01
Jul
stadion surčin
Grad Beograd

Nacionalni fudbalski stadion - Novi hram fudbala u Srbiji za svetliju budućnost

facebook messenger viber
Izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu predstavlja jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Ovaj moderni objekat, sa kapacitetom od 52.000 sedišta, biće izgrađen po svim standardima FIFE i UEFE, što ga čini ključnim za razvoj sporta u zemlji. Planirano je da stadion bude završen do kraja 2026. godine, čime će se omogućiti održavanje velikih međunarodnih takmičenja.

Evropsko fudbalsko prvenstvo u fudbalu, za reprezentaciju Srbije je neslavno završeno, ali fudbaleri i nacija imaju čemu da se raduju. Jer, radovi na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Surčinu, u punom su jeku.

Stadion će se nalaziti u Surčinu, na površini od 32 hektara. Lokacija je pažljivo odabrana kako bi se obezbedila optimalna dostupnost i povezanost sa glavnim saobraćajnicama. To znači da će navijači,, reprezentacije i klubovi imati komforan i jednostavan put do stadiona. Za sam Beograd to znači manje gužvi, pošto je poznato da tokom odigravanja mečeva klubova i reprezentacija neke od glavnih gradskih saobraćajnica postaju zaglušene.

Kakva je povezanost Nacionalnog stadiona?

Nacionalni fudbalski stadion biće povezan sa glavnim auto-putem, čime će se omogućiti lak pristup posetiocima iz svih delova zemlje. Takođe, planirano je da do stadiona vodi i BG voz, što će dodatno olakšati dolazak posetilaca. Blizina aerodroma Nikola Tesla omogućava brz i efikasan prevoz za strane goste i timove.

Kako će izgledati Nacionalni stadion u Surčinu?

Na prostoru od 119 hektara u Srbiji, planira se izgradnja modernog sportskog kompleksa koji će obuhvatiti stadion, sportsku akademiju, muzej sporta, izložbeni prostor i galerije. Uz to, kompleks će imati zdravstveni centar, poslovne i kancelarijske prostore, kongresni prostor, prodavnice suvenira i sportske opreme, tržni centar, salone zabave, restorane i kafeterije. Centralni deo kompleksa zauzimaće stadion sa fudbalskim terenom minimalnih dimenzija 105x68 metara i visinom od 55 metara.

Grad Beograd stadion surčin

Prema planu, stadion će imati kapacitet od 10.000 parking mesta za automobile i 500 za autobuse, što će omogućiti nesmetan dolazak velikog broja posetilaca. Izgradnja će započeti na prostoru koji danas čini 75,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, kako je navedeno u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku u martu ove godine.

Od ukupne površine kompleksa, 46,5 hektara je predviđeno za sportske objekte i komplekse. Saobraćajne površine će zauzimati 49,9 posto prostora, vodene površine 6,3 posto, dok će zelene površine činiti 1,4 posto.

Planirano otvaranje Nacionalnog stadiona 2026

Izgradnja stadiona počela je 1. maja 2023. godine, a planirano je da bude završena do kraja 2026. godine. Trenutno se rade pripremni radovi na izgradnji platoa za bušenje šipova, gde će ukupno biti postavljeno 2.500 šipova.

Kako teku radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu?

Trenutno se nasipa deo terena kako bi se izdigao za dva metra, što je prvi korak u izgradnji temelja. Radovi se odvijaju redovno, ali se očekuje da će se u skorijem periodu intenzivirati i raditi u više smena, uključujući i noćne smene. Paralelno sa nasipanjem terena, radi se i fundiranje temelja, nakon čega sledi izgradnja gornjeg dela konstrukcije, što uključuje i najzahtevniji deo - postavku krovne konstrukcije, piše portal "Radio televizije Srbije".

Oko stadiona će se nalaziti kafići, restorani, prodavnice, tematski parkovi i veliki parking za 10.000 automobila. Ovaj stadion biće domaćin ne samo reprezentaciji Srbije, već i najboljim evropskim klubovima, jer je planirano da se ovde 2028. godine održi finale Lige Evrope.

Koji su još fudbalski stadioni izgrađeni u Srbiji?

Otvorena su sva tri novoizgrađena stadiona u Srbiji: stadion u Leskovcu, stadion u Loznici i stadion u Zaječaru. Ovi objekti su izgrađeni po visokim standardima, što ih svrstava u kategoriju "četiri" po kriterijumima UEFA. Izgradnja Gradskog stadiona "Dubočica" u Leskovcu završena je u proleće 2023. godine, a kapacitet stadiona iznosi 8.136 mesta, raspoređenih na četiri tribine.

Stadion u Loznici, koji ima dva nivoa tribina, koštao je oko 30 miliona evra i može da primi nešto više od 8.000 posetilaca. Ovaj stadion, kao i ostali novi stadioni, izgrađen je u skladu sa najvišim UEFA standardima, što doprinosi razvoju sporta i infrastrukture u regionu.

Novoizgrađeni stadion "Kraljevica" u Zaječaru, kapaciteta 8.168 mesta, nalazi se u okviru Sportsko-rekreativnog kompleksa. Ukupni troškovi izgradnje ovog stadiona iznosili su 3,3 milijarde dinara. Ovi stadioni ne samo da zadovoljavaju međunarodne standarde, već i značajno doprinose unapređenju sportskih kapaciteta Srbije.

Šta Nacionalni fudbalski stadion znači Srbiji?

Nacionalni fudbalski stadion biće novi simbol sporta i modernog urbanog razvoja Srbije, pružajući vrhunske uslove za sve posetioce i sportiste. Pa, ko zna. Možda sa završetkom radova i otvaranjem, fudbalska reprezentacija Srbije, nakon igara na njemu, sa narednih Evropskih i Svetskih prvenstava dođe kao šampion.