08
Jan

Upravnik zgrade - zaduženja, obaveze i odgovornosti

Zašto vam je potreban upravnik zgrade i koja su njegova zaduženja možete saznati u daljem tekstu.

Kao što je većini stanara u zgradama širom Srbije poznato, skoro svaka zgrada ima svog upravnika zgrade ili skup stanara. Do skoro je to da li će postojati upravnik zgrade u stambenoj jedinici bila odluka stanara iste, a od skoro je to postala obaveza svake zgrade. A šta to upravnici rade i koje su njihove odgovornosti?

Spisak stanara radi evidencije o zajedničkim troškovima

Uobičajeno je da skoro svaka zgrada pored vlasnika ima i zakupce stanova. Posao upravnika zgrade jeste da ima evidenciju ko je vlasnik svakog stana u zgradi, a pored toga ko trenutno živi u tom stanu ako je stan izdat na korišćenje. Svaki upravnik mora da ima broj stanara koji trenutno žive u zgradi zbog računa koji se dele po stanaru. Stanari nisu dužni da upravnika puštaju u stan niti da daju svoje podatke, ali upravnik u tom slučaju ima pravo da traži pomoć od policije. Ako se taj spisak redovno ne obnavlja neki stanovi mogu da plaćaju više odnosno manje od onoga što je potrebno. 

Konačno je došao trenutak za kupovinu stana u Beogradu? Pogledajte najbolju ponudu stanova i pronađite vaš novi dom:
PRODAJA STANOVA BEOGRAD

 

Upravljanje novcem stanara

Svaka zgrada ima svoj budžet koji su stanari dužni mesečno da popunjavaju. Tim budžetom upravlja upravitelj, ali ne samostalno već uz dogovor sa svim stanarima. Kada je potrebna popravka lifta, interfona ili ulaznih vrata zgrade taj budžet se koristi za plaćanje majstora koji popravljaju kvar. Kada se dese gore navedeni ili slični kvarovi, upravnik uglavnom samostalno zove majstora da se ne bi gubilo vreme u donošenju zajedničke odluke jer se kvar svakako mora popraviti. Upravnik vodi evidenciju o prihodima i rashodima budžeta na mesečnom nivou. 

Želite da iznajmite stan u Beogradu? Na našem sajtu ćete sigurno pronaći stan baš po vašem ukusu:
IZDAVANJE STANOVA BEOGRAD

 

Radovi u zgradi i van zgrade

Upravnik zgrade može da izloži svoju ili ideju stanara zgrade u vezi sređivanja dvorišta zgrade, prilaza zgradi, podruma, parkinga itd. Ako se došlo na ideju da se nešto dodatno sredi, poboljša ili ulepša mora se dobiti odobrenje svih stanara i odrediti suma koju će svaki stan donirati u te svrhe. Ako se ne složi svaki stan ili ako neko ne želi da da novac on može ili da odustane ili da drugi stanari daju više novca u tu svrhu, ako to ne ugrožava stan ili stanare koji nisu pristali na to. Uglavnom se odobravaju radovi ako je dve trećine stanova pristalo na to. Takođe, ako neko od stanara želi da prisvoji vešernicu na svom spratu i doda je stanu on mora prvo da razgovara sa upravnikom, a zatim da dobije potpise odobrenja od svih stanova u toj zgradi.

radovi u zgradi

 

Profesionalno upravljanje

Profesionalni upravnik je zastupnik iz neke firme koja se time bavi.Neke zgrade mogu potpisati ugovore i sarađivati sa profesionalnim upraviteljem ako se ne mogu dogovoriti ko treba da bude upravnik zgrade. Danas se mnoge zgrade opredeljuju baš na profesionalno upravljanje da ne bi dolazilo do sukoba i svađa među stanarima. Profesionalno upravljanje može da bude i dosta skuplje od, na primer, zapošljavanja upravnika u okviru zgrade. Za izbor profesionalnog upravnika mora da se složi 67% stanara inače na snagu stupa prinudni upravnik.

Prinudno upravljanje

Kada je zakon o upravniku zgrade stupio na snagu, zgradi koja nije imala izabranog upravnika je Opština dodelila prinudno upravljanje. Prinudni upravnik dolazi da radi i u zgradama koje ne mogu da se odluče koga da zaposle kao upravnika. Prinudni upravnik počinje da radi u zgradi koja nema upravnika kada Opština od strane inspektora ili stanara sazna da stambena jedinica nema izabranog upravnika. Kada zgrada izabere drugog upravnika, prinudni upravnik nije više potreban. 

