');
09
Dec
izdavanje
Shuterstock (Izdavanje)

Kako vam agencija za nekretnine može olakšati život?

facebook messenger viber
Verujemo da sebi postavljate pitanje koji je benefit agažovanja agencije kada mnogo toga možete samostalno da uradite i da se raspitate. Iako je, bar sada, u doba modernizacije, olakšano doći do informacija, ipak postoje mnoge prednosti koje dobijate kada angažujete agenciju za nekretnine.

Samo ćete u startnom koraku prodaje ili izdavanja izbeći oglašavanje na internetu, deljenje objave putem društvenih mreža čekajući odgovor, a gde su tek sve ostale stvari koje slede posle toga? U nastavku teksta želimo da vas uputimo koje su glavne prednosti agencije u odnosu na samostalnu kupovinu, izdavanje ili prodaju nekretnine.

Pogledajte spisak svih agencija na našem sajtu:
AGENCIJE ZA NEKRETNINE

 

Agencija za nekretnine je zakonski ovlašćena

Država daje licencu agentu za nekretnine i tako mu daje ovlašćenje da se može baviti poslovima vezanim za nekretnine. Agenti dobijaju licencu koja je konfirmacija da osoba ima određena znanja u oblasti  prava, ekonomije, finansija i građevine. Potrebno je da se položi stručni ispit da bi osoba dobila zvanje licenciranog agenta za nekretnine.

 

Stečena znanja agenta su prednost 

Već smo pomenuli da agent za nekretnine polaze stručni ispit. Ovaj ispit podrazumeva usvajanje znanja iz raznih oblasti što je svakako prednost prilikom konsultacije  i angažovanja agencije kao posrednika u poslovima sa vašom nekretninom. Pored ovog znanja, agent je svakodnevno u poslovima kupovine i potražnje stambenih jedinica, poznaje materiju, upućen je ukoliko dođe do pada ili porasta cena na tržištu. Sve navedeno je vrlo dragoceno kada vam je potrebna pomoć. Sva ta iskustva će vam dobro doći.

Pixabay Stan pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Prednost već unapred odabranih stanova za gledanje

Ukoliko ste rešili da kupite nekretninu, u moru stanova koji vam možda i ne odgovaraju agenti vam mogu pomoći  sužavanjem izbora samo na one koji imaju sve ili bar većinu stvari koje vi želite. Oni će filtrirati stan prema vašim željama, ali i po finansijskim mogućnostima i voditi vas u oblilazak istih. Sa agentima nećete gubiti vreme na one stanove koji nemaju potpun oglas pa tek kada odete vidite kakva je situacija, naravno, ukoliko prodajete nekretninu agenti su tu da pronadju sve prednosti vaše nekretnine, da ih istaknu i da nađu ozbiljne kupce.

 

Uz agenciju štedite na vremenu

Agencije koje rade već godinama jako dobro poznaju materiju. Znaju tačno sta je sve potrebno od papirologije i, što bi se reklo, poznaju potrebnu administraciju od a do š. Zamislite koliko bi vam vremena trebalo, pretpostavimo da niste u sličnoj branši, da prikupite sve neophodne dozvole, obrasce i ugovore. Zato je neprocenjivo unajmiti agenta koji će sve ovo regulisati umesto vas. 

privatna arhiva Advokat

Agencije za nekretnine poznaju teritoriju

Ukoliko kupujete stan na teritoriji Beograda naići ćete, naravno, na razlike u ceni, od opštine do opštine. Agenti za nekretnine znaju gde je najskuplji kvadrat, a gde su kvalitetnije stare zgrade. Kako ovaj posao rade non stop, znaju gde je najpodobnije kupiti nekretninu i koje su prednosti koje opštine. Njihovo iskustvo u ovoj oblasti je neprocenjivo i nemojte se libiti da prodiskutujete sa njima o svim pitanjima i nedoumicama vezanim za određene lokacije, kao i sam kvalitet gradnje. 

 

Agencije znaju kakvo je realno stanje na tržištu

Agencija koja ozbiljno radi i koja ima zadovoljne klijente iza sebe, uvek će imati dobru analizu tržišta. Dobre agencije uvek poseduju relevantne informacije o stanju na tržištu. Kada ih angažujete, ove informacije će agenti podeliti sa vama, podrobno će ispitati lokacije koje su pogodne za kupovinu ili će vam dati solidnu procenu vaše nekretnine koju prodajete ili izdajete. Sve navedeno, agenti će učiniti prateći vaše instrukcije i gledaće da se orijentišu na propratne objekte koju su potrebni da bi neko naselje moglo da se zove urbanim.

