');
22
Feb
privatna arhiva

Velika rekonstrukcija u 2019. a evo koji delovi grada su u pitanju!

facebook messenger viber
OVI RADOVI će zatvoriti POLA GRADA! Najavljene su rekonstrukcije mnogih ulica i trgova u 2019. godini, a evo ko će biti NAJUGROŽENIJI. Pročitajte u kojim delovima grada će kada početi rekonstrukcija i kako će nakon iste izgledati.

Pre dve godine bili smo svedoci velikih radova na gradskim saobraćajnicama koji su u jednom trenutku poprilično poremetili uobičajeni život prestonice, a nešto slično bi se, ako se ostvare najave gradskih čelnika, moglo dogoditi i tokom 2019.

Podsetimo, na leto 2017. rađene su tri velike deonice: potez od Slavije pa skoro do Autokomande, zatim onaj od Vukovog spomenika do Bogoslovije (Ruzveltova i Mije Kovačevića), ali i rekonstrukcija Brankovog mosta.

A za ovu godinu, pored radova koji su već počeli u Karađorđevoj ulici, te druge faze na Trgu republike koja će dovesti do velikih promena u saobraćaju, najavljene su velike rekonstrukcije Savskog trga, Ulice kneza Miloša, kao i poteza Kraljice Marije - 27. mart - Cara Dušana - Džordža Vašingtona. Pa još ako se krene sa izmeštanjem Starog savskog mosta... Ipak, krenimo redom.

TRG REPUBLIKE
privatna arhiva rekonstrukcije beograd

Druga faza bi trebalo da počne negde u aprilu, kada će za saobraćaj biti zatvorena Vasina ulica, kao i deo Francuske, a vozila bi zaobilazno iz Kolarčeve išla ka Dorćolu. Trolejbuske linije će, najverovatnije, biti skraćene do Palate “Albanija”, dok će autobusi gradskog prevoza morati da nađu alternativne pravce.

Prema planu, rok za završetak je sredina oktobra 2019. godine.

SAVSKI TRG
privatna arhiva rekonstrukcije beograd

Nedavno je završen konkurs za budući izgled Savskog trga, a prema najavama čelnika grada ovaj potez bi trebalo da bude gotov do jeseni, sa sve monumentalnim spomenikom posvećenom Stefanu Nemanji, što znači da bi radovi trebalo da počnu već na proleće. Međutim, čak ni saobraćajni stručnjaci nisu saglasni da li je u tako kratkom roku moguće rešiti problem saobraćaja u ovom delu grada, posebno tramvajskog.

KNEZA MILOŠA
privatna arhiva rekonstrukcije beograd

Radovi u jednoj od najprometnijih saobraćajnica u gradu su trebali da počnu još 2017. godine, pa su odloženi za 2018. a sada najavljeni za 2019.
Kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić “rekonstrukcija će početi u drugoj polovini godine i obuhvatiće kompletne radove od Mostara do Nemanjine ulice”, a predviđeno je da bude izgrađena podzemna garaža sa oko 400 mesta, ali i da ulica dobije još jednu, šestu saobraćajnu traku.

ČETIRI BULEVARA

Završen je tender za rekonstrukciju poteza Kraljice Marije - 27. marta - Džordža Vašingtona - Cara Dušana, te bi radovi mogli da počnu za mesec-dva.

Ovaj projekat obuhvata osovinu četiri velika gradska bulevara, koji se zajedno protežu u dužini od 2.943 metra, pokrivajući saobraćajnu površinu od 60.000m2. Radovi su predviđeni u šest faza, a prva bi bila u Kraljice Marije, od Ruzveltove do Starine Novaka.

STARI SAVSKI MOST

Nije baš izvesno da će i radovi na ovoj saobraćajnici nad Savom početi ove godine, mada je izmeštanje sadašnjeg mosta najavljeno za letnje mesece, nakon što šine budu postavljene na Mostu na Adi.