Čišćenje i održavanje zgrade

Pored obaveza oko popravke kvarova u zgradi, upravnik ima obavezu i da zaposli nekoga ko će na nedeljnom nivou da čisti zgradu. To može da bude osoba iz zgrade ili neko ko pruža takve usluge van nje. Takve usluge plaćaju stanari na mesečnom nivou, pa bi upravnik trebalo da nađe pristupačnu cenu za dobar rad. Ako stanari nisu zadovoljni čišćenjem upravnik je dužan da nađe zamenu za tu osobu. 

ciscenje zgrade

 

Kvalifikacija profesionalnih upravnika

Naravno, kao i za svaki posao tako i za ovaj mora da se vodi računa da li je kandidat kvalifikovan za posao upravnika zgrade. On mora da ima završenu četvorogodišnju srednju školu i da nema krivičan dosije koji bi ga sprečio da obavlja ovaj posao. Pored toga, upravnik uglavnom treba da završi posebnu obuku i da se, nakon toga, upiše u registar profesionalnih upravnika. Dobro je i da upravnik bude osiguran na nekoliko hiljada evra tako da ako nekako nanese štetu stambenoj jedinici to može i da pokrije svojim osiguranjem. 

Briga o tekućim problemima i željama stanara

Pored svih tehničkih poslova upravnik mora da vodi računa i o pravima stanara i da se za njih bori ako je to potrebno. Ako se trava ispred zgrade ne kosi ili se kontejner pored zgrade ne prazni, upravnik je dužan da se na to požali Opštini ili nekoj odgovarajućoj upravi. Stanari u svakoj zgradi moraju da poštuju kućni red, ako to nije slučaj sa nekim od stanova i ako se neko od drugih stanara požali na buku, upravnik je dužan da upozori bučnog stanara. Ako se buka nastavi potrebno je da upravnik pozove policiju i objasni u čemu je problem. Takođe, ako se dešava krađa stvari iz zajedničkih prostorija kao što je podrum ili ostava za bicikle, upravnik mora pozvati policiju i dati spisak svih stanara koji trenutno žive u stambenoj jedinici.

Reklamni materijal u zgradama

U razgovoru sa upravnikom i ostalim stanarima zgrade možete se dogovoriti oko regulisanja ovih aktivnosti promotera. Ukoliko se dogovorite da ostavljanje promotivnog materijala u poštanskim sandučićima bude dozvoljeno morate biti svesni toga da će vam sanduče često biti prepuno promo materijala. Ukoliko se dogovorite suprotno, onda na ulazu u zgradu mora biti jasno istaknuto obaveštenje kojim se zabranjuje ostavljanje promotivnog materijala u zgradi. Većina stanara dozvoljava ovakav vid reklamiranja, zato što smatraju da će im razne usluge koje se nude na ovakav način, sigurno u nekom trenutku zatrebati pa te flajere odnesu u svoj dom. Obično se na ovakav način reklamiraju vodoinstalateri i drugi majstori, firme za pranje tepiha, restorani brze hrane i mnogi drugi čiji proizvodi i usluge mogu često da nam zatrebaju pa je korisno imati pri ruci njihov kontakt.

Postansko sanduce

 

Plaćanje upravnika zgrade

Upravnik zgrade ima svoju tarifu koju stanari treba da plaćaju na mesečnom nivou. Nekada upravnik ne uzima novac ako je on jedan od stanara zgrade, ali to nije slučaj sa svim upravnicima. Prinudni i profesionalni upravnici imaju određene tarife od strane države i one iznose oko 300 dinara po stanu. Ako neki stan ne plaća upravnika on ima pravo da ode u Opštinu i uruči žalbu. Posle toga će stan imati određeni period namirivanja dospelih obaveza, a ako i tada ne plati čeka ga krivična prijava posle koje će biti prinuđen da plati iznos u celosti.

Pročitajte i:
KOJE GREJANJE JE NAJISPLATIVIJE?
SAVETI ZA OPREMANJE MALOG KUPATILA
KAKO UGOVOR O ZAKUPU ŠTITI OBE STRANE?

 

Ugovor sa upravnikom zgrade

Upravnik može da bude zasposlen u koliko god zgrada želi, ali neki optimalni broj zgrada je 30. Svaka zgrada sa upravnikom treba da ima i napisan ugovor na određeno ili neodređeno vreme. Ugovor na neodređeno se može raskinuti kada god, a otkazni rok mora najmanje da traje mesec dana, a najviše tri meseca. Ako je upravnik napravio neku veliku štetu stambenoj jedinici, država može da mu oduzme licencu. 

Posao upravnika zgrade nimalo nije lak i bezbrižan. Pored svih ovih obaveza koje smo naveli postoji još mnogo sitnica koje mogu svakodnevno da iskrsnu, a koja spadaju u zaduženja upravnika. Upravnik ima puno odgovornosti i vrlo je bitno da svoj posao obavlja dobro. Ako niste zadovoljni svojim trenutnim upravnikom, razgovarajte sa ostalim stanarima o tome da ga smenite i nađete nekog boljeg pre nego što nastane neki veći problem. Ako ipak još uvek nemate upravnika zgrade trebali bi što pre da angažujete nekoga, bio to profesionalni upravnik ili neko iz vaše zgrade jer je po Zakonu iz 2017-e godine on obavezan za svaku stambenu jedinicu.