27
Apr

Konačno počelo RUŠENJE najčuvenijeg divljeg objekta u Beogradu

Rušenje jednog od najkontroverznijih objekata u Beogradu, čuvene „slim zgrade“ ili „beogradske mršavice“ u Ulici Svetozara Zorića bb na Medaković padini, započeto je pre par dana, a završetak radova očekuje se 15. jula.

Pripreme za ovu veoma zahtevnu akciju krenule su još 16. aprila, da bi sada bageri konačno počeli sa uklanjanjem objekta koji je građen bez dozvole, ali i koji je komšijama zaklonio pogled i pretio da se obruši.

- Imajući u vidu da je nelegalni objekat bruto površine više od 6.500 kvadrata, bili su neophodni pripremni radovi, da bi samo uklanjanje počelo u sredu. Rok za okončanje je 15. jul - kaže gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović.
Reporteri “Blica” su pored bespravnog objekta zatekli radnike angažovane na rušenju. Nekoliko zidova zgrade od četiri sprata, od kojih je peti započet, ali ne i završen, već su bili porušeni.
Komšije, kojima je sporna zgrada smetala i jer je nikla na mestu planiranog puta, nisu krile oduševljenje, ali ni nevericu.

- Ne mogu da verujem da konačno ruše ovo ruglo - kaže jedan od komšija.

Bilo je i prethodnih godina slučajeva rušenja divlje gradnje, ali nikad ovako velikog objekta.

- Od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, Gradska građevinska inspekcija zatvorila je više od 220 bespravnih gradilišta, nadležnim tužilaštvima je podneto više od 180 krivičnih i drugih kaznenih prijava - objašnjava Božovićeva.

Kako kaže, u prethodnom periodu uklonjeni su objekti bruto površine više od 12.000 kvadrata.

Opširnije pročitajte na Blic.rs

Najčitanije iz magazina
Vidite više