 

Cena nekretnine u očima agenta za nekretnine

Agencije za nekretnine ne mogu da utiču na cenu nekretnine, ponajmanje u smislu da “obaraju” cene. Međutim, agencije mogu kupcu da predstave prednosti ili mane stana za koji ste zainteresovani i naravno da vas uputi na neki drugi stan ukoliko je potrebno i ukoliko smatraju da će drugi stan biti pogodniji za vas. Cilj agencije jeste obostrani dogovor. Kada se dve strane maksimalno usaglase i shvate da imaju zajednički cilj rezultat će biti obostrano zadovoljstvo. Tada dolazi do realizacije, kupac kupi, prodavac proda, a agencija naplati dogovorenu proviziju.

privatna arhiva stan pokrivalica

 

Ukoliko ste neodlučni agencije mogu pomoći

Pomenuli smo da agenti barataju svim raspoloživim informacijama po pitanju prodaje/zakupa/kupovine nekretnine. U tome leži veliki benefit agenata koje ćete unajmiti. Recimo da već neko vreme tražite stan. Znate budžet, znate šta vam je od stana potrebno i kakvo okruženje želite. Medjutim, lutate. Ukoliko unajmite stručno lice, stize vam pomoć  koja vam je neophodna. Agent će vam razjasniti bilo koju nedoumicu, pomoći će vam prilikom izbora i ponuditi najbolje rešenje. Umnogome agentima pomaže iskustvo u svom poslu i činjenica da svaka renomirana agencija koja ima dosta klijenata prosečno u toku dva dana proda po jednu nekretninu. Na vama je, u početku, da dobro razmislite kakav stan tražite i sa koliko novca raspolažete. Agenta uputite šta vam je najbitnije da se nalazi u bližoj okolini stana, bilo da je to škola, dom zdravlja, prodavnice, budete precizni da li želite stan u potkrovlju ili ne. Kada sa agentom isfiltrirate vaš spisak želja i zahteva, agentu je jasnije kakav stan želite i tada se maksimalno angažuju da vam pronađu vaš idealan stan.


Agencija za nekretnine vas štiti od prevara

Složićete se da je kupovina nekretnine životna odluka i da kao takva podrazumeva značajnu sumu novca. Nije na odmet da budete obazrivi prilikom odabira nekretnine i osoba sa kojima ćete sarađivati. Najbolje je da angažujete agenciju. Druga opcija koja bi bila razumljiva je da stupite u kontakt direktno sa vlasnikom. Činjenica je da osećate sigurnost uz licenciranog agenta. Odaberite agenciju po želji, dogovorite proviziju i prepustite profesionalcima da rade svoj posao. 

privatna arhiva advokat

 

Za vas je od neprocenjive važnosti  da pravno budete osigurani. Ranije je bilo dosta je prevara i neuknjiženih nekretnina. Neretko se dešavalo da se stan prodaje, a da je čitava zgrada pod hipotekom. Dešavalo se i da se nema potpune dokumentacije. Iz tog razloga je jako važno da budete obazrivi i da verujete agenciji da će na najbolji mogući način regulisati vaše stambeno pitanje. Ranije je bilo opasnosti od “divljih” agenata, sada zakonodavstvo funkciniše tako da je svakoj agenciji potrebna dozvola za rad. Sam Ugovor o posredovanju koji se potpisuje sa agencijom mora biti overen kod javnog beležnika i samim tim je prevara svedena na minimum. Uvođenjem notara u proceduru kupovine/ prodaje nekretnine sigurnost se pojačala. 

Bitno je i poverenje koje steknete u agenta jer ukoliko ste neko ko prodaje stan, vama treba više ljudi da dolazi na vrata i da isti stan gleda, a činjenica je da ne znate ništa o tim ljudima, niti da li su samo posmatrači ili su zaista zainteresovani. Agent vam svakako uliva poverenje. Ukoliko želite da kupite stan, svi stanovi koji su u ponudi od strane licenciranog agenta, prošli su pravnu proveru. Agencija je detaljno istražila dokumentaciju i proverila legalnost objekta. Jako je mnogo stresa prilikom kupovine, a agencija je tu da vam taj stres umanji ili ga u potpunosti eliminiše.


Provera nekretnine od strane agenta pre kupovine ili prodaje 

Pomenuli smo jako bitnu ulogu agenta da svaki stan pravno provere i detaljno provere papire. Uloga agenta se ovde ne završava, već agent obidje nekretninu, proveri da li je ista kao u oglasu i da li odgovara vašim potrebama. Nekada stan može vama “na oko” da deluje sjajno, a agent je tu da radi u vašu korist i da vas usmeri ukoliko postoje neki propusti ili ako nešto previđate. Agent će pogledati stan i kontaktirati vas sa detaljnom informacijom kakva je prava slika stana i koliko bi okvirno novca bilo potrebno za adaptaciju. Još jedna bitna stavka je kapara. Savet je da nikako ne dajete novac za kaparu bez prisustva agenta. Agencija za vas prikljuplja svu dokumentaciju i tako možete biti sigurni da je svaki aspekt pravno pokriven.

Pročitajte i:
ŠTA SE KRIJE IZA OGLASA "KUPUJEM STAN OD VLASNIKA"
AGENT ZA NEKRETNINE - SVE O OVOM ZANIMANJU
RIZICI KOJE NOSI KUPOVINA STANA BEZ POSREDNIKA

 

Provizija agencije

Nema definisanog pravila koje je univerzalno za sve agencije. Neka agencija ima pravilo da proviziju plaća samo kupac, negde prodavac ali je najčeće da proviziju plaćaju i kupac i prodavac. Mahom je, na teritoriji Beograda, provizija 2 odsto za obe strane (u drugim gradovima praksa je najčešće da je procenat koji uzima agencija 3 posto). U slučaju da već imate stan i da istu agenciju angažujete za kupovinu novog stana, ali i za prodaju trenutnog, postoji velika šansa da ćete dobiti značajan popust na proviziju za prodaju ili kupovinu. Ovo zavisi od agencije i vašeg dogovora. S obzirom na sve pogodnosti koje pruža angažovanje agencije savetujemo vam da budete racionalni i da budete svesni koliko bi koštalo da samostalno prikupljate sve papire, da angažujete pravnog savetnika i da pravite Ugovor o kupovini/prodaji nekretnine. Treba pomenuti da je moguće da stan bude oglašen kod više različitih agencija. Provizija se svakako plaća samo onoj agenciji koja je realizovala prodaju nekretnine. 

Agencije plaćaju oglašavanje Većina agencija ima praksu oglašavanja nekretnina. To je prednost jer se vlasnik nekretnine štiti od konstatne zvonjave telefona i raspitivanja o uslovima. Agencije su marljivo sticale dobar ugled i samim tim je sve češće oglašavanje nekretnina preko agencija. Ukoliko želite da vaš stan oglašava samo jedna agencija može se potpisati Ugovor o ekskluzivnom zastupanju. Iako je prodavcu u interesu da ima što više reklamnog prostora za svoju nekretninu, nije retkost da se mnogi prodavci odluče samo za jednu agenciju. 

Pixabay oglašavanje


Prolaznost agenata na stručnom ispitu

Na početku teksta smo pomenuli da su svi licencirani agenti morali polagati stručan ispit kako bi se mogli legalno baviti poslovima sa nektetninama. Stiče se znanje iz više oblasti. Najviše je ispit uveden da bi se sprečila zloupotreba i da bi se suzbila prevara unajmljivanjem takozvanih agenata koji nisu stručni da se bave poslom upravljanja nekretninama. Ono što je je zanimljivo jeste procenat prolaznosti stručnog ispita koje je za sada na nekih 60%. Ovo pokazuje da je biti agent za nekretnine veoma ozbiljan i odgovoran posao. Da je potrebno znati mnogo više od pukog pokazivanja stana. Treba pripremiti Ugovor o posredovanju, na kraju krajeva proveriti kompletno dokumentaciju stana i biti siguran da je bezbedno upustiti se u dalju proceduru.

 

Situacija na tržištu

Kao i u svakom drugom poslu konkurencija je velika kada je rad sa nekretninama u pitanju. Ima dosta agencija za nekretnine i treba biti marljiv i uporan da bi se vaš rad uočio i da bi se prodaja realizovala i da bi se došlo do provizije. Pored konkurencije, neretko se dešava da prodavac nekretnine reši da proda stan mimo agencije iako je agent bio taj koji je “spojio” kupca i prodavca. Jednostavno, strane reše da realizuju prodaju mimo agencije gde ona biva na gubitku jer gubi svoju proviziju. Bez obzira i na ove situacije agencije rade punom parom kako bi omogućile pojedincima da lakše realizuju svoj plan o kupovini ili prodaji stana. Sveukupna situacija je dovela i do povećanja cene kvadrata u Beogradu što se odrazilo i na samu prodaju. Kupci se dovijaju na razne načine kako bi sebi obezbedili krov nad glavom. Neretko to bude do nekog iznosa od 50ak hiljada evra što je donja granica kada se uzme u obzir poskupljenje i lokacije na kojima se za ovaj iznos može uzeti nešto komforniji stan.