22
Dec

Praktične ideje za SAVRŠENU prazničnu dekoraciju stana

Decembar je mesec koji miriše na cimet i na novogodišnje jelke. Mesec koji nas podeća na radost i na lepe trenutke provedene u krugu porodice, kao i na donošenje novih novogodišnjih odluka. 

Decembar je mesec kada dekoracija i ukrasi odražavaju vedar praznični duh, kada sa prozora dopiru ukrasne lampice koje nas sve na neki način povezuju. I iako ovu Novu godinu nećemo moći da dočekamo u širem krugu prijatelja i na velikim proslavama, nadamo se da ćete svakako okiti svoj dom kao i svake prethodne godine, jer svima će nam dobro doći malo praznične čarolije i radosti. 

nova godina

U nastavku predlažemo nekoliko ideja za novogodišnju dekoraciju koje će vam pomoći da svoj životni prostor pretvorite u vrhunsko utočište za odmor i prazničnu euforiju, bez obzira na njegovu veličinu.

Ukoliko ste pred Novu godinu rešili da se počastite novim stanom, pogledajte bogatu ponudu oglasa na našem sajtu:
PRODAJA STANOVA
PRODAJA STANOVA BEOGRAD
PRODAJA STANOVA NOVI SAD
PRODAJA STANOVA NIŠ
PRODAJA STANOVA KRAGUJEVAC


Počnite sa jelkom

Ogromna jelka iz rasadnika je možda sastavni deo dekoracije u svim prazničnim filmovima koje ste ikada pogledali i koji će se ovih dana prikazivati na televiziji, ali ogromne jelke zaista nisu obavezne, niti svi mogu da ih smeste i priušte u svom stanu (da ne pričamo o tome koliko nisu ekološke).

nova godina

Zapravo, male jelke mogu da imaju jednak efekat kao i velike, a ukoliko ste ograničeni brojem kvadrata u vašem stanu, razmotrite ove opcije za novogodišnju jelku:

Tanke jelke: Tanke novogodišnje zauzimaju znatno manje prostora od raskošnih novogodišnjih jelki i predstavljaju idealno rešenje za uske ili manje prostore. Ovakve jelke možete nabaviti bilo gde gde se prodaju novogodišnje jelke, bilo da se odlučite za jelku iz rasadnika ili za veštačku varijantu. Za razliku od takozvanih “nižih” jelki koje mogu da zauzmu isto onoliko prostora kao i one velike raskošne, sa tanjim jelkama ne morate da gubite na visini što je veliki plus za estetiku i za uštedu prostora.  

Minijaturne jelke: Bez obzira da li vaša jelka stoji na stolu ili na polici, minijaturne jelke su takođe odličan izbor ukoliko ne želite da se odreknete dragocenog prostora. Iako u vašem stanu možda nema mesta za više od jedne jelke u punoj veličini, verovatno ima dovoljno mesta za dve ili više minijaturnih. Stavite po jednu jelku u svaku sobu ili postavite tri ili četiri na više mesta u vašem dnevnom boravku.

Zidno drvo: Ako je vaš prostor vrlo ograničen ili jednostavno ne želite tradicionalnu jelku (jer nigde ne piše da je ona obavezna) zašto ne biste stvorili iluziju prazničnog drveta na zidu? Pinterest nudi razne ideje za stvaranje najrazličitijeg prazničnog drveća za zidove tokom praznika, poput uređenja venca i dodatnih svetala ili pravljenja dekorativnih jelki od papira u trouglastom obliku. Kada kačite zidnu dekoraciju, gledajte da iskoristite kukice koje već imate ili postavite nove koje ćete lako moći da uklonite nakon praznika, a koje neće oštetiti zidove, naročito ukoliko živite u iznajmljenom stanu. 

Nova godina

Izaberite vašu novogodišnju temu

Teme pomažu u objedinjavanju šeme ukrašavanja i olakšavaju odabir ukrasa. Vaša novogodišnja tema se može zasnivati na nekim od sledećih detalja:

Boje: Crvena i zelena su možda tradicionalne kombinacije boja, ali sigurno nisu jedine. Nije važno koje ćete boje odabrati, ukoliko ih neprestano koristite u celom stanu. Popularne šeme boja uključuju crvenu i srebrnu, zelenu i zlatnu, plavu i srebrnu i sve bele, iako su puder roza i druge svetle boje sve popularnije.

Praznični simboli: Odabir određene vrste simbola, poput vilenjaka, Deda Mraza, sneška, irvasa ili pahuljica, može u velikoj meri da pojednostavi planiranje dekoracije tokom praznika. Iako ćete verovatno da iskoristite i više različitih simbola u vašoj dekoraciji, ukoliko se odlučite za jedan primarni motiv, to će vam u velikoj meri olakšati odabir ukrasa.

