');
13
Jan
Beograd
RAS Srbija

Kućni red u zgradama - šta sve NE SMETE DA RADITE U STANU?

facebook messenger viber
Ako ste celog života živeli u kući, a sada planirate da se doselite u zgradu pa vas zanima da li ćete moći uopšte da živite ispod, iznad i pored nekoga, znajte da ne možete očekivati potpuni mir i tišinu.

Srećom pa postoji rešenje za redukovanje buke. Uz pomoć kućnog reda remećenje vašeg mira je svedeno na minimum, ali pored toga i vi se morati držati svih pravila kada je u pitanju život u stambenoj jedinici, kako bi svakom stanaru u zgradi bio omogućen odmor. 

Ovde možete pročitati o čemu sve morate da razmišljate, na šta da pazite i koliko često da gledate koliko je sati da ne biste nekoga uznemirili.

Pogledajte koliko koštaju stanovi u samom CENTRU BEOGRADA:
PRODAJA STANOVA BEOGRAD CENTAR

 

Kakva vrsta zvuka je dozvoljena, a šta se tumači kao buka?

Kao što je i normalno, pravljenje buke po hodnicima zgrade ili u stanovima nije u redu. Zato postoji pravilo koje brani vikanje po hodnicima, udaranje loptom u hodniku, liftu ili stanu, preglasno puštanje muzike, televizora ili radio aparata i bušenje i lupanje u stanu. Buka, prirodno, remeti kućni red i može da smeta većini stanara vaše zgrade. 

Pixabay krecenje

Izvor: pixabay.com

Takozvano zvučno zagađenje nov je pojam ali nije nova pojava. U današnjem svetu okruženi smo vrlo snažnim zvucima koji mogu značajno da naškode ne samo našim šansama za kvalitetnim snom, već i zdravlju ušnog aparata.

Dozvoljena visina zvuka muzike ili kućnih aparata je do visine sobne jačine zvuka. Naravno, postoje izuzeci, kada slavite nešto ili renovirate neku prostoriju stana. Ako na vreme informišete stanare obaveštenjem na vratima zgrade ili lično da će biti buke, i ako većina stanara potpiše da je saglasna sa tim, nećete imati problema. 

U periodu od 14h-17h vlada dnevni odmor kada je potrebno da svi stanari zgrade ne narušavaju kućni mir sem ako nisu dobili pismeno odobrenje većine stanara. Noćni odmor traje od 22h-06h i on nikako ne sme da se narušava. 

Za vreme noćnog odmora svi radovi moraju da prestanu. Ako je u pitanju neko slavlje, uz pismeno odobrenje slavlje i malo glasnija muzika se mogu nastaviti i u tom periodu. Ako se nedozvoljena buka čuje iz zajedničkih ili posebnih prostorija zgrade, stanarima je dozvoljeno da pozovu nadležnu osobu da interveniše umesto njih. 

Pixabay zurka

Izvor: pixabay.com

Pravljenje buke je novčano kažnjivo, i to potvrđuje njenu ozbiljnost. Vrlo je lako videti zašto je buka u noćnim satima jako neprijatna. Dok neko slavi, mnogi drugi pokušavaju da se naspavaju i spremni dočekaju novi radni dan. Nikako nije fer da neko ispašta zbog proslave drugog stanara.

Izgled i čistoća zgrade i njenog dvorišta

Na terasama i lođama zgrade je zabranjeno da se vidi veš koji se suši, da se drži stari nameštaj ili sudovi za bacanje ili da se drže drva za ogrev jer sve ovo narušava opšti izgled zgrade. Naravno, često se dešava da uprkos ovom pravilu baš ovi slučaji budu vidljivi s ulica i hodnika stambenih objekata. Međutim, kada je to slučaj, to je zbog nevoljnosti stanara, a ne manjka propisa, jer je sve navedeno zabranjeno uz pretnju novčane kazne!

blic.rs kucni red

 

U hodnicima zgrade ispred stana se može nalaziti samo otirač, a u nekim slučajevima, ako je hodnik dovoljno širok i svi stanari tog sprata su saglasni, mogu se držati saksije sa cvećem. 

Ako u stanu imate životinju dužni ste da vodite računa da ta životinja ne pravi veliku buku i da ne pravi nered po zajedničkim prostorijama zgrade ili zemljištu ispred zgrade. Ako se to ipak desi, dužni ste da smeće i prljavštinu koju je životinja napravila počistite.

Svaki stan mora imati broj na ulaznim vratima, a pored toga na vratima se može naći i ime, prezime i zanimanje vlasnika, a reklame se mogu nalepiti ako se u tom stanu obavlja neka dozvoljena delatnost. 

Stanari su, pored toga, dužni da zajedničke prostorije, stepenište, hodnike i zemljište ispred zgrade drže čistim i urednim. Uvek mora da postoji prolaz kroz sve prostorije. 

Zabranjeno je bacanje smeća ili tečnosti po svim navedenim prostorijama, a pored toga održavanje vrata, prozora i zidova unutrašnjosti zgrade je vrlo bitno, oni se ne smeju prljati. 

