18
May

Ne treba vam EVROPA - pogledajte šta nude NAŠI GRADOVI

Da li ste se ikada zapitali koliko zaista poznajete svoju zemlju? Sada je možda pravo vreme da upoznate sve lepote Srbije.

Kada se odlučujemo za neko putovanje, pa čak i za kraći odmor, češće biramo neku evropsku destinaciju umesto da istražujemo svoju zemlju. 

Međutim, naša zemlja poseduje toliko lepota i pogodna je da se organizuje kratki izlet kolima od dva, tri dana i da se tako upoznaju različiti krajevi.  U ovom tekstu ćemo vam ukratko predstaviti tri naša lepa grada – Niš, Kragujevac i Novi Sad. 


Šta videti u Nišu i okolini?


niš

 

Niš je grad na jugu Srbije i spada u jedan od najstarijih gradova na Balkanu, ima značajan geografski položaj jer se tu ukrštaju različiti putevi. Nalazi se u nišavskoj kotlini i ime je dobio po reci na čijim se obalama i nalazi. Smatra se da je Niš poznat po svojoj srdačnosti i gostoljubivosti. Boravak u Nišu može biti ispunjen različitim aktivnostima i obilascima kako prirodnih lepota tako i kulturno istorijskih lokaliteta. 

Ukoliko vas možda zanima da se preselite u Niš, pogledajte ponudu stanova:
PRODAJA STANOVA NIS


Arheološki park Medijana

Medijana je kulturno dobro od izuzetnog značaja. Sadrži ostatke rimske rezidencije cara Konstantina Velikog koji je rođen u Nišu i potiče iz četvrtog veka naše ere.


Spomenik  Ćele kula

Na mestu gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, nalazi se kula od lobanja - Ćele kula. 


Kazandžijsko sokače

Ovo sokače se nalazi u Kopitarevoj ulici i predstavlja deo stare niške čaršije. Tu se nalazi  spomenik  Stevanu Sremcu i njegovom junaku Kalči iz „Ivkove slave“. U ovom delu nalaze se brojni kafići, restorani i gradske kafane. Niš je poznat po izuzetno dobroj gastronomskoj ponudi: roštilj, paprike u pavlaci, suve paprike punjene sirom, jagnjeće sarmice, pohovani mozak,  sarmice od vinovog lista, praseće, jagnjeće i teleće pečenje,.. 


Niška tvrđava 

U samom centru grada, na obali reke Nišave, nalazi se najočuvanija turska vojna građevina – Niška tvrđava. 


Suva planina

Suva planina predstavlja specijalni rezervat prirode. Najviši vrh  je Trem (1.809 metara), a na njoj se nalazi i izletište Bojanine vode.


Sićevačka i Jelašnička klisura

Ove dve klisure predstavljaju prirodni park i zaštićeno područje. Pored uživanja u prelepoj prirodi u ovim klisurama možete se baviti slobodnim penjanjem, planinskim trčanjem, planinarenjem, paraglajdingom, ići na rafting...


Nišville festival

Niš je poznat po različitim kulturnim manifestacijama. Jedan od najvažnjih je Nišville - međunarodni jazz festival koji se održava svake godine u avgustu mesecu. Na ovaj festival dolaze velikani jazz muzike koji sviraju za nišku publiku. 

nisvil


Filmski susreti u Nišu 

Izuzetno važan filmski festival u našoj zemlji je festival glumačkih ostvarenja koji se održava u avgustu u Nišu. Ovaj festival spada u najposećenije festivale ovog tipa u Srbiji i održava se u bioskopu pod otvorenim nebom u amfiteatru niške tvrđave. 


Dani bureka

Niš je poznat po dobrom bureku pa se u ovom gradu na otvorenom prostoru pored Nišave organizuju dani bureka gde posetioci uživaju u različitim varijantama ovog specijaliteta.


Šta vam nudi grad Kragujevac?


kragujevac


Kulturno – istorijski kompleks „Milošev venac“ 

Kulturno – istorijski kompleks „Milošev venac“ obuhvata deo centralnog gradskog područja. U njemu se nalaze najznačajniji objekti izgrađeni u vreme kada je Kragujevac bio prestonica. Najznačajnije znamenitosti se nalaze na levoj i desnoj strani reke Lepenice. Centar prestonice se razvio u obliku elipse i tu su se izgradile prve državne važne zgrade: dvor sa konacima, crkva, arsenal, zatvor, Gimnazija, Licej, Teatar , kasarne, apoteka… 


Spomen park „Kragujevački oktobar“ 

Spomen park „Kragujevački oktobar“ se nalazi na mestu na kojem su nemci 21. oktobra 1941. godine streljali nekoliko hiljada stanovnika Kragujevca. Spomen park od 352 hektara je napravljen u znak sećanja na žrtve streljanja. 

