ŠIŠ-ĆEVAP U DOLINI GLADI
Svi putevi iz noćnih izlazaka po splavovima vode preko Ulice Goce Delčeva, duhovito prozvane Dolina gladi.
Ulica je puna restorana brze hrane, a najpopularniji specijalitet je šiš-ćevap. U nekim drugim okolnostima možda ne bi bio najbolja stvar koju ste probali, niti vaš prvi izbor kada je u pitanju ponuda s roštilja, ali, ukus šiša koji na kraju dobijete pripreman je celonoćnim provodom, glasnom muzikom i dobrim društvom i začinjen lakim umorom i pospanošću.
Sutradan ćete možda razmišljati o tome kako možda nije zdravo jesti tako nešto tako kasno, ali – u tom trenutku vam verovatno ništa slađe neće pasti.
Kokice su ljudima uglavnom asocijacija na bioskopski mrak, a mnogim Beograđanima – na Knez Mihailovu ulicu, glavno šetalište u gradu. Čitav ugođaj bi uključio sunčan dan, dovoljno slobodnog vremena za laganu šetnju do Kalemegdana i kesu još vrućih kokica koje ćete usput podeliti sa pticama.
I dok hodate pločnikom hvatajući ritam grada, ogledajući se u izlozima, vireći u galerije i razmenjujući poglede sa prolaznicima, kokice – nepretenciozna, a zarazna grickalica – nude ukus koji odgovara tom osećaju opuštenosti.
Zimi će vas možda jače privući miris pečenog kestenja, leti miris pečenog kukuruza, ali – kokice su uvek glavna ponuda.
GIRICE NA ZEMUNSKOM KEJU
Najbolji riblji restorani smešteni su uz Dunav, ali mnogo veći šmek imaju u hodu uzete pržene girice s lepinjom na Zemunskom keju.
Na raspolaganju su vam romantične klupice ušuškane u zelenilu, betonsko šetalište tik uz reku gde će vas dočekati večito gladni labudovi i patke, malo pešačenja do Gardoša sa njegovom fantastičnom panoramom, a leti i prelazak na „pusto“ Veliko ratno ostrvo i opuštanje na plaži.
Ovaj i još mnogo zanimljivih tekstova pročitajte u izdanju magazina Elevate za Jun 2017.