20
Nov

Kako se formira cena građevinskog zemljišta u Beogradu?

Za početak, hajde da definišemo pojam građevinsko zemljište:  Građevinsko zemljište predstavlja deo zemljišnog prostora koji obuhvata prostor na kome su se izgradili razni objekti, ali i prostor koji je neophodan za upotrebu tih objekata, kao što je na primer parking.

Građevinsko zemljište može biti i zemljišni prostor na kojem još nije ništa izgrađeno, ali postoji mogućnost da se koristi za tu namenu. 

Građevinsko zemljište u Beogradu

Kada je reč o Beogradu, građevinsko zemljište je veoma ograničeno i ova činjenica se odnosi i na dobro poznate, ali i na manje popularne lokacije.

Cena građevinskog zemljišta u mnogim predelima i regijama ključni je faktor odabira prostora za gradnju stambenog, poslovnog ili nekog drugog prostora, pored niza pratećih elemenata ponude prodavaca. 

Pogledajte ponudu građevinskog zemljišta u Beogradu na našem sajtu:
GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE BEOGRAD

 

Naša prestonica ipak nije dokaz da je cena uvek od ključnog značaja za odabir zemljišta, jer su i parcele u strogom centru, koje logično imaju višu cenu, odavno zauzete, pa je dostupnih parcela za kupovinu u strogom centru Beograda sve manje. 

Cena u kontekstu lokacije za gradnju u prestonici

Lokacija za gradnju je od ključne važnosti kada se govori o cenovnim rangovima građevinskog zemljišta u Beogradu. Najčešće, cena se izražava po jednom aru parcele koja je na prodaju. Svi placevi, mogu se teorijski podeliti na manje – do 1.500 kvadratnih metara gradnje i veće, preko navedene površine.

novi sad

 

Sve lokacije u Beogradu, kao i u svim drugim gradovima usklađuju se sa urbanističkim planovima, što može dodatno uticati na povećanu ili smanjenu popularnost parcele. Mogućnost podizanja dva i više spratova, pa čak i do osam, kao i potkrovlja, zatim maksimalna površina koja se može prodati i srodni elementi, pod nadzorom su svakog urbanističkog odeljenja grada, što je važan cenovni faktor u vezi sa atraktivnošću odabrane lokacije, ali ne nužno i presudan.

Cenovni opseg građevinskog zemljišta na periferiji, odnosno okolnim naseljima kreće se oko 2.000 evra, dok strogi centar grada može zahtevati da se za jedan ar placa izdvoji čak i do 200.000 evra. Razlog zašto cena naglo „skače“ i do 100 puta, jeste upravo zbog činjenice da je centar grada znatno popularniji za šoping, poslovne aktivnosti, ali i stanovanje bez autobuskog prevoza i dugih sati putovanja. U centru Beograda je skup svega što je značajno jednoj porodici – niz kompanija, kulturnih znamenitosti i zdanja, škola, univerziteta, pozorišta, bioskopa, šoping centara i mnogo čega drugog. Ono što je možda i najizraženije kao veliki uticaj na drastičan rast cena, jeste sam nedostatak dovoljnog građevinskog zemljišta u strogom centru Beograda, tačnije ponuda je sve manja, dok je tražnja i dalje enormno velika, pa se to balansira rastom cena. 

Pročitajte još korisnih članaka:
RASTE PRODAJE PLACEVA - LJUDIMA NEDOSTAJE PRIRODA
VEČITA DILEMA - STAN ILI KUĆA?
ZAŠTO JE BEOGRAD SKUPLJI OD NOVOG SADA

 

Dobro su poznate i lokacije kao što su Vračar, Zvezdara, Senjak, Dedinje i Crveni krst, pa važe za izrazito popularne, ali i skupe lokacije za gradnju. Na ovim mestima prostora za prodaju po aru je sve manje, i cene ne padaju ispod 60.000 evra za jednu mernu jedinicu. 

Lokacije kao što su Žarkovo, Labudovo brdo, Košutnjak i slično, udaljenije su od centra, pa samim tim građevinsko zemljište po jednom aru ima nižu cenu. Najtraženije su u okviru cena do 2.000 evra, ali obično pronaći građevinsko zemljište u Beogradu i okolini i po duplo većoj ceni u današnje vreme predstavlja uspeh, jer je i najudaljenija periferija prestonice danas „živahna“ i naseljena. 

Palilula, Voždovac, Mirijevo i nenaseljeni deo Zemuna važe za lokacije gde se mogu pronaći vrlo verovatno najjeftiniji placevi. 

