');
09
Oct
stan u singapuru
privatna arhiva

Vodič za izdavanje luksuznih stanova

facebook messenger viber
Ljudi koji žele da iznajme luksuzan stan, spremni su da daju veću količinu novca i zbog toga će očekivati samo najbolje. Šta je to što stan čini luksuznim i kako ga opremiti i spremiti za izdavanje, pogledajte u nastavku.

Termin „luks“ se vrlo često može videti u opisima stanova za izdavanje. Međutim, većina stanova koji se izdaju ne ispunjavaju uslove koje bi im omogućili da sa pravom stan okarakterišu kao luksuzan. 

Mnogo je stanova na tržištu koji ne zadovoljavaju te uslove, a samim tim ni želje i zahteve mogućih stanara. Ono što je bitno kod luksuznih stanova je da su izrađeni od kvalitetnih materijala, da se nalaze na dobroj lokaciji i da život stanara olakšaju koliko je to moguće. 

Šta podrazumeva luksuzan stan?

Kao što smo već pomenuli mnogi „luksuzni“ stanovi nisu ni blizu luksuzu koji se očekuje za ponuđenu cenu. Pravi luksuzni stanovi zahtevaju luksuzne i kvalitetne materijale.

Luksuzna stolarija je ono od čega se počinje. Svi delovi stana do najmanjih detalja kao što su, na primer, garnišne, treba izraditi od luksuznog i kvalitetnog materijala. 

Od kuhinje se zahteva visoka funkcionalnost kao i kvalitetan i dugotrajan materijal. Kupatila su izrađena od vrhunske keramike i nije retkost zateći i ugrađen đakuzi. Ostale prostorije zahtevaju PVC prozore kao i vrata visokog kvaliteta dok se za ulazna vrata preporučuju blindirana. Takođe, od zgrada gde se nalaze luksuzni stanovi se vrlo često zahteva dva garažna mesta. 

Ovo su samo neki od primera šta sve luksuzan stan podrazumeva, a dalje ćemo detaljnije opisati koja su to najbolja rešenja kako bi se stan smatrao luksuznim.

 

Pročitajte i:
Kako pripremiti stan za izdavanje
Kada je idealno vreme za iznajmljivanje stanova
Saveti: Kako opisati stan da se lakše izda

 

Materijali za luksuzan izgled stana

Prirodni materijali su uvek bili asocijacija za luksuz. Mermer, drvo i metal su samo neki od materijala koji se smatraju luksuznim za izradu stanova. 

Jedan od najpopularnijih je svakako mermer. Ne samo zbog svog estetskog izgleda već i zbog svoje funkcionalnosti. Mermer je materijal od prirodnog kamena i vrlo je otporan na udarce i habanje kao i na vodu. Ovo ga čini jednim od prestižnih materijala kada je izrada luksuznog enterijera u pitanju. Pored toga vrlo je lak za održavanje što je još jedan razlog da se odlučite baš za ovaj materijal. Mermerne kuhinje i mermerna kupatila će zauvek odisati elegancijom i luksuzom. 

Zbog ovoga, ukoliko ne možete da se odlučite za materijal koji će krasiti vaš luksuzan stan, nećete pogrešiti ako se odlučite za mermer.

Luksuzna stolarija za potpuni užitak

Stolarija je ono što će zapravo determinisati da li je stan luksuzan ili ne. Kvalitetno odrađena stolarija se ne može porediti sa stolarijom koja je izrađena od jeftinih materijala. Ovakvi materijali nisu pouzdani na duge staze i vrlo brzo će se pohabati pa im nikako nije mesto u luksuznom stanu. Luksuzni stanovi zahtevaju i pod koji je kvalitetan, a samim tim i dugotrajan. 

Nije retkost videti već pomenuti mermer kao pod, ali ukoliko to nije u vašem stilu onda i kvalitetno drvo može doći u obzir. U poslednje vreme sve je veća potražnja za luksuznim vinil podovima koji su izuzetno otporni na udarce, habanje i vodotporni su. 

