');
08
Feb

Uređenje kupatila - svi saveti za renoviranje na jednom mestu

facebook messenger viber

Renoviranja bilo koje vrste su prilično naporan proces. A kada je reč o kupatilu - prostoru koji bi trebalo da bude i veoma funkcionalan i praktičan i, u idealnom slučaju, pomalo luksuzan - ulozi su prilično veći. 

Bilo da renovirate kupatilo u stanu koji ste upravo kupili u starogradnji, želite da obnovite vaše kupatilo ili da oplemenite novo kupatilo koje je u sklopu stana u novoizgrađenoj zgradi - u toku tog procesa postoji mnoštvo odluka koje bi trebalo doneti - od izbora pločica, kupatilskih baterija, ogledala do boje fuge, a i raspon cena može da bude prilično veliki. Evo šta bi sve trebalo da znate pre nego što se upustite u avanturu zvanu renoviranje kupatila: 


Ne pretpostavljajte da vaš izvođač radova razmišlja isto kao i vi

U idealnim okolnostima, angažovaćete tim koji se sastoji od arhitekte, keramičara i vodoinstalatera za renoviranje, uradiće se nacrt i obuhvatiti svi praktični i vizuelni elementi koji će se primeniti tokom radova.

Ukoliko razmišljate o kupovini stana u starogradnji, pogledajte ponudu stanova i izaberite željeni grad:
PRODAJA STANOVA STAROGRADNJA


U praksi, keramičar je ujedno i vodoinstalater i obrnuto, a budući dizajn se dogovara usmenim putem. Kada dogovarate renoviranje kupatila na taj način, vama je uglavnom na umu estetika koju želite da postignete i verovatno u glavi već imate sliku kako će sve to da izgleda. Sa druge strane, ako se ne radi po specifičnom nacrtu, izvođači radova uglavnom razmišljaju drugačije - njima je na prvom mestu funkcionalnost tog kupatila i neće uvek moći da razumeju šta je ono što vi želite. I zato, nije loše da pripremite fotografije koje vam služe kao inspiracija i da detaljno nacrtate i obrazložite sve detalje koji se tiču završnih radova.

Konsultujte se sa izvođačem koji će vam reći šta je moguće, a šta nije preporučljivo u praksi i u vašem slučaju i nađite najbolje zajedničko rešenje. 3D nacrt je svakako najbolja opcija ukoliko želite da budete sigurni da ćete na kraju dobiti spoj funkcionalnosti i estetike koji ste prvobitno zamislili. 

kupatilo


Koliko košta renoviranje kupatila? 

Uglavnom cena renoviranja kupatila može u velikoj meri da varira, u zavisnosti od obima samog renoviranja, ali i izbora materijala. Za kompletno renoviranje se procenjuje da veći deo troškova, tačnije oko 30% od krajnje cene renoviranja kupatila čini zamena vodovodnih instalacija i postavka hidroizolacije.

Odmah nakon toga, oko 25% cene čini zamena pločica i sanitarija, a ostali troškovi odlaze na kupatilske ormariće, dodatke, osvetljenje, zamenu bojlera, ventilatora i druge dodatne troškove. Ukoliko pak želite samo privremeno da osvežite i sredite postojeće kupatilo u starogradnji, ušteda je znatno veća. Možete napraviti nužne popravke, u slučaju zamene cevi postaviti one spoljne koje su znatno jeftinije, ofarbati kadu i pločice i zameniti samo ono što je esencijalno.

Renoviranje ovog tipa može vas koštati između 500 i 1000 evra, dok je za kompletno renoviranje, u zavisnosti od veličine kupatila potrebno izdvojiti min 2000 evra, a za luksuzniju varijantu ta brojka se udvostručuje. 

Pogledajte i ponudu stanova u novogradnji:
PRODAJA STANOVA NOVOGRADNJA


Kada ili tuš kabina?

Iako u poslednje vreme na profilima istaknutih dizajnera enterijera dominiraju luksuzne samostojeće kade koje daju pečat kompletnom uređenju kupatila, možda u ovom slučaju ne bi trebalo da se vodite trendovima nego da preispitate šta je ono što u vašem slučaju može najbolje da posluži. Kada nije uvek najpraktičniji izbor, posebno ako niste ljubitelj čestog čišćenja ili više volite da se tuširate naspram dugih kupki.

Ukoliko u vašem domu žive i starija lica ili mala deca, kade takođe nisu najbolji izbor za njih jer mogu biti nezgodne pri ulasku i izlasku. Ukoliko vam je teško da prelomite, nemojte zaboraviti i na opciju niskih kadi u koje je lakše ući i koje takođe predstavljaju manji prostor za čišćenje. A kada već govorimo o prostoru, veličinu prostora bi takođe trebalo imati u vidu kao i količinu ostalog kupatilskog nameštaja i uređaja. Ukoliko vam je prostor skučen, onda su tuš kabine zasigurno bolja opcija. 

kupatilo


Ne zaboravite na kvalitetno osvetljenjenje

Pažljivo planiranje svih detalja bez posebnog osvrta na osvetljenje je velika greška. Nemojte se zavarati da je dovoljno da instalirate par svetala bilo gde i da će to biti dovoljno. Za osvetljenje je potrebno pažljivo promišljanje i postavljanje.