Izbor građevinskog zemljišta u pogledu lokacije u najvećoj meri zavisi od namene za koje se parcele kupuju. Naime, ako je u pitanju gradnja kuće, kupuje se manja površina, dok se za izgradnju stambenih jedinica biraju površine koje mogu da ispune sve zahteve jedne stambene zgrade. Poslovni prostori biraju se prema lokaciji u zavisnosti od njenog značaja za buduće aktivnosti – ako se radi o proizvodnom pogonu, bolji izbor je periferija grada, dok ako je u pitanju izgradnja predstavničkog centra, kancelarijskog i sličnog biznis prostora, blizina centra Beograda igra važnu ulogu, kao i povezanost sa svim drugim popularnim lokacijama u gradu i na periferiji. 

gradiliste

Izvor: pixabay.com

Drugi faktori od značaja za izbor građevinskog zemljišta u Beogradu

Ako izuzmemo kontekst popularnosti lokacije ili blizine strogog centra Beograda, postoji još faktora, koji pored navedenog utiču na atraktivnost i traženost određenog građevinskog zemljišta, a posledično i na cenovni opseg po jednom aru. 

Ovde se pre svega misli na samo prisustvo određenih instalacija, kao što su vodovodne i električne, kontakt sa vlasnikom ili posrednicima, zatim reljefni teren zemljišta, udaljenost od ključnih tački od važnosti za kupca, povezanost sa saobraćajnicama i ostatkom grada, kao i niz drugih faktora koji mogu biti kako lične, tako i lokacijske prirode. 

  • Prisustvo instalacija

Primarno jeste postojanje svih instalacija, tj. priključaka za struju, vodu, regulisanost kanalizacije, kao i svih neophodnih instalacija. Viša cena građevinskog zemljišta u Beogradu praćena je većim pratećim paketom, odnosno prisustvom svih neophodnih instalacija, koje bi omogućile gradnju u što kraćem vremenskom roku. A ako pođemo od činjenice da priključak za struju ili vodu zahteva zaista veće sume novca, već postavljene instalacije predstavljaju gotovo nužnu prednost za odabir odgovarajućih parcela u svim gradovima, pa i u našoj prestonici. 

  • Komunikacija sa vlasnikom ili posrednicima

Pored toga, kupcima, odnosno investitorima je veoma važno da blagovremeno, ali često i u što kraćem roku raspolažu pravovremenim informacijama, koje će olakšati i upotpuniti investiranje. Kontakt sa prodavcem, vlasnikom ili posrednikom za prodaju zemljišta može imati uticaj na percepciju cene parcele na određenoj lokaciji iz ugla kupca. Naime, ako kontakt izostane, ili se plasiraju dvosmislene informacije, kao i u neodgovarajućem roku, kupac može da izgradi sliku da to građevinsko zemljište nema dovoljan kvalitet za predviđenu cenu, i ujedno da promeni odluku. 

  • Reljefni teren zemljišta

Sami predeli reljefa i mogućnost podizanja spratova, proširivanja objekata koji bi se gradili na građevinskom zemljištu, kao i maksimalno korišćenje kupljene parcele, mogu uticati na odluku o izboru najboljeg prostora u Beogradu. 

  • Razvijenost saobraćajne infrastrukture

Uz sve navedeno, veoma je važna razvijenost saobraćajne infrastrukture, što je u našoj prestonici veoma bitan faktor. Bez obzira na kojoj lokaciji se nalazi građevinsko zemljište jako je bitno da je dobro povezano sa ostalim delovima grada. Sve lokacije u prestonici povezane su uglavnom dobrim putevima. Javni gradski prevoz obuhvata, pored autobusa i tramvaje, ali i gradski voz. 

  • Povezanost sa važnim punktovima u gradu

Jedino u slučaju da je mala udaljenost lokacije od centra presudan faktor, mogu se odabrati popularne, urbane i gradske lokacije, kojih je napominjemo sve manje, a samim tim su i cene više. Cena je obično najvažniji, ali ne uvek i nužno presudan faktor odabira građevinskog zemljišta, posebno kod investitora koji imaju velike planove za gradnju, pa su spremni da izdvoje više desetina hiljada evra za samo jedan ar prostranstva u Beogradu. Suprotno, prilikom odabira građevinskog zemljišta za gradnju kuće ili manjeg objekta, biraju se varijante od 2 do 3 ara, i u nekim slučajevima maksimalno do 5 ari, i najčešće izbor bude usmeren na mirnije predele Beograda, odnosno periferiju, koja je razvijena u svakom pogledu.

Zaključak

Cena građevinskog zemljišta u Beogradu ima vrlo veliki i raznolik opseg. U najvećoj meri zavisi od odabrane lokacije, kada može da poraste i više od 100 puta po jednom aru. 

Pored same lokacije, cenu parcele dodatno povećavaju postojanje ili nepostojanje  instalacija za vodovod, električnu energiju, sistem kanalizacije, kao i mnogi drugi faktori. 

Takođe, neki sporedni faktori kao što su sam reljefni izgled parcele i maksimalan kapacitet gradnje, zatim dostupni putevi, autobuska stajališta i vidovi prevoza, i obavezno udaljenost od centra Beograda, mogu imati veliku ulogu u formiranju cene građevinskog zemljišta, a još više u stvaranju percepcije kupaca, kod kojih je novčani izdatak samo jedan od elemenata investiranja. 

Jer, bez obzira na sve navedene cenovne i necenovne faktore, „vrednost se kreira u očima potrošača“, pa je percepcija svakog pojedinačnog kupca od velikog značaja za odluku da li investirati u određeno zemljište ili ne.