Vrste ukrasa: Iako je lako da se zaletite i da nabavite što više različitih ukrasa, vrlo se lako može preterati. Opet, nemojte se plašiti boja i mešanja i nemojte iz straha otići u potpuni minimalizam (ukoliko minimalizam nije ono što vam najviše prija). Bez obzira da li je vaš stan uređen u rustičnom, elegantnom, ležernom ili minimalističkom stilu, potražite one ukrase koji odgovaraju stilu vašeg doma, a da pritom ne preopteretite prostor.

nova godina

Ne zaboravite na osvetljenje

Nizovi lampica, bilo da su u pitanju bele led lampice ili one raznobojne, odmah daju vašem stanu svečanu atmosferu, a da pritom ne zauzimaju puno prostora. Obložite ih oko prozora i ogledala, na vratima ili na zidu iznad kreveta i videćete kako će atmosfera odmah postati veselija. 


Dodajte suptilne praznične elemente

Krzneno belo ćebence ili prostirka suptilno prebačena preko kauča ili pletene korpe ispunjene borovim grančicama znatno će poboljšati prazničnu atmosferu u vašem stanu, a da pritom neće zauzeti puno prostora. Borov venčić na vratima ili dodatak crvenih kariranih prekrivača u vašoj spavaćoj sobi je jednostavan, ali i odličan dodatak bilo kojoj šemi za dekoraciju tokom praznika.


Saveti za dekoraciju iznajmljenog stana

Ukoliko živite u iznajmljenom stanu, moguće je da ćete biti znatno ograničeniji sa onim što možete da učinite da dekorišete dom. Međutim, ruke vam nisu potpuno vezane i i dalje postoji mnogo stvari koje možete da učinite kako biste uticali na dekoraciju. 

U slučaju da tražite da iznajmite stan, pogledajte oglase i pronađite stan po vašem ukusu:
IZDAVANJE STANOVA
IZDAVANJE STANOVA BEOGRAD
IZDAVANJE STANOVA NOVI SAD
IZDAVANJE STANOVA NIŠ
IZDAVANJE STANOVA KRAGUJEVAC

 

Zamenite svakodnevne komade 

Ukoliko vam je prostor najveća prepreka prilikom novogodišnjeg uređivanja stana, nemojte previše da razmišljate o dodavanju novih ukrasa. Umesto toga, odaberite nekoliko tekstilnih komada, poput dekorativnih jastuka ili pokrivača, prostirki i zamenite sve to nečim što je prikladnije za praznike.  

Suptilni dodaci ponekada daju jači efekat od preteranog ukrašavanja prostora, pa umesto da se usredsredite na donošenje što više dodatne dekoracije, fokusirajte se na manje elemente u iznajmljenom stanu koje možete da ukrasite.

Na ovaj način ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete i uštedeti prostor koji bi previše dekoracije moglo da zauzme. 

Potražite druge male, ali efektivne elemente, gde možete da napravite zamenu koja pritom ne košta puno. Možete da promenite obične peškire za ruke i da stavite praznične, da stavite praznični stolnjak u kuhinji ili zalepite samolepljive nalepnice na prozore i vrata (one koje se mogu skinuti, a da ne ostavljaju trag).  

nova godina


Manje je više

Sledeća ideja vezana je za zamenu dekorativnih i praktičnih predmeta koje svakodnevno koristite, fokusiranje na minimalno uređenje tokom praznika je ključno kada živite u iznajmljenom stanu, a naročito ako nema dovoljno prostora. 

Ako utvrdite da nemate mesta za novogodišnju jelku u punoj veličini, idite na mini ili na zidnu varijantu koju smo opisali na početku teksta.  


Koristite mirise 

Miris može da ispuni prostor na način na koji dekoracija ne može, pa ako tražite načine da svoj iznajmljeni stan pripremite za sezonu praznika, pokušajte da u svoj dom uključite mirise praznika.

Mirisi poput cimeta, citrusa, bora i peperminta osnovni su deo praznične sezone odmora. Možete kupiti mirišljave sveće ili esencijalna ulja koji će doneti novi nivo atmosferi u prazničnim danima u vašem iznajmljenom stanu. 


Kada niste sigurni šta biste smeli da uradite, razgovarajte sa svojim stanodavcem

Većina Ugovora o izdavanju u sebi sadrži klauzulu koja se tiče neizmenjenog izgleda stana. To znači da su osobe koje iznajmljuju stan poprilično ograničene po pitanju toga šta smeju da menjaju. Ukoliko vam promena jastučnica i dodavanje prazničnih peškira nije dovoljna i želite da napravite neke krupnije izmene koje će “podići” prazničnu atmosferu, najbolje je da se konsultujete sa svojim stanodavcem. Neki stanodavci mogu biti oduševljeni izmenama koje predlažete, a nekada može biti slučaj da vaš zahtev bude odbijen. Svakako je bolje da se konsultujete i tako poštedite sebe nepotrebnog stresa i troška ukoliko se stanodavcu kasnije ne dopadne ono što ste uradili. I zato, ako niste sigurni, bolje je da ne radite bilo kakve izmene na svoju ruku. Uživajte u novogodišnjoj atmosferi i srećni praznici!