25
Nov

Šta se KRIJE iza oglasa – kupujem stan u Beogradu OD VLASNIKA?

Beograd – lokacija za obezbeđivanje stambenog prostora iz snova, sa svestranim poslovnim, kulturnim i zabavnim mogućnostima.

Popularnost se ogleda u velikoj tražnji zemljišta, a još više stambenom prostoru za prodaju u prestonici. Mnogi kupci preferiraju da kupe isključivo stan od vlasnika, bez posrednika, učešća agencija, posete internet stranica i drugih sličnih savremenih okolnosti. 

Pogledajte kakvi se stanovi prodaju u prestonici:
STANOVI NA PRODAJU U BEOGRADU

 

Kupovina stana u Beogradu od vlasnika može da ima nekih prednosti, u pogledu direktnog kontakta i informacija „iz prve ruke“. Ipak, sam oglas za kupovinu stana od vlasnika može imati i neke od opasnosti ili pretnji u svojoj pozadini, što naravno nije nužan i čest slučaj. One se uglavnom odnose na odlaganje, usporavanje i komplikovanje procesa kupovine nepokretnosti, posebno u prestonici gde je tražnja veoma bogata.

Protok informacija je od ključnog značaja

Ukoliko se pojavi oglas da se kupuje stan u Beogradu od vlasnika, taj oglas može sa sobom nositi rizik nedovoljnog protoka informacija. Naime, to je znak da kupac želi direktnu, neposrednu komunikaciju, bez kupovine uz posredstvo agencije, nekog stručnjaka i izdvajanja novca za njihovu proviziju.

Ukoliko vas zanima novogradnja, pogledajte ponudu stanova u Beogradu:
NOVOGRADNJA BEOGRAD PRODAJA

 

Direktan kontakt je često stvar izbora kupaca kako bi se uverili u iskustvo vlasnika sa stanom, upoznali komšiluk, okruženje i slično. Komunikacija sa vlasnikom kupcima vrlo često uliva poverenje, pruža mogućnost da neposredno izraze svoje želje, potrebe i ciljeve koje žele da ostvare kupovinom stana, dok je svaki kontakt sa posrednikom daleko formalniji i kategoričniji, što je možda i dobro, jer je ipak ozbiljna investicija u pitanju i sve bi trebalo biti na maksimalnom nivou ozbiljnosti.

Agencija prodaje stanove bez kontakta vlasnika sa krajnjim kupcem, uz niz korisnih informacija, dosta slobodnog vremena za pokazivanje i pomoć u izboru idealnog stana u Beogradu. Imaju veliku bazu podataka u vezi sa prodavcima stanova, zemljišta i svih drugih oblika nekretnina i potrebnog prostora.

Ukoliko je vaš izbor standardna gradnja u Beogradu, pogledajte ponudu:
STANOVI U BEOGRADU STANDARDNA GRADNJA

 

U slučaju da se pojavi oglas kupovine stana u Beogradu direktno od vlasnika, to znači da je neophodan lični i učestali kontakt sa vlasnikom, koji možda vlasnik ne želi ili jednostavno nema vremena. To dodatno može produžiti vreme potrebno za razgledanje, sastanak i samu kupovinu stana u Beogradu. 

Agencije su se iznedrile upravo iz potrebe da uštede vreme prodavaca i kupaca, i da uz ne tako velike naknade pronađu ozbiljne kupce i idealne stanova za kratko vreme. Posrednici su poznati po velikom broju kontakata, poznavanju dobrih lokacija stambenih prostora, cenovnih rangova, mogućnosti za popuste, kao i po poznavanju uslova vezanih za kreditiranje i saradnju sa bankama. 

Tražnja isključivo uknjiženog stana

Oglas za kupovinu stana u Beogradu od vlasnika u pozadini može nositi želju kupca za kupovinom isključivo uknjiženog stana. To znači da vlasnik stana postoji kao registrovan pojedinac u Katastru nepokretnosti. Ukoliko se desi da to nije slučaj, došlo je do propusta, pa je verovatno stan ostao uknjižen na prethodnog vlasnika. Može da se dogodi takođe i situacija da stan nije uopšte uknjižen, ili da je u postupku legalizacije, odnosno ozakonjenja koje nije završeno.

Pogledajte i stanove u Beogradu koji su već uknjiženi i spremni za prodaju:
UKNJIŽENI STANOVI U BEOGRADU NA PRODAJU

 

Prilikom prodaje stana, to može izazvati problem kao što je situacija da jedan vlasnik stoji uknjižen u Katastru nepokretnosti, a da je drugo lice zaista vlasnik stana. U tom slučaju, kupac može da odustane od kupovine stana koji je možda baš ono što je tražio, jer takva situacija dodatno zahteva uknjižavanje, prevođenje, popunjavanje dokumentacije i niz nelagodnosti i možda sumnji u očima kupca. Tu vam agencija može dosta pomoći i maksimalno skratiti vreme rešavanja ovakvih problema.

Stan na dan

 

Zato, kupci žele da pronađu stan direktno od vlasnika – stan koji je upisan i uknjižen, od vlasnika koji je spreman da pokaže stambeni prostor u svakom trenutku, što nekada nije uopšte lako.

Još je složenija situacija ukoliko stan nije uopšte, odnosno ni na jednog vlasnika uknjižen u Katastru nepokretnosti, tačnije kao da ne postoji, jer nije registrovan. Svakako, vlasnik može naknadno uknjižiti stan i nakon toga ga prodati ukoliko želi, samo što to zahteva više birokratije, odnosno papirologije, procedura i potrebnog vremena. U slučaju da se radi o stanu u postupku legalizacije, to značajno snižava njegovu cenu po kvadratu, ako je kupac spreman da angažuje stručnjake i završi proceduru ozakonjenja stambenog prostora.

Kupovina stana na kredit od banke

Još jedna „priča iz pozadine“ kupovine stana direktno od vlasnika u Beogradu, jeste želja kupca da stan kupi na kredit od banke. Naime, u slučaju da nepokretnost nije uknjižena u katastru na navedenog prodavca, banka nije spremna da odobri kredit, bez obzira na bonitet i kreditnu sposobnost kupca. 

Stambeni krediti

 

Banka odobrava kredite za stanove kao dugoročne, odnosno uz mogućnost otplate na više godina, ili čak više desetina, uz određenu stopu kamate i najčešće mesečne rate, tačnije anuitete otplate. Zato, očekuje se sigurnost u vidu naplativosti, ali i samog postojanja potpuno legalne i zakonski pokrivene nepokretnosti. U slučaju da bilo koji deo uknjižavanja, legalizacije ili drugog vida ozakonjenja izostane, banka odbija mogućnost kreditiranja. Dalje, to za kupca ima posledicu nemogućnosti kupovine stana u Beogradu. Iz ugla vlasnika, kredit može imati dvostruko tumačenje: jedno je da će imati siguran novac i naplatiti stan u kratkom roku, a druga je da to može nametnuti potrebu za odlaganjem plaćanja, ili naplatu u ratama. U pitanju su veliki novčani iznosi, pa banka može novac prebacivati u tranšama, čak i više meseci. Zato će i prodavac stana morati da sačeka kompletnu isplatu, ili da odustane od prodaje stana datom kupcu i da insistira na pronalasku i uplati kompletne tražene sume novca.

Tražnja stana spremnog za useljenje

Ukoliko kupac insistira na postojanju vlasnika stana i direktnoj kupovini ove nepokretnosti u prestonici od njega, to može da bude znak da želi što pre da se useli, bez mnogo procedura i odugovlačenja. Ovo još može da bude znak i činjenice da kupac nije spreman da kupuje stan koji je tek u procesu izgradnje, dovršavanja ili legalizacije, već da je kompletna gradnja, kao i birokratska procedura po pitanju vlasništva, instalacija i svih drugih elemenata završena. Svakako, to govori da je spreman i da izdvoji više novca, a da dobije stan koji „nema mana“ i koji nema potrebe za čekanjem bilo kakvih dorada, uređenja niti „još jednog pečata“. 

stan pokrivalica

 

Poznato je da su stanovi koji se kupe u potpunosti, ili na rate tokom izgradnje jeftiniji po kvadratu u ceni izraženoj u evrima, ali morate sačekati da sve bude spremno za useljenje. To čekanje nekada može potrajati i do nekoliko meseci, a nekome je jako bitno da se što pre useli. To može biti još jedan od razloga zašto se traži stan od vlasnika. Tako da, ukoliko prodajete stan ovakvom tipu kupaca, očekujte da ćete najverovatnije morati brzo da se iselite. 

Pročitajte još korisnih tekstova:
AGENT ZA NEKRETNINE - SVE O OVOM ZANIMANJU
RIZICI KUPOVINE STANA BEZ POSREDNIKA
KAKO DA VAM KUPOVINA ILI PRODAJA NEKRETNINE NE BUDE STRESNA?

 

Beograd je najpopularniji grad u našoj zemlji kada su nekretnine u pitanju pa je tražnja stanova vrlo visoka. U susret nešto nižoj ponudi, zbog velike naseljenosti i popunjenih kapaciteta, često se dešava da kupci nisu zadovoljni i ne mogu jednostavno da pronađu svoj kutak. Kupovina stana direktno od vlasnika omogućava skraćivanje vremena za završavanje svih procedura za preuzimanje stambenog prostora, ali može sa sobom nositi i određene rizike. Oni se uglavnom tiču interesa, želja i potreba samih kupaca. Potrebno je da se kupac sa prodavcem „nađe na pola puta“, kako bi došlo do dogovora i zadovoljstva obe strane.