Pored poda, PVC prozori su jedna od obaveznih stavki za luksuzan stan. Luksuzno izrađena kuhinja i kupatilo uvećavaju cenu stana više nego dvostruko. Ove dve prostorije su najbitnije i zbog toga, stanari će zahtevati najbolji kvalitet. 

Klima uređaj se više skoro i ne smatra luksuzom ali je veoma bitno da pomenemo i to kao podrazumevanu stavku  luksuznih stanova.

Mediadrumimages, Promo Najskuplji stan u Evropi

Nova zgrada i njene prednosti

Kada se govori o luksuznim stanovima, nije dovoljno pomenuti samo enterijer i izgradnju stana. 

Građevina u kojoj se nalazi stan je, takođe, od izuzetne važnosti. Zgrada mora biti novije gradnje jer stare zgrade često nemaju mogućnost izgradnje luksuznih stanova. Ako ipak uspete da napravite ili renovirate stan u staroj zgradi, to će sigurno oboriti cenu vašeg stana ma koliko on bio luksuzan. Ako sama zgrada nije u najboljem stanju, ukoliko ima oronulu fasadu i hodnike u izvornom stanju, to će negativno uticati na tržišnu vrednost kvadrata u toj zgradi.

Kako bi se stan smatrao luksuznim poželjno je da se nalazi u zgradi male spratnosti. Ovo daje intimniji osećaj i stanari će se pre odlučiti za mir nego gužvu.

Pametne zgrade su i dalje retke kod nas ali za koju godinu možemo očekivati sve više ovakvih građevina. Takve zgrade omogućavaju da se stanari potpuno oslone na veštačku inteligenciju zgrade. Zahvaljujući sistemima pametne kuće, svim kućnim aparatima možete upravljati preko vaših pametnih telefona. Ovo je zaista prava odlika luksuza.

Lokacije luksuznih stanova

Ako tražite da iznajmite luksuzan stan onda sigurno želite i dobru lokaciju. Lokacija stana dosta utiče na odluku stanara da li pristaju na određene uslove. U ovom slučaju lokacija može biti prednost, ali i mana. Luksuzni stanovi se nalaze na atraktivnim lokacijama. Ovo znači da su uglavnom na lokacijama koje su urbanije, gde ima više dešavanja kao i mogućnosti da stanari mogu u neposrednoj blizini završiti većinu svojih obaveza. Međutim, ovo nije nužno jer neko je u potražnji za luksuzom, ali ne na previše urbanoj i glasnoj lokaciji već na onoj gde može imati svoj mir.

Zbog ovoga luksuzne stanove možete naći i na mestima koja su van centra nekog grada, ali i ovde je bitno kakva je lokacija. Kraj u kome se nalazi luksuzan stan mora da ima sve neophodno za život, a ne samo mir. Ovo podrazumeva postojanje prodavnica u blizini, restorana, vrtića i škola. 

Takođe, ukoliko se stan nalazi van grada potrebna je i dobra povezanost kako bi se lako stizalo do posla ili drugih obaveza. 

Što se tiče urbanijih lokacija, ovde se pretežno gleda mesto gde se mogu postići dobre poslovne komunikacije. Ako se nalazite u centru dešavanja neće vam biti teško da se dobro povežete i proširite svoj krug poznanstva. 

Oglasite vaš stan klikom na
POSTAVI OGLAS

 

Zbog ovoga, urbana lokacija luksuznog stana uglavnom privlači mlade ljude koji su u potrazi za novim poslovnim prilikama.

Renoviranje luksuznog stana

Ukoliko ste neko ko je kupio stan i želi da od njega napravi luksuzan stan kako bi mu se podigla cena, evo šta sve treba da uradite i koliko novca da odvojite za ovakav projekat.

