24
Jan
Beograd panorama
Foto: Mladen Šurjanac

Kako će izgledati tržište nekretnina u 2024. godini?

facebook messenger viber
Nakon 2022.godine koju je obeležio eksplozivni rast cena, usledila je 2023.godina koju možemo okarakterisati kao jednu izuzetno izazovnu godinu za poslovanje mnogih industrija.

Godinu za nama je obeležila globalna kriza, snažna inflacija, stroga monetarna politika koja je imala za rezultat neprijatan rast referentnih kamatnih stopa što se negativno odrazilo na privredu i stanovništvo.
Ono što je bio primat jeste kako da se sačuva novac i gde ga investirati kako bi se uvećao.
Ceo svet se nalazi u jednoj teškoj situaciji i nije lako dati predviđanja i sa sigurnošću tvrditi šta nas u 2024.godini očekuje na tržištu nepokretnosti.
Sve zavisi od daljih ekonomskih i političkih događaja na globalnom nivou  ali i na domaćem terenu.

Može se očekivati da će promene koje su se desile tokom 2023.godine izvršiti određeni uticaj na dalja dešavanja tokom 2024.god.

Kao posledica ključnih faktora koji su obeležili prethodnu godinu, tržište  je usporilo i  usledile su određene promene.
Na tržištu nepokretnosti došlo je do promene uslova, odnos ponude i tražnje se promenio i tako se od početka 2023. godine, beleži smanjen broj transakcija.
Prema podacima RGZ-a, u prvom polugodištu 2023. godine u Republici Srbiji je zaključeno 60.014 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, što je za 12% manje u odnosu na prvo polugodište 2022. 

Nakon evidentiranog pada transakcija, pitanje koje se najviše puta postavljalo tokom 2023 jeste: Kada će doći do pada cene kvadrata na tržištu nepokretnosti?

Medjutim pad prometa nije doveo do značajnijeg pada cena, i zato se za prethodnu godinu kaže da je u pitanju godina stabilizacije na tržištu nepokretnosti, drugim rečima zaustavljen je dalji rast cena.

RAS Srbija beograd

Nakon naglog rasta očekivanja su da dođe do pada cena kvadrata, međutim to se ne dešava tako brzo, sa strane ponude prema oglašenoj ponudi na našem portalu Nekretnine.rs  možemo da konstatujemo da prodavci nisu bili spremni na značajniju korekciju cene. Kako mi pratimo kretanje cena po gradovima za svaki mesec evidentirali smo gotovo isti nivo oglašenih cena kao u 2022.godini.

Do drastičnog pada cene nije doslo, došlo je do određenog blagog pada koji je evidentiran u drugoj polovini 2023.godine.
Usled novonastale situacije na tržištu u drugoj polovini godine  stvara se veći prostor za pregovaranje o ceni prilikom kupovine.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, izgleda da su kupci stavili na pauzu odluku o kupovini stanova, jer nisu više spremni da plaćaju cene koje su obeležile 2022.godinu.
Važno je napomenuti da je tokom prethodne godine evidentan izostanak kreditnih kupaca  kao i da je njihova smanjena aktivnost izvršila određeni uticaj na tržištu prometa nepokretnosti.
Ukoliko se tokom 2024. postigne ciljana inflacija, može se očekivati popuštanje stroge monetrane politike, smanjenje referentnih kamatnih stopa i to bi moglo u značajnijoj meri da povrati aktivnost kreditnih kupaca čije je prisustvo veoma znacajno na tržištu nepokretnosti.

U narednom periodu očekuje se dalja stabilizacija tržišta, očekivanja su da će pad cena iznosti od 10 do 20 odsto u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje.
Trend interesovanja za nekretninama van gradskih podrucja, na planinama i dalje ce biti u porastu.
Izgradnja modernih stambenih objekata sa ciljem poboljšanja efikasnosti i udobnosti stanovanja biće aktuelna i u narednom periodu.
Trend održive gradnje i energetske efikasnosti postaje jedan od glavih faktora na tržištu.