Za početak je potrebno jedno difuzno plafonsko svetlo u centralnom delu kupatila. Ukoliko  imate kupatilo koje je već prilično svetlo par zidnih svetiljki trebalo bi da bude dovoljno. Ukoliko razmišljate o ugradnim svetiljkama ugrađenim u plafon isplanirajte ih pažljivo: izbegavajte postavljanje osvetljenja direktno iznad svetlih pločica (jer će u njima biti reflektovana svetla) i ne zaboravite da postavite osvetljenje bliže ogledalu kako biste imali funkcionalno osvetljenje kada ste ispred njega. U slučaju da provodite puno vremena u kupatilu ispred ogledala, razmislite o vertikalniim led svetiljkama sa obe strane ogledala. 

rasveta


Ne zaboravite da instalirate dovoljno utičnica

Poslednje što želite kada renoviranje kupatila privedete kraju jeste da shvatite da ste zaboravili na struju i utičnice. Zamislite samo situaciju da morate da se fenirate fenom čiji kabl je zategnut jer je predaleko od ogledala. Ili da ne možete da postavite veš mašinu i sušaru jednu na drugu jer nemate dovoljno utičnica ili se one nalaze na pogrešnom mestu. Ili delite kupatilo sa supružnikom, ali ste instalirali utičnicu samo na jednoj strani ogledala. Da biste izbegli ove greške, dobro razmislite o svim uređajima koje vi i vaši ukućani  koristite u kupatilu i postarajte se da za svaki od njih imate dovoljno utičnica koje se nalaze na pravom mestu. 

kupatilo


Kako odabrati pločice

Zaboravite na beskrajne gomile uzoraka i dezena pločica koje možete videti u prodavnicama. Vaša pažnja trebalo bi da bude usmerena isključivo na nekoliko vrsti pločica: onih koje su posebno otporne, dugotrajne i čiji stil ne zastareva, a to su porcelanske, staklene i pločice od prirodnog kamena. Biće vam mnogo jednostavnije kada suzite izbor na materijal, a zatim možete da pređete na izbor boje i oblika. Vodite računa i o ceni. Nekada su za isti kvalitet i trenutne trendove cene dosta veće, a postoje i one vrste kvalitetnih pločica za koje svakako vredi izdvojiti više novca jer su dugotrajnije i zahvalnije za održavanje. 


Kako odabrati pravu fugu za kupatilo?

Prvo je neophodno da odgovorite na ovu seriju pitanja: Da li želite da se fuga ističe ili da se uklapa u liniju pločice? Da li je fuga u zoni visokog prskanja ili na prilično suvom mestu? (Ako će se puno kvasiti, kao što je slučaj u tuš kabini, odlučite se za sintetičku fugu; na suvim mestima možete slobodno da koristite cementnu fugu). Da li će vas prljava fuga izludeti? Ukoliko je vaš odgovor da, bela fuga je svakako nešto što bi trebalo da izbegnete, a poznato je da se fuge tamnijih boja slabije prljaju. 

kupatilo


Kako urediti malo kupatilo? 

Čest je slučaj kod novogradnje da su kupatila veoma mala ili imaju kosine koje “kradu” dragocene kvadrate, te je ovde veoma važno voditi računa o organizaciji prostora. Manja kada ili tuš kabina, kao i uža mašina i kupatilski elementi su svakako obavezni u manjem kupatilu.

Za bolju organizaciju razmislite i o drugim varijantama bojlera, onih koji se postavljaju horizontalno i najbolje je da kupatilski ormarići budu viseći. Nemojte pretrpavati kupatilo ukoliko nema mesta za mašine za pranje i sušenje veša, već razmislite kako da jednu ili obe mašine postavite na drugo mesto. Naravno, mala kupatila su česta i kod starogradnje, a ono što se takođe često sreće jesu odvojen toalet i kupatilo. Uglavnom pregradni zidovi između ova dva odeljka mogu da se sklone i to je najčešće najbolji način da napravite funkcionalnije i veće kupatilo.

Takođe, sa ormarićima u kupatilu svakako nema potrebe da preterujete. Nisu vam potrebne duboke police niti toliko prostora za skladištenje u kupatilu: plitka polica može odlično da posluži. 

kupatilo


Kako preurediti kupatilo kada renoviranje nije opcija

Možda ste se se upravo preselili u novu kuću i ne podnosite pločice koje trenutno imate u kupatilu, ali vaš trenutni budžet vam ne dozvoljava da ih u potpunosti zamenite; ili, možda iznajmljujete stan i bilo kakvo preuređenje nije opcija. Dobra vest je da se kupatilo može preurediti i bez skupih i konačnih mera.

Ukoliko su vam pločice nezanimljive, možete da iskoristite specijalne nalepnice za keramiku koje će im promeniti izgled, a koje se opet po želji mogu ukloniti. U nekim slučajevima, mala promena poput nove tuš zavese i stazica za kupatilo može da napravi značajnu razliku. Kada su u pitanju prečke i držači za peškire, takođe postoje privremene varijante sa kačenjem na vakum, odnosno bez bušenja rupa. A kada je u pitanju stan koji iznajmljujete, nikada nije loše da pitate stanodavca da li planira preuređenje. Možda ideja već postoji, ali okolnosti nisu dozvoljavale da se sa renoviranjem počne. Možda će stanodavac pristati na neke korekcije za koje se dogovorite. Svakako nije problem da postavite pitanje. 

Renoviranje kupatila je svakako značajan i veliki poduhvat i zato dobro promislite šta želite i na koji način ćete to postići pre nego što se upustite u renoviranje.