11
Jan
Najduže zgrade u Evropi
Google Maps

Beograd ima "Lamele", Kijev ima "Saće": Ovo su najduže zgrade u Evropi

facebook messenger viber
Od izgradnje monumentalnih građevina poput Kineskog zida i Tadž mahala, arhitekte i inženjeri, pogotovo u današnjici trude se da svojim projektima prestignu ono što je već izgrađeno.

Beograd se ponosi "Lamelama" u Bloku 21, pravom i karakterističnom spomenuku posleratne stambene gradnje, koji se sastoji od šest kula, dva bloka i jednog meandera. Ukupna dužina ove zgrade iznosi 1.000 metara, a sastoji se od 62 ulaza i 798 stanova koji su dom za oko 3.500 ljudi.
Ustupljene fotografije Lamele na Novom Beogradu

Ovako dugačke građevine nalaze se širom Evrope, a najduža se nalazi u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu sa ukupnom dužinom od čak 2, 8 kilometara.

1.Stambena zgrada Corviale u Rimu

Dugačka tačno hiljadu metara, zgrada je  1972. godine nastala kao potreba da se sačuva i rastereti srce Rima. Sam koncept sproveden je u delo tokom izgradnje studentskog doma, kao mesto za 8.000 ljudi. Prema planu, kompleks je trebalo da bude izgrađen kao moderni centar, reper za zgrade budućnosti u kojima će ljudima sav propratni sadržaj biti na par minuta hodanja.

Google Maps Carnivale zgrada u Rimu

Ipak, tokom gradnje, u par navrata, projekat se menjao, te danas zgrada ima ukupno 1.200 stanova, a u svom sklopu poseduje pijacu, radnje, kao i veliki broj objekata široke namene.

2.Stambena zgrada Lange Jamer u Berlinu

U zapadnom delu Berlina, nalazi se zgrada koja je izgrađena 1974. godine pod imenom Lange Jamer, dugačka 1.000 metara. Projekat je podignut na tada napušenom mestu, kao plan da se unutar nje naseli 50.000 ljudi u 17. 000 stanova.
Google Maps  Stambena zgrada Lange Jammer, Berlin

3.Stambena zgrada Le Lignon u Ženevi

Projektovana tako da u svaki stan ulazi maksimalna količina svetlosti, u Ženevi je 1967. godine podignuta zgrada promenljive visine, u rasponu od 16 do 9 spratova, sa 5.700 stanova dužine 1.065 metara. Nalazi se u kantonu Le Lignon u opštini Vernier. Prema proceni za obilazak čitave zgrade, od kraja do kraja, potrebno je 15 minuta.
Google Maps Le Lignon, Ženeva

4.Stambena zgrada  "Transmaš" u Moskvi

Izgrađena u doba komunizma, praćena mistikom i pričama kako je povod njene gradnje zaštita moskovskog naselja od štetnih uticaja od strane Instituta za visokonaponska ispitivanja, zgrada se sastoji od nekolicine stambenih objekata. Ukupna dužina iznosi 1.100 metara, a izgradnja je trajala pet godina. Zbog svog izgleda ponela je više nadimaka, od kojih su najpoznatiji "Bastilja" i "Kineski zid".
Google Maps Stambena zgrada radnika pogona Transmaš, Moskva

5.Stambena zgrada Karl-Marx-Hof u Beču

Sagrađena 1930 godine, ova zgrada danas drži službeni rekor najduže zgrade na svetu sa kontinuiranim oblikom strukture. O koliko dugačkoj građevini se radi najbolje govori podatak da je za obilazak zgrade od 1.100 metara potrebno provozati se tramvajem čak četiri stanice.
Google Maps Karl-Marx-Hof, Beć

Unutar kompleksa nalazi se 1. 400 stanova, kao i veliki broj objekata široke namene.

6.Stambena zgrada Spartanovka u Volgogradu

Na ulazi u Volgograd, u blizni hidroelektrane Volžske, nalazi se zgrada dugačka 1.400 metara, u lokalnom stanovništu poznata kao Spartanovka. Ona je danas dom za oko 3.500 stanovnika, koji su raspoređeni u 1.400 stanova. Kompleks unutar sebe poseduje veliki broj lokala široke namene, pošte, amulante i vrtiće.
Google Maps Spartanovka u Volgogradu

7.Stambena zgrada u Kijevu u ulici Akademik Zabolotni

Nakon 11 godina izgradnje, 1980. godine u zgradu dugačku 1240 metara, koja se sastoji od 40 objekata sa ukupno 120 ulaza, uselili su se prvi stanari. Sama zgrada izgledom podseća na saće, a prostire se na preko 375.000 kvadratnih metara. U kompleksu koji se sastoji od 68 jedinica nalazi se oko 4.500 stanova koji su dom za preko 12.000 ljudi. Dodatnu lepotu ovoj građevini daje i park šuma Teremki.
Google Maps Akademik Zabolotny, Kijev

Dužina celog objekta iznosi 1.750 metara, a ako se u obzir uzmu i potpadajuće pomoćne zgrade i objekti, "saće" u Kijevu je dugačko čak 2. 800 metara i ako želite da je obiđete prevozom, moraćete da idete četiri stanice. Ovo je ujedno i najduža zgrada u Evropi.