Ukoliko ste trenutno u potrazi za stanom u Kragujevcu, pogledajte oglase na našem sajtu:
PRODAJA STANOVA KRAGUJEVAC


Knežev arsenal

Knežev arsenal je specifičan vojno industrijski i arhitektonski kompleks u Srbiji. Kompleks se  sastoji od fabričkih zgrada i radionica, sa kraja 19. veka i početka 20. veka i proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja. U Kneževom arsenalu nalazi se muzej „Stara livnica“ u kom je izloženo oruđe i oružje iz 19. i 20. veka koje je proizvedeno u kragujevačkoj fabrici oružja. Poslednjih godina Knežev arsenal je interesantan filmskoj i muzičkoj industriji jer je zanimljiv ambijent za snimanje spotova i filmova. 


Akvarijum

Ovaj akvarijum je prvi javni akvarijum u Srbiji i nalazi se u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Na preko 300 kvadratnih metara izloženo je preko 400 akvarijuma, a ukupna zapremina je preko 60.000 litara. Zastupljene su ribe, vodozemci, gmizavci i različite vrste beskičmenjaka iz naše zemlje kao i egzotične tropske ribe. 


Salon vina

Na ovoj manifestaciji se predstavljaju vinarije iz Srbije i regiona. U okviru manifestacije  se održavaju predavanja i radionice sa degustacijama. 


Jezero Šumarice

Jezero se nalazi na tri kilometra od centra grada, u okviru kompleksa Spomen-parka „Kragujevački oktobar“. Jezero je idealno za kupače, posetioce koji žele dobru zabavu i za ribolovce jer je bogato ribom. 


Grošničko jezero

Grošničko jezero (Vodojaža) je jezero Prve zone sanitarne zaštite, tj. na jezeru su zabranjene sve aktivnosti kao što je kupanje, pecanje, kampovanje… Moguće je oko jezera šetati u uživati u prirodi.

grosnicko jezero


Jezero Bubanj

Jezero Bubanj se nalazi na jedan kilometar od centra grada i idealno je za odmor ili šetnju. Na ovom jezeru vreme provode i ljubitelji ribolova.


Šta obavezno videti u Novom Sadu?

Novi Sad


Katedrala

Najupečatljivija zgrada u Novom Sadu je rimokatolička crkva Imena Marijinog koja se nalazi na  Trgu Slobode. Katedrala je dugačka  52 metra, a široka 25 i rađena u neogotskom stilu, a prozori su ukrašeni peštanskim vitražima. Toranj je visok je 72 metra i ima  sat na sve četiri strane.


Petrovaradinska tvrđava

Novi Sad je prepoznatljiv pre svega po Petrovaradinskoj tvrđavi koja datira iz 1780. godine. Na tvrđavi najznačajniji spomenik je „pijani sat“. Zanimljivo je da na ovom satu mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. 

Novi Sad tvrdjava


Ulica Laze Telečkog

Glavna ulica za izlazak u gradu je ulica Laze Telečkog, pozorišnog glumca, reditelja i člana Srpskog narodnog pozoriša u Novom Sadu. U njoj se nalaze kafići i mesta za provod do najsitnijih sati.


Mostovi na Dunavu

U Novom Sadu postoje tri mosta kojima se može prošetati. Most koji spaja Novi Sad sa Petrovaradinom je Duga, a može se prošetati i preko mosta Slobode ili Žeželjevim mostom.  


Dunavska ulica

Dunavska ulica je glavna ulica i vodi od  čika Jove Zmaja do Dunavskog parka. U njoj se nalazi Gradska biblioteka osnovana 1885. godine i kuća poznata pod nazivom „Kod belog lava“ u čijem dvorištu se nalazi najstariji bunar u gradu iz 1721. godine. 

Voleli biste da živite u Novom Sadu? Pogledajte ponudu stanova:
PRODAJA STANOVA NOVI SAD


Štrand

Štand je gradska plaža na obali Dunava. Zvanično je otvorena 1911. godine. Leti je Štand mesto za glavna  dešavanja. Na plaži ima zelenila, drveća, igrališta za decu i mogućnost za bavljenje raznim sportovima. 


Exit festival

Sigurno najpoznatija i najznačajnija manifestacija u Novom Sadu je Exit festival. Exit je ne samo evropski nego i svetski poznat festival koji se leti održava na Petrovaradinskoj tvrđavi. Festival traje nekoliko dana, gostuju svetski poznati umetnici različitih pravaca i posećuje ga veliki broj mladih ljudi željnih dobre muzike i lepog provoda. 

exit


Zmajeve dečije igre

Zmajeve dečije igre predstavljaju značajan dečiji književni festival. Festival okuplja dečije pesnike, pisce i mališane svih uzrasta. Na festivalu se oni kroz pesmu i ples druže i uživaju u dečijoj radosti i kreativnosti.