05
Feb
Savski TRG
privatna arhiva

Evo kako će izgledati SAVSKI TRG!

facebook messenger viber
Španski studio Fenwick Iribarren Architects osvojio konkurs za Savski trg. Na konkursu za Savski trg pobedili Španci i odneli nagradu 50.000 evra.

Završen je konkurs za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, a prva nagrada u iznosu od 50.000 evra dodeljena je radu autorskog tima iz Madrida koga čine Mark Fenvik i Havijer Iribaren.

Drugu nagradu u iznosu od 15.000 evra dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću vrednu 10.000 evra tim iz Kalifornije.

Dva otkupa u iznosima od po 5.000 evra dodeljena su radovima domaćeg i tima iz Abu Dabija.

privatna arhiva Savski TRG

Na konkurs je stiglo ukupno 25 radova domaćih i stranih arhitekata koji će, kako je za Tanjug najavio gradski urbanista i jedan od članova žirija Milutin Folić, medijima biti predstavljeni u utorak, 5. februara, u Skupštini grada.

- Savski trg će nakon rekonstrukcije, uz Trg republike, biti najznačajniji gradski trg - rekao je Folić i pojasnio da će zgrada nekadašnje železnicke stanice najverovatnije postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja biće preuređen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

Opširnije pročitajte OVDE.