16
Jan

Kamate za stambene kredite neće se menjati do 2022. A ONDA?

Kamata za ukupno 90.000 stambenih kredita u Srbiji neće se znatnije menjati sve do 2022. godine. Nakon toga, trenutna mesečna rata od 250 evra mogla bi u narednim godinama da poraste do 60-ak evra.

Glavni ekonomista Švedske banke Toni Mertsina tvrdi za "Blic" da će kamate na stambene kredite početi znatnije da rastu nakon 2022. godine. Kako nam je pojasnio, tada bi trebalo očekivati nešto brži rast euribora, evropske kamate koja utiče na visinu kamata na kredite u Srbiji, a koja je trenutno na minimalnom nivou. Praktično, euribor koji je danas ispod nule, za četiri godine bi mogao da iznosi dva odsto, što bi današnju mesečnu ratu od 250 evra podiglo na 310 evra.

- Pre nekoliko meseci očekivali smo da će šestomesečni euribor dostići nivo od dva odsto u poslednjem kvartalu 2022. godine, ali na osnovu trenutne perspektive, ne treba isključiti da se to može dogoditi i kasnije. Naime, ekonomski rast u evrozoni je usporio prošle godine i očekuje se da će se iduće godine nastaviti da usporava. To znači da ekonomski podaci i očekivanja ukazuju na to da će Evropska centralna banka verovatno biti pažljivija prilikom povećanja kamatnih stopa, a upravo to određuje put euribora - kaže Mertsina i dodaje da upravo oporavak Evrope znači i početak rasta evropske kamate, euribora.

Na pitanje treba li očekivati povratak euribora na nivo od četiri i više odsto odsto, koliko je on iznosio 2008. godine, naš sagovornik kaže da je "toliki nivo van domašaja njegove prognoze".

Ovdašnji bankari, istovremeno, tvrde da euribor još godinama neće dostići vrednost od pre svetske krize.

Opširnije pročitajte OVDE.

Najčitanije iz magazina
Vidite više