22
Mar
Dobanovci
Foto: Grad Beograd

Između Dobanovaca i Batajnice nići će novo naselje za 9.000 ljudi! Zvaće se Singidunum, imaće odlike "satelitskog grada", evo šta to znači

facebook messenger viber
Na oko 250 hektara u Surčinu, između Batajnice i Dobanovaca, trebalo bi da nikne moderno naselje u kome bi živelo i radilo između 8.000 i 9.000 ljudi.

Ovaj deo prestonice, gde je planirana gradnja 2.800 stanova biće nazvano Singidunum, pišu Novosti a prenosi Blic biznis. Grad Beograd stavio je na javni uvid plan za razvoj nekoliko sektora u okviru kompleksa Singidunum, gde bi u sektorima 2, 3, 4, 5 trebalo da nikne privredni park, komercijalni sadržaji, mešoviti gradski centri, srednja i osnovna škola, te vrtići.

Kako je ranije najavljivano iz opštine Surčin, kompleks Singidunum imaće odlike "Satelitskog grada", stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, industrijski park, stambeno-poslovni centar i kada su u pitanju objekti od javne namene, tri vrtića, osnovnu školu i kliniku.

Investitorska firma iz Beograda koja gradi ovaj kompleks u svom vlasništvu ima više od 300 hektara u predmetnom području, a kompleks Singidunum će graditi na površini od čak 247,5 hektara, tako da ovaj projekat zapravo predstavlja pravi grad u malom.

Na ovim površinama je sada poljoprivredno zemljište, kao i mreže saobraćajnica, atarski putevi, melioracioni kanali, elektroenergetska mreža i gasovodna mreža.

Kako se navodi u planu, trenutno nema linija javnog prevoza putnika koji opslužuje ovo područje, već je u narednom periodu opsluga ovog područja planirana širenjem autobuskog podsistema.

Pored autobuskog podsistema, značajno je, kako se navodi, izvršiti konekciju sa železničkim stanicama koje u najbliže ovom prostoru, i to: železnička stanica Batajnica i železnička stanica Zemun polje, kako bi se u sistemu javnog prevoza putnika koristio i BG voz.

Javni uvid do 19. marta

Javni uvid omogućen je onlajn do 19. marta, dok će se javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda o predmetnom Nacrtu održati 4. aprila 2024. godine sa početkom u 13.30 časova, u zgradi JUP "Urbanistički zavod Beograda".

(Izvor: Novosti)