Prvo morate biti svesni da je to veliki projekat koji zahteva dosta strpljenja, ali i novca. Nikako se ne upuštajte u ovo ukoliko niste dobro obavešteni šta je sve potrebno za ovaj potez. Mi ćemo se potruditi da vam objasnimo koji su to neophodni koraci kao i koliko to može da vas košta. 

Prvo je potrebno da sve ono što ste zatekli u kupljenom stanu iznesete napolje. Ukoliko je stan prilično star, sumnjamo da možete bilo šta od tih stvari iskoristiti, a da ne narušite luksuzan izgled koji želite da postignete. Morate biti spremni na to da će ova faza grubih radova trajati dugo. 

Nakon što ste izbacili sve stvari, sada imate gole zidove pa je vreme za nove instalacije. Takođe je potrebno zameniti sve postojeće cevi ukoliko želite da budete sigurni u kvalitet celog vašeg stana.

Stolarija je sledeća na spisku, a o njenoj važnosti smo već govorili. Prozori i vrata moraju biti od vrhunskog materijala kako bi stan mogao biti luksuzan. 

Kupatilo zahteva hidroizolaciju i postavljanje novih pločica. Ono što zatim sledi je postavljanje podova. Ovde naročito vodite računa o materijalu jer kao što smo već pomenuli pod može uticati na luksuzan izgled vašeg doma. 

Molerski i završni radovi sve ovo privode kraju, pa je sada pravi trenutak da vidimo koliko vam je novca i vremena potrebno za ovakav projekat. 

Koja je cena renoviranja?

Ulaganje u nekretnine nikada ne može biti loš potez. Za renoviranje stana vam je otrpilike potrebno od 180-200 eura po kvadratu. Naravno, ovo su samo okvirne cene jer će mnogo faktora uticati na cenu, u zavisnosti od vaših preferencija kada je u pitanju odabir materijala, kao i vrste radova koji se izvode.  

Iako ovo na prvi pogled deluje kao mnogo novca, morate biti svesni da je ovo investicija koja će vam se sigurno isplatiti. Na kraju, vreme je takođe ono što će vam biti potrebno za renoviranje stana. Ovi radovi traju najmanje mesec dana i to, naravno, pod pretpostavkom da sve ide kako treba, ali svi znamo da to nije uvek slučaj.

Izdavanje luksuznih stanova

Sada kada imate predstavu o tome šta je zapravo luksuzan stan i kako ga izgraditi, dolazimo do pitanja šta dalje sa njim? Ovo se naravno odnosi na stanodavce kojima je u fokusu izdavanje stanova u koji su uložili i vreme i novac kako bi svoj stan brzo izdali po željenoj ceni. Postoji nekoliko načina izdavanja vašeg stana.

Jedan je, naravno, mesečno izdavanje, što je možda i najsigurnije. Stan izdajete proverenim ljudima i oni ostaju u tom stanu do godinu dana ukoliko u ugovoru ne piše drugačije. 

Cena mesečnog izdavanja luksuznih stanova zavisi od mnogo faktora. Jedan je svakako lokacija, a drugi je sam izgled stana kao i njegov sadržaj. Na vama je da odlučite šta ćete od nameštaja obezbediti budućim stanarima. Ako odlučite da potpuno opremite stan onda mu cena svakako raste. Međutim, kako biste umanjili rizik štete u stanu , imate i opciju izdavanja polu nameštenog i nenameštenog stana. 

Ovde će se od vas zahtevati da opremite kuhinju, kupatilo i delove za odlaganje, a ostalo je na stanarima. Luksuzni stanovi se kreću od 600 do 1000 evra mesečno. 