Stanari moraju da vode računa da neprijatni mirisi iz njihovih stanova ne izlaze u hodnike. Trešenje tepiha kroz prozor, terasu, lođu ili u hodnik zgrade je zabranjeno. 

Ako se pojavi gamad u stanu, stanar je dužan da je se reši, a ako se to desi u zajedničkim prostorijama svi stanari zgrade treba da saniraju taj problem. 

Držanje drva za ogrev je jedino moguće u posebnom delu podruma, namenjenom za to, a cepanje drva je strogo zabranjeno u bilo kom delu stambene jedinice. 

Obavljanje različitih delatnosti u zgradi

Ako vam je potreban poslovni prostor u zgradi i ako je delatnost kojom želite da se bavite legalna, to možete raditi, ali bez remećenja dnevnog odmora. Ove delatnosti ne smete da obavljate noću. 

Pixabay zubar

Izvor: pixabay.com

Ako je delatnost kojom se bavite ugostiteljska, onda ugostiteljski prostor mora da bude na prizemnom spratu i radno vreme može da bude i posle noćnog odmora uz saglasnost većine stanara i bez remećenja noćnog mira. 

Ako koristite zajedničko zemljište zgrade u svrhe posla, onda morate da vodite računa da u svakom trenutku i drugi stanari mogu da prolaze i koriste to zemljište. 

Bezbednost stanara

Upravnik zgrade mora da vodi računa da je zgrada svakim radnim danom zaključana od 22h-05h, a vikendom i praznicima od 24h-05h. Preko dana zgrada bi trebalo da bude otključana, sem ako nema ugrađen sistem automatskog zaključavanja i interfon. 

Vrata svih zajedničkih prostorija, kao što su podrum, prostorija za bicikle, vešernice ili tavan moraju uvek da budu zaključana. Svaki stan će za ove prostorije imati svoj ključ, a stanari su dužni da vrate te ključeve kada i ako prestanu da žive u toj stambenoj jedinici. 

Upravnik zgrade je dužan da se stara o uklanjanju snega ili leda sa zajedničkih delova zgrade. 

Prozori u zgradi moraju biti zatvoreni u slučaju padavina. 

Korišćenje liftova mora da bude u skladu sa onim što je napisano na vratima od strane proizvođača, ako je lift u kvaru to se mora napisati na svim vratima lifta, a ovlašćenu organizaciju za popravku lifta treba da pozove upravnik zgrade. 

Pixabay liftovi

Izvor: pixabay.com

I uz najbolju nameru, samostalno sređivanje ili popravljanje zajedničkih prostorija ipak je zabranjeno, a radovi u samostalnoj jedinici moraju da se vrše tako da se ne ugrožava stabilnost zgrade. 

Da bi se izbegao požar u zgradi zabranjeno je držanje bilo kakvog lako zapaljivog materijala u hodnicima, podrumu ili tavanu zgrade, a loženje je zabranjeno svuda sem u stanu koji za to ima adekvatnu opremu. 

Hodnici u zgradi moraju stalno biti osvetljeni ako u zgradi nema automatskog, odnosno senzorskog osvetljenja. 

Zajedničke prostorije

Zajedničke prostorije koriste svi stanari u zgradi onako kako se one koriste. 

Zgrada uglavnom ima vešernice na svakom spratu, a svaku od njih koriste stanari sa tog sprata. Podrum koriste oni stanari koji imaju u vlasništvu svoj prostor, a u današnjim zgradama nemaju svi stanovi svoju prostoriju u podrumu. Zemljište zgrade mogu koristiti svi stanari, a u nekim slučajevima mogu i da se parkiraju na tom zemljištu. Ali, ovde je bitno naglasiti da pored vozila mora da ostane mesta i za korišćenje zemljišta od drugih stanara. 

Za zajedničke prostorije mora da se napravi raspored tako da svaki stanar ima pravo korišćenja te prostorije bar jednom nedeljno. Stanari se mogu dogovoriti i zajedno urediti zemljište ispred zgrade tako da je pogodno za potrebe stanara i njihove dece. Na zajedničkom zemljištu mogu da se stave klupe, stolovi, ljuljaške, klackalice i još neke dečije sprave, a uz saglasnost stanara mogu se postaviti i sprave za vežbanje.  

Pročitajte i:
KOJE SU OBAVEZE UPRAVNIKA ZGRADE?
SAVETI ZA KUPOVINU STANA U IZGRADNJI

 

Zaključak – čist račun, duga ljubav

Ovo je sve što treba da znate o kućnom redu i kako da ga poštujete. Kršenjem ovih pravila može doći do novčane kazne ili krivične prijave, ali ovo nije jedini razlog zašto ovakva pravila treba poštovati. 

Kada živite u zgradi, nikada niste sami, i sve što vaše komšije rade utiče na vaš život. Zato, treba da se trudite da se oni ponašaju što bolje, i da vi budete jednako dobar komšija za njih. Na taj način, svako dobija.

No, ako vam i dalje nešto nije jasno, imate neka dodatna pitanja ili želite podatke o tome kako funkcioniše stambena jedinica u koju želite da se uselite, možete (i trebalo bi) da kontaktirate vašeg upravnika zgrade i on će vam sve objasniti.