05
Feb

Evo kako će izgledati SAVSKI TRG!

Španski studio Fenwick Iribarren Architects osvojio konkurs za Savski trg. Na konkursu za Savski trg pobedili Španci i odneli nagradu 50.000 evra.

Završen je konkurs za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, a prva nagrada u iznosu od 50.000 evra dodeljena je radu autorskog tima iz Madrida koga čine Mark Fenvik i Havijer Iribaren.

Drugu nagradu u iznosu od 15.000 evra dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću vrednu 10.000 evra tim iz Kalifornije.

Dva otkupa u iznosima od po 5.000 evra dodeljena su radovima domaćeg i tima iz Abu Dabija.

Savski TRG

Na konkurs je stiglo ukupno 25 radova domaćih i stranih arhitekata koji će, kako je za Tanjug najavio gradski urbanista i jedan od članova žirija Milutin Folić, medijima biti predstavljeni u utorak, 5. februara, u Skupštini grada.

- Savski trg će nakon rekonstrukcije, uz Trg republike, biti najznačajniji gradski trg - rekao je Folić i pojasnio da će zgrada nekadašnje železnicke stanice najverovatnije postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja biće preuređen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

Opširnije pročitajte OVDE.

 

Najčitanije iz magazina
Vidite više