Drugi način izdavanja je dnevno izdavanje. Ovo je daleko rizičnije od mesečnog izdavanja, ali vam svakako više novca donosi. Dok mesečno možete imati zaradu od 600 eura, na ovaj način tu cifru možete dostići za samo nedelju dana. S obzirom da se radi o luksuznim stanovima cene se kreću od 70 do 100 eura po danu. Vaši gosti su uglavnom turisti iz raznih zemalja pa uvek morate biti spremni da im pružite kvalitet i da im učinite boravak što prijatnijim. Ako u tome uspete vrlo je verovatno da će vam se vraćati i svima vas preporučivati.. S obzirom da ovo nije slučaj kao sa stanarima kojima mesečno izdajete stan, za ovakav tip gostiju ne možete znati da li su dovoljno odgovorni. Uvek morate biti u pripravnosti ukoliko se odlučite za izdavanje na ovaj način.

Shuterstock (Nekretnine-kljuc-1-shutterstock) Stambeni krediti

Gde i kako objaviti oglas?

Bilo kako da se odlučite da izdajete stan, svakako vam je potrebna platforma na kojoj će vaš oglas biti vidljiv. Ovo se najčešće radi preko agencija za nekretnine koje za vas odrade posao. Zahvaljujući njima cene stanova se mogu i podići ali vodite računa jer većina ljudi izbegava da traži stan preko agencija s obzirom da one naplaćuju svoje usluge. 

Drugi način da objavite izdavanje stana su direktni oglasi. Zahvaljujući internetu ovo je daleko lakše uraditi. Sajtovi na kojima objavljujete svoje oglase su uglavnom besplatni ili traže minimalan doprinos, a vrlo je verovatno da će se ljudi pre obratiti direktno vama nego agenciji zbog dodatnih troškova agencijskih usluga. 

Ukoliko se odlučite da samostalno objavite oglas bez da taj celokupan posao prepustite agenciji onda morate biti spremni na to da će se od vas zahtevati da budete tu ukoliko potencijalni stanari žele da vide stan. 

Vaša priča i predstavljanje stana može uticati na njihovu odluku. Potrudite se da uspostavite dobru komunikaciju na početku kako biste u budućnosti izbegli moguće probleme. 

Takođe, ukoliko imate veliki stan sa nekoliko soba možete svaku sobu izdavati posebno studentima, turistima ili pojedincima. Na vama je da odlučite na koji ćete način dati oglas i izdavati stan, ali pre svega je preporučljivo da sastavite ugovor kojim na neki način pozivate potencijalne stanare na odgovornost jer vaša ulaganja u ovaj stan svakako nisu mala i zaslužujete da vam se isplati na najbolji način.

Održavanje izdatog stana

Održavanje i svog stana nije nimalo lakposao, a još i da mislite o stanu koji ste izdali je zaista previše. Stanodavci se uglavnom odlučuju za odgovorne stanare i ljude koji im ulivaju poverenje baš iz ovog razloga. Velika je šteta videti da sav vaš trud neko ne ceni dovoljno. 

Zbog ovoga je najbolje sastaviti ugovor, kao što smo i pomenuli, a pre izdavanja je generalan savet da dobro upoznate stanare. Na vama je da odlučite šta ćete dozvoliti, a šta ne. Što se tiče održavanja, ovde je bitno da stan bude čist i spreman za stanare. Možete unajmiti i agencije koje se bave ovim poslom kako bi vam se bar jedna muka skinula sa vrata. Nakon iseljenja od stanara možete zahtevati da zateknete stan kako ste ga i izdali, naročito ako postoji ugovor. Uglavnom se praktikuje da stanari pre iseljenja okreče i očiste stan. Ukoliko stan izdajete dnevno, onda će vam definitivno biti potrebna pomoć jer stan mora uvek da bude čist za sledeće goste koji se brzo smenjuju. U ovo se ubraja i pranje i peglanje posteljine koja uvek mora biti čista i sveža.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli i da će vam izgradnja luksuznog stana ili renoviranje ići po planu, koliko god je to moguće. Srećno!

 

Pogledajte deo ponude stanova na našem sajtu:
Izdavanje stanova u Beogradu
Izdavanje stanova u Novom Sadu
Izdavanje stanova u Nišu