktivnost na tržište.
S obzirom na to da su Centralne banke tokom prošle godine zaustavile dalji rast referentnih kamatnih stopa, to bi moglo da uslovi jednu stabilnju klimu na tržistu nepokretnosti u narednom periodu.