21
Aug

VODIMO VAS U BUDVU - Stari grad na peni od mora

Možda ste se nekada u Budvi i okolini čudili suvenirima koji prikazuju zagrljeni antički par, muškarca i ženu po imenu Kadmo i Harmonija. Možda vam je bilo neobično što su na figuricama uglavnom prikazani upleteni dvema zmijama, pa ste se zapitali kakve sve to ima veze sa Crnom Gorom?

Priča počinje sa Kadmom, sinom feničanskog kralja Agenora, prvim čovekom koji se oženio boginjom, ćerkom Aresa, boga rata, i Afrodite, boginje ljubavi. Harmoniju su mu kao smrtniku dali jer je bio čuven po tome što je ubijao zmajeve. Venčanju su prisustvovali svi bogovi sa Olimpa, a mladenci su dobili brojne darove, među kojima je, nažalost, bila i neka ukleta ogrlica. Kadmu i Harmoniji su sva deca umrla u strašnim mukama u Tebi, u Beotiji, gde je Kadmo osnovao grad, nazvavši ga po svojoj rodnoj egipatskoj Tebi.

U dubokoj starosti, supružnici su prognani i volovskom zapregom su se uputili u zemlju Enhelejaca, gde su osnovali novi grad Buthoa. Nazvali su ga po volovima koji su ih doveli u te krajeve. Kadmo je pobedio susedno pleme Ilira i postao njihov kralj. Bogovi su ga pretvorili u zmiju, a Harmonija je dobrovoljno podelila njegovu sudbinu. Kažu da i danas po poljima nara možete videti njihova ispreletana tela. Tako je, dakle, rođena Budva, grad na peni od mora, koji će u godinama posle ove legende o nastanku postati poprište burnih i slavnih događaja, istorije koja se prepričava više od 2.500 godina u jednom od najstarijih urbanih centara na Jadranu. Spominje je i Sofokle u 5. veku pre nove ere, nazivajući je „grad Ilirije“, a potom, kada je pala pod vlast Rimljana, i Plinije Stariji, kao „utvrđeni grad rimskih građana“. Budva u tom periodu ima sve odlike pravog rimskog grada, sa monumentalnim građevinama, popločanim ulicama i masivnim bedemima.

U okviru Rimskog carstva ostaće sve do njegovog pada. Preuzeće je tada vizantijski carevi, da bi u Budvi posle 841. godine trajno počeli da se nastanjuju Sloveni. U 12. veku grad pada pod vlast Nemanjića, a u vreme cara Dušana (prva polovina 14. veka), nastaje Statut grada Budve, prvi zakonodavni akt koji je Budvi obezbeđivao izvesnu samostalnost. Grad će kasnije pasti pod vlast Mlečana. Nikada neće pasti pod tursku vlast, ali će zato stići Austrijanci, pa Francuzi, pa ratovi… Sve dok 1944. godine ne bude trajno oslobođena. Sva se ova istorija vidi u Starom gradu. I antički tragovi, i duh hrišćanstva, i ostaci iz doba Venecije. Isprepletane uličice i trgovi iz kasnog srednjeg veka, čvrsti bedemi, njihove kule i gradske kapije... Tu gde se nalaze mnoge galerije, radnje sa suvenirima, ali i ekskluzivnim brendovima, barovi i restorani, i gde se miris mora i ribe meša sa muzikom.
budva620.jpg Tokom letnjih meseci, zahvaljujući predstavama, koncertima i izložbama, Stari grad postaje Grad teatar, kako se i zove festival koji od 1987. godine oplemenjuje Budvu i daje joj posebnu boju i šarm. Ukoliko ste ljubitelj pozorišta, nezaboravne scene i prizori iz predstava koje se igraju pod otvorenim nebom sigurno će vam biti jedno od najlepših sećanja. Tvrđava je prvobitno podignuta na ostrvu nedaleko od obale, a kasnije je prevlakom spojena sa kopnom, tako da je to danas poluostrvo, a u grad možete ući na jedna od pet vrata. U okviru Starog grada naći ćete tri crkve.

Najstarija je Crkva Svetog Ivana, sagrađena u 7. veku. Smatra se da je posvećena rođenju Svetog Ivana Krstitelja, a na severnom oltaru čuva se velika svetinja grada Budve, njegova zaštitnica, ikona Budvanska gospa. Tu je i Santa Maria in Punta – Bogorodična crkva koja je sagrađena 840. godine, i najmlađa od njih – Crkva Svete Trojice iz 1804. godine. Na Citadeli se nalaze ostaci temelja Crkve Svete Marije, po kojoj tvrđava nosi naziv. Dakle, Budva nije samo najbolje mesto za provod u Crnoj Gori. Ona je mnogo više od toga i čeka da je otkrijete…

Ovaj i još mnogo zanimljivih tekstova pročitajte u izdanju magazina Elevate za Jul 2018.
elevateavg.jpg

 

Najčitanije iz magazina
Vidite više