19
Oct

Koji su načini za KUPOVINU stana BEZ UČEŠĆA?

Važne životne odluke propraćene su nizom strepnji i velikim planiranjem. Jedna od najvažnijih životnih odluka jeste biranje mesta za život. Svakako da se to prvenstveno odnosi na grad, a zatim i na samu nekretninu. Dom je mesto u koje rado treba da se vraćamo i u kojem treba da nam bude najprijatnije i zato kada biramo stan uvek treba da gledamo sve aspekte tog stana i da razmišljamo mnogo godina unapred. Dakle, treba da razmislimo i da li će nam određeni stan odgovarati i kada budemo stariji i kada proširimo porodicu i slično. 

deca

Podizanje kredita je sastavni deo kupovine stana u našoj zemlji. Dakle, teško da neko može dati tako veliki novac iz svog ličnog "sefa", sem ukoliko prethodno nije prodao neku drugu nekretninu. Naravno da postoje i takvi primeri, ali se u većini slučajeva podiže kredit na mnogo godina. I naravno da nije sve tako idealno, jer nakon odluke o potencijalnoj kupovini stana i dizanju kredita dolazi i najteža faza - UČEŠĆE. Osobe koje nemaju kapaciteta da obezbede učešće od 10.000 i više eura, nalaze se u pravoj agoniji. Bez toga, stan se ne može kupiti i oni gube svaku nadu da će se bilo kada preseliti u dom koji će nazivati samo svojim. Međutim, nije sve tako crno i na sreću postoje opcije i za one osobe koje jednostavno nisu u mogućnosti da sakupe i daju više hiljada evra za učešće. 

Staviti stan pod hipoteku 

Može se reći da je ovo jedna od najpopularnijh opcija kada je kupovina stana bez učešća u pitanju. Dakle, ono što treba da znate jeste da ovde postoje dve opcije. Možete staviti hipoteku na stan koji želite da kupite i možete staviti hipoteku na neku drugu nekretninu. To sada zavisi isključivo od vas. Ukoliko ste u dilemi, mi svakako savetujemo da pitate vašeg advokata ili da potražite savete pravnika. Elem, da se vratimo u temu.

Pogledajte oglase za prodaju stanova u celoj Srbiji i izaberite grad koji vas interesuje:
PRODAJA STANOVA


Ukoliko želite pod hipoteku da stavite neku drugu nekretninu i tako se opravdate kod banke i prosto pružite mogućnost da se banka osigura onda treba da znate da nekretnina koju želite da stavite pod hipoteku mora da bude vrednija od stana koji planirate da kupite. I to vrednija za najmanje 30%. Vi pod hipoteku možete staviti kuću ili stan vaših roditelja ili neki vaš stari stan, ali njegova cena mora biti viša. Ovo je samo u slučaju da imate neku nekretninu koja će služiti za tu hipoteku.

Ukoliko ta mogućnost ne postoji, onda pod hipoteku možete staviti i stan koji planirate da kupite. Tada će morati da bude angažovan procenitelj koji će da odredi cenu stana. I kada on odredi cenu stana to će ujedno biti i najveća cena, odnosno vrednost koju možete da podignete. Više od toga ne. Ukoliko imate sreće, može se desiti da procenitelj proceni veću cenu stana od one koja je postignuta dogovorom sa prodavcem. To znači da možete dobiti i veći kredit

Dobro razmislite šta vam je činiti u ovom slučaju i da li imate opciju da pod hipoteku stavite nečiji tuđi stan. Obično se dešava da roditelji izlaze svojoj deci u susret i tako hipoteku stavljaju na svoje lične kuće i stanove. Tako da sve zavisi od toga koliko je neko otvoren i da li bi pristao na tako nešto.

Agencije1


Do stana bez učešća sa kreditom u dinarima 

Određene banke nude takve pogodnosti da ukoliko uzmete kredit u dinarima može vam se odobriti da ne platite učešće. Ovo je mač sa dve oštrice i vrlo mali broj ljudi se opredeljuje na tako nešto. 

Pogledajte stanove na prodaju u Beogradu:
PRODAJA STANOVA BEOGRAD


Glavna začkoljica i izazov kada su ovi krediti u pitanju jeste to što je rok otplate kraći, samim tim i rata je mnogo veća. Razmislite da li ste spremni da izdvajate više novca za mesečnu ratu i da li ste spremni da kredit otplatite u veoma kraćem roku. Tu zapravo i leži najveći problem, jer svi oni koji žele da izbegnu kredite sa učešćem, to rade zato što nemaju dovoljno sredstava, a samim tim to znači i da najverