');
30
Mar
igranje u stanu
RAS Srbija

Kako u izolaciji da animirate decu i napravite IGRALIŠTE U STANU?

facebook messenger viber
Zbog trenutnog vanrednog stanja deca ne mogu da idu na igrališta i u parkiće što je uglavnom omiljena aktivnost svim mališanima.

Nažalost, virus je zahvatio skoro ceo svet pa je cela naša zemlja u neophodnoj izolaciji. Mnogi jedva izlaze iz kuće i to rade samo ako moraju. Škole i vrtići ne rade i deca širom zemlje ostaju kod kuće i ne izlaze i nje. Evo kako možete da skratite vreme u karantinu i da zabavljate i edukujete vaše najmlađe. 


Šta prvo treba uraditi?

Deci koja su malo veća i koja mogu donekle da shvate situaciju treba objasniti zašto ne mogu da idu napolje. Treba im objasniti da sada vlada strašan virus koji je pogodio celu planetu i da se svi trudimo da ga izbegnemo. Objasnite im da što duže ostanu kod kuće to će brže ova situacija proći. Objasnite im da ne mogu da idu u školu, ali da ćete i dalje sa njima raditi i da će ova situacija mnogo da vas zbliži. Recite im da ćete sada mnogo više vremena provoditi kao porodica i da ćete na igrališta ići kada sve ovo prođe. Pripremite puno zanimljivih i interaktivnih igara koje će vašoj deci privući pažnju. U daljem tekstu ćemo vam pisati o tome šta sve možete raditi sa decom tokom ovog vanrednog stanja. 

RAS Srbija deca


Igra kopiranja

Prvo što treba da uradite kada igrate ovu igru jeste da napravite prazan prostor u nekoj od prostorija vašeg doma kako biste mogli slobodno da se krećete. Ova igra će naterati vaše mališane da se kreću i da budu aktivni. Kada ste napravili prazan prostor u sobi onda možete da počnete da se igrate. Neko od roditelja treba da započne igru tako što će reći: ’’Kladim se da ne možete da uradite ono što mama/tata radi’’ i tako podstaknete vaše mališane da ponavljaju ono što radi određeni roditelj. Jedan od roditelja treba da radi neke osnovne pokrete, skakutanje, marširanje, tapšanje i još mnogo toga. Možete raditi šta god vam padne na pamet, a da znate da nije previše teško za vaše dete. Ovoga možete da se igrate sve dok vaši mališani ne padnu na pod od umora. 


Igra sa šeširom i stolicom

Ova igra je vrlo jednostavna i ne treba vam mnogo vremena da je pripremite. Jednostavno okrenite trpezarijsku stolicu naopako i nađite neki šešir. Takmičite se sa vašim detetom ko može šeširom da pogodi neki od nogara stolice, odnosno da okači šešir o nogar sa određene razdanjine. Ovo će vašu decu naučiti kako da bacaju i budu precizni. Kada shvate kako se igra možete malo i da zakomplikujete. Neka svaki nogar ima bodovnu vrednost, tako će vaše dete učiti i o brojanju dok baca šešir na nogare. Prava zabava za celu porodicu!

RAS Srbija deca


Tenis sa balonom

Kako ne biste rizikovali da vam se nešto slomi u vašem domu možete da igrate tenis sa balonom. Razdvojite dve stolice sa leve i desne strane i zavežite neki konopac oko njih. Neka vam to bude mreža. Kada ste napravili mrežu, uzmite dva reketa i prebacujte balon preko mreže. Potrebno je da se dogovorite među sobom koliko puta možete da udarite balon dok je u vašem polju. Ako je deci ova igra malo teža može jedan roditelj da igra sa detetom, a drugi sam, a ako vas je više onda možete da igrate u parovima jedni protiv drugih. 


Paukova mreža

Potrebno je da napravite neku vrstu puta u jednoj sobi i trebaće vam jedno ćebence. Kada ste uradili sve što je potrebno da pripremite ovu igru onda treba da držite ćebence iznad glave i da pustite dete da trči po stazi koju ste prethodno napravili. Vi, kao pauk, bacate ćebence kao da je paukova mreža i lovite dete. Kada ćebence pipne dete smatra se da ste ga ulovili. Ovo može da zanima vaše dete oko pola sata, a vi niste morali da ustajete i da ga jurite već ste ostali na jednom mestu. 

Pročitajte i:
Vodič: Kako U REKORDNOM ROKU da očistite i dezinfikujete vaš dom?


Igra kamufliranja

Ova igra vrlo podseća na žmurke koje takođe možete da igrate ako imate dovoljno veliku kuću, stan ili dvorište. Igra kamufliranja je malo drugačija. Igrač koji traži potrebno je da broji do dvadeset dok se svi ostali igrači sakrivaju u okolini. Igrači treba da se kamufliraju tako da ih igrač koji ih traži ne može videti. Kada je brojanje gotovo igrač koji traži može da otvori oči, ali ne može da se pomera. Ako ne može da nađe sve igrače koji su se sakrili onda on izgovara: ’’15’’ nakon čega se ostali igrači ponovo sakrivaju, pa ’’10’’ i na kraju ’’5’’ dok ne nađe sve igrače. Ako posle pet nije i dalje našao sve igrače on gubi. Ova igra je deci vrlo zabavna i može da im bude zanimljiva satima. 


Kultura, edukacija i zabava u jednom

Nažalost, u ovoj situaciji su putovanja zabranjena pa možete da iskoristite ovu priliku da preko interneta odete u virtuelnu posetu muzejima. Veb lokacije muzeja nude video snimke koje možete sa vašom decom da gledate i divite se nekim od najpoznatijih svetskih umetničkih dela. Neki muzeji na internetu imaju i video snimke koji su posvećeni baš deci pa možete i to pogledati. Ova zanimacija može da vam bude dnevna rutina sa vašom decom. Svakog dana pogledajte nešto novo i naučite mnogo toga sa vašom decom. 

RAS Srbija deca


Kuhunja je deci posebno zanimljiva

Sada kada ste svi u kući i zajedno, a imate malo veću decu možete ih zabaviti tako što ćete im dopustiti da sami spreme neki obrok ili ćete ih uposliti da vam pomažu oko kuvanja neke hrane. Kako biste ih primamili da ovo rade, prvo možete da pravite neko njihovo omiljeno jelo. To za prvi put može da bude čak i pica ili neko slično jelo. Ovo takođe može da bude korisno jer će se tako i deca brže osamostaliti pa će moći sami da spreme neki brz obrok. Spremajte zajedno ručak ili večeru. Ovo će i roditeljima olakšati vreme karantina jer će se zabavljati sa svojom decom, a ne samo raditi. 


Gledanje filmova

Klasičan način da zabavite vašu decu jeste da sednete posle večere svi zajedno i da gledate neke filmove. To mogu da budu neki dečiji filmovi ako su vaša deca još uvek mala, a starijoj deci možete puštati i vaše omiljene filmove kada ste bili mladi. Možete da gledate i neke komedije koje će vas nasmejati, a ima i puno porodičnih filmova koji će vas sve raznežiti. Gledanje filmova će se deci mnogo svideti, a nakon filma ćete svi mnogo bolje i lepše spavati. 

Pročitajte i:
10 saveta kako da vam U STANU u vreme izolacije bude MAKSIMALNO zanimljivo?


Svakodnevno učenje

Ako vaša deca idu u školu onda je potrebno da svakodnevno odvojite vreme i da naučite nešto novo. Pratite dokle su deca stigla u njihovim školskim knjigama i nastavite dalje. Pratite zajedno nastavu koja je obezbeđena na određenim televizijskim kanalima. Takođe, to možete uraditi i na sajtu Blic.rs, gde možete uživo preko svog smartphone-a ili tablet-a pratiti predavanja uz mogućnost zaustavljanja i vraćanja snimka. To će vašoj deci mnogo olakšati povratak u školu kada za to dođe vreme. Budite strpljivi i pomozite vašoj deci da im bude zabavno dok učite sa njima. Sve što ne znate kako da im objasnite pitajte nekoga ili pronađite objašnjenje na internetu. 

Ovo su samo neke od aktivnosti koje možete da radite sa decom. Budite kreativni i radite sve ono što vam padne na pamet, a mislite da će vašoj deci biti zanimljivo. Imajte na umu da je sada najbitnije da budete zdravi i srećni. Uživajte u svakom trenutku provedenim sa vašom porodicom jer je porodica ipak najvažnija od svega. Ova teška situacija će proći, a mi treba da se držimo zajedno i da ostajemo kod kuće sa našim najbližima.