09
May
čestitka 9. maj
nekretnine.rs

Portal Nekretnine.rs svojim saradnicima čestita Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti 9. Maj

facebook messenger viber
Svim posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti čestitamo Dan posrednika i još mnogo uspesnih godina u poslovanju.

U skladu sa obeležavanjem Dana posrednika želimo da vam ukažemo za značaj angažovanja agencije za promet i zakup nepokretnosti.

Posredovanje u skladu sa Zakonom

U skladu sa Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, ustanovljen je u Registar posrednika koji je postavljen na zvaničnoj internet stranici ministrastva nadležnog za poslove trgovine 8.maja 2015.godine. U registru posrednika nalaze se svi relevantni podaci o posrednicima, privrednim društvima i preduzetnicima koji ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje poslova u prometu i zakupu nepokretnosti. Agenti nakon položenog stručnog ispita stiču licencu koja je konfirmacija da agent ima određena potrebna znanja u oblasti prava, ekonomije, finansija i građevine.

Vaš siguran saveznik

Iskustvo i veštine agenta podrazumevaju veliko znanje iz raznih oblasti što je velika prednost prilikom konsultacije i angažovanja agencije kao posrednika u poslovima sa vašom nekretninom. Prodajne veštine agenta će vam omogućiti uspešnu realizaciju prodaje odnosno kupovine nekretnine.

Ukoliko ste rešili da kupite nekretninu, u moru stanova koji vam možda i ne odgovaraju agenti vam mogu pomoći  sužavanjem izbora samo na one koji imaju sve ili bar većinu stvari koje vi želite. Oni će filtrirati ponudu stanova prema vašim željama, ali i po finansijskim mogućnostima i voditi vas u oblilazak istih. Sa agentima nećete gubiti vreme na one stanove koji nemaju potpun oglas pa tek kada odete vidite kakva je situacija, ukoliko prodajete nekretninu agenti su tu da istaknu sve prednosti vaše nekretnine, da privuku ozbiljne kupce. 

Ako kupujete stan na teritoriji Beograda naići ćete na razlike u ceni, od opštine do opštine. Agenti za nekretnine znaju gde je najskuplji kvadrat, a gde su kvalitetnije stare zgrade. Njihovo iskustvo u ovoj oblasti je značajno i sa njima se možete konsultovati o svim pitanjima i nedoumicama vezanim za određene lokacije, kao i sam kvalitet gradnje. 

Agencija ima dobru analizu kao i relevantne informacije trenutnog stanja na tržištu nekretnina. Agencija pristupa profesionalno proceni vaše nekretnine u cilju ostvarenja što bolje kupoprodajne cene. Agenti će osluškivati vaše potrebe i pratiti vaše instrukcije kako bi što efikasinje izvršili realizaciju kupovine ili prodaje.

Agencije za nekretnine ne mogu da utiču na cenu nekretnine, u smislu da “obaraju” cene. Međutim, agencije mogu kupcu da predstave prednosti ili mane stana za koji ste zainteresovani i naravno da vas upute na neki drugi stan ukoliko je potrebno i ukoliko smatraju da će drugi stan biti pogodniji za vas. Cilj agencije jeste obostrani dogovor. Kada se dve strane maksimalno usaglase i shvate da imaju zajednički cilj rezultat će biti obostrano zadovoljstvo. Tada dolazi do realizacije, kupac kupi, prodavac proda, a agencija naplati dogovorenu proviziju.

Ukoliko ste neodlučni agencije mogu pomoći

Pomenuli smo da agenti raspolažu informacijama u vezi sa prodajom ili zakupom nekretnine što je veliki benefit prilikom angažovanja agencije. Recimo da već neko vreme tražite stan, znate budžet, znate šta vam je od stana potrebno i kakvo okruženje želite. Medjutim, nikako ne uspevate da pronađete odgovarajuću nekretninu. Agent će vam razjasniti bilo koju nedoumicu, pomoći će vam prilikom izbora i ponuditi najbolje rešenje. Na vama je da uputite agenta u parametre koji su vama najbitniji.  

Agencija za nekretnine vas štiti od prevara

Kupovina nekretnine je životna odluka. Važno je da budete obazrivi u procesu kupovine  nekretnine i profesionalaca sa kojima ćete sarađivati. Važno je da pravno budete osigurani. 

Bitno je  poverenje koje steknete u  posrednika kog ste angažovali, obzirom da prilikom prodaje stana, mnogo ljudi dolazi u razgledanje stana, činjenica je da ne znate ništa o tim ljudima, da li su samo posmatrači ili su zaista zainteresovani kupci. Ukoliko želite da kupite stan, svi stanovi koji su u ponudi od strane registrovane agencije, prošli su pravnu proveru. Agencija je detaljno istražila dokumentaciju i proverila legalnost objekta. 

Provera nekretnine od strane agencije 

Agent je tu da radi u vašu korist tako što će pogledati stan pre vas i kontaktirati vas sa detaljnim informacijama o pravno imovinskom statusu nekretnine, kako bi bili sigurni da je svaki aspekt pravno pokriven.

Ugovor o posredovanju

Posredovanje se vrši na osnovu ugovora o posredovanju u prometu, odnosno zakupu nepokretnosti (u daljem tekstu: ugovor o posredovanju), koji zaključuju nalogodavac i posrednik. Nalogodavac može da bude prodavac, kupac, zakupodavac ili zakupac, odnosno punomoćnik nekog od tih lica. 

Ugovor o posredovanju zaključuje se u pisanom, odnosno elektronskom obliku u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska trgovina. Ugovor o posredovanju pored prava i obaveza posrednika i nalogodavca, naročito sadrži podatke o posredniku i broju pod kojim je upisan u Registar posrednika, nalogodavcu, vrsti i bitnim elementima pravnog posla u cilju čijeg zaključenja posrednik (agencija) posreduje, o visini, načinu i roku plaćanja posredničke naknade, roku važenja ugovora i vrsti i visini troška dodatnih usluga, ukoliko su ugovorene.

Oglašavanje nekretnine

Agencije oglašavaju nekretnine i na taj način omogućavaju brži proces prodaje. Ukoliko želite da vaš stan prodaje samo jedna agencija možete potpisati Ugovor o ekskluzivnom zastupanju.

Neka uspešna kupoprodajna realizacija bude rezultat i vaše saradnje sa agencijama u prometu i zakupu nepokretnosti, želi vam tim portala Nekretnine.rs.