');
20
May

Nekoliko saveta kako da preuredite vaše dvorište

facebook messenger viber
Dvorište je ono prvo što vidite nakon što izađete iz kuće i pođete na posao, i vaše dvorište vas prvo dočeka kada se vraćate svom domu. Izdvajamo nekoliko interesantnih ideja kako da sami uredite svoje dvorište i ispunite njegov potencijal.

Ideje za dvorište sa gumama

Koliko nas ima neke stare gume sa kojima ne znamo šta ćemo? Sigurno negde u garaži stoji neka zaboravljena guma, pa nju možete iskoristiti.

Za ovaj projekat vam, pored gume treba još i kreda i oštar nož. Iscrtajte kredom, na ivicama gume, neki cik-cak motiv a onda polako secite. Kada završite, izvrnite gumu! Dobićete oblik rascvetanog cveta od gume. Dodajte boju (beton boju) i gotovo! Možete da iscrtate motive i da bojite u nekoliko boja! Guma je sada vaša saksija.

Ubacite treset, zemlju i zasadite biljku koju želite. Možda neko nisko rastuće drvo poput fotinije. Ukoliko napravite više ovakvih guma, raširite ih po dvorištu ili slažite u nekom uglu.

Evo još jedne ideje za dvorište sa gumom. Staru gumu prekrijte najlonom i fino je ušuškajte. U središnji deo ubacite neku kofu koju ste prethodno očistili. Sada vam je potreban beton – zabetonirajte gumu sa najlonom i to parče zemlje na kome stoji. A potom neko kamenje poređajte na beton (dok je još mokar), svuda preko i okolo gume. Nalijte vodu u kofu i dobili ste improvizovani ribnjak.

 

Ideje za dvorište od paleta

Retki od nas prilikom uređenja dvorišta kreću u izradu vlastitog nameštaja. Izrada nameštaja za dvorište ne mora da bude niti skupo niti nauka - možete i da uštedite kao i da dobijete potpuno unikatan nameštaj za vaše dvorište. 

Obične drvene palete mogu se preoblikovati u zanimljive komade baštenskog nameštaja. Za njihovu izradu ćete potrošiti vrlo malo novca, a rezultat je originalno uređeno dvorište. Od alata vam je neophodno sledeće: testera (može obična ali ubodna je lakša za rukovanje); ekseri (malo veći); šrafilica i šmirgla. 

Poređajte palete na način koji vam se dopada i na mestu u dvorištu koje ste odredili za to. Dobra stvar je da su palete lagane pa možete nebrojeno puta da ređate, sklapate, pomerate dok ne dobijete komad nameštaja koji vam je po volji za vaše dvorište. Kada ste odlučili gde ćete staviti garnituru, ostaje vam da palete učvrstite ekserima, isečete višak i zatim da popunite neku rupu tim viškom, jer sve možete iskoristiti. 

Kada ste sigurni da ste dobili šta ste zamislili, palete išmirglajte i obojite kojom bojom želite, a zatim ih prelakirajte i dodajte par ukrasnih jastučića.

 

Ideje za dvorište sa cvećem

Nijedno dvorište nije potpuno bez pregršti drveća i cveća, pa stoga ni vaše ne treba da oskuduje. Najpre, na taj način možete da rešite tu barijeru između vašeg dvorišta i saobraćaja, kako drveće umanjuje buku zbog svojih krošnji, učiniće i vaše dvorište intimnijim i mirnijim.

Teren lepo pripremite, tu oko vaše ograde. Izbacite svaki kamenčić, počupajte travu, poravnjajte tlo. Zasadite bilo koje drveće koje nije prirodno velikog rasta, na primer tuje. Kada je lepo zalijete, samo se strpite i ona će vas dugo čuvati od svega što nije dobrodošlo u vaše dvorište. Takođe, pripremite teren, izravnjajte i okolo posejte travu. 

Višak pokošene trave, a kosićete na svaka 3 – 4 dana, ne mora da vam bude opterećenje. To je najbolje organsko đubrivo za vaše drveće. Samo je lepo složite oko drveta. U nekom kutku imate neki stari panj? Truli iznutra? Odlično, može se iskoristiti! Izdubite ga i na dno mu stavite opkrojen stiropor. Zatim ubacite zemlju i zasadite na primer koniku (patuljasti četinar). To iziskuje malo vašeg vremena, ali zato će narednih 15 godina krasiti vaše dvorište. Možete preko staviti neku prekrivku na primer malč.

Ideja za cveće u dvorištima ima pregršt. Uskladite harmoniju boja vašeg cveća i samo uzmite malu lopatu i rukavice. Kako koju rupu otkopate, stavite biljku u nju, zatrpajte i lepo zalijte. Voda izbacuje sav višak vazduha koji bi osušio korenov sistem, ukoliko bi ostao u zemlji. Dok ima mehurića, vi zalivajte, polako. Na vama je odabir cveća. Lepota prirode se ogleda u raznolikosti boja cveća. Da je sve iste boje, ne bi bilo interesantno.  Pa opet, pokušajte da ne preterate, da ne bude prenatrpano. 

cveće

 

Ideje za dvorište od kamena?

Raznovrsnost kamenja može da donese unikatan izgled vašem dvorištu. To je prirodni materijal koji može da prija oku. Od sitnih do velikih, od okruglih do velikih ploča, svaki kamen može da se iskoristi i obogati vaše dvorište.

Možda se odlučite da u centralnom delu dvorišta iskombinujete cveće i kamen. Ograničite deo dvorišta u kom obliku želite. Za graničnike mogu poslužiti konopci pobijeni u zemlju. Na vama je da osmislite oblik. Budite slobodni i kreativni. 

Kada ste se odlučili, to parče zemlje treba dobro pripremiti – iskopati, očistiti od korova ( što je najbitnije) i kamenčića, izravnjati. Sada možete biljke koje želite da postavite kako želite. Iskopajte im rupe. Došli smo do najinteresantnijeg dela. Preko tog pripremljenog dela dvorišta, razvucite agrotekstil koji će štititi te biljke od korova. Možda vam to zvuči finansijski kao dodatni tošak, ali vredi. Agrotekstil će vas spasiti tog upornog korova koji nećete morati da čupate. Naravno, sada se vratite i isecite agrotekstil preko rupa koje čekaju svoje biljke. Lepo ih zasadite i zalijte. 

Preko agrotekstila možete nasipati, na primer, mermerni oblutak. Za 1 metar kvadratni, potrebno vam je 3 džaka od po 20 kg. Vi možete da prošetate prirodom i sakupite primerke kamenja kakve želite. To je vaš izbor. Poređajte oko biljke i dobili ste prelep detalj u vašem dvorištu.

drveće

 

A ideje za dvorište za decu?

Želite da vam dete što više bude na svežem vazduhu? Trebaju vam ideje da zadržite pažnju maloj deci? Pored ljuljaške, ponekog šatora ili tobogana, možete detetu ograditi jedan prostor i nasipati mu pesak. Pored suncobrana i poneke kofice i lopatice, ništa mu više ne treba. 

Ako se setite, uzmite nekoliko kamenih ploča, obeležite ih brojevima i eto dobre, stare „školice“ ! 

Poneki stari panj je fin stočić a oko njega poređajte kamenčiće koje ste ofarbali sa svojim detetom i - došle su bubamare! Stara guma okačena konopcem može biti fina ljuljaška, čak interesantnija od uobičajene. Možda neka tabla i krede u boji! Ili tabla za pikado pobodena u zemlju. Na nekoj staroj paleti postavite iscrtan papir auto-stazama i vaši mali vozači kreću na trke. Ako želite više truda da uložite, predlažem da napravite „gusenicu“. Treba vam 10-15 starih guma, do pola ukopane u zemlju i prebojte ih raznim bojama. Ređajte ih cik-cak. Deca će imati vrlo bezbedno i kreativno iskorišćeno vreme.

Ideje za mala dvorišta 

Svi vi koji imate mala, skučena dvorišta ne brinite. Ovo su neki od naših predloga da i vaše dvorište bude jedinstveno iako manjka u prostoru.

Svaka puzavica se može kontrolisati kako vi želite - na bilo kom luku, svodu. Zato savetujemo da iznad vaše kapije, na luku, uzgajate floribunde – mnogocvetajuće ruže, jer ruže savršeno uspevaju na našem podneblju. Floribunde oduzimaju dah svakome ko zakorači u vaše dvorište. 

Kada vam je dvorište malo, trebate biti selektivni, bez preterivanja i pažljivi u odabiru cveća, drveća. Postoje vrste dekorativnog drveća do 2 m visine koje ne smeta ostalom rastinju pa bi neki kutak za takvo drvo doneo čaroban utisak vašem malom dvorištu iz bajke. To su na primer mongolska borovnica, japanski javor, Judino drvo, glog (pomalo zaboravljena lekovita biljka). 

Uz samu ogradu možete zasaditi starinske biljke navikle na naše uslove koje će vam cele godine cvetati u smenama, od proleća do jeseni. Tu spadaju božur, muškatle (koje su se nekada sadile u zemlji), jagorčevina, prkos, zevalice. U nekom kutku, sa malo sunca, idealno je mesto za hortenziju. 

Ukoliko vas muči trava, rešenje je kamen između cveća na agrotekstilu koji će upijati višak vode nakon letnjih pljuskova, pa će vaše malo dvorište uvek biti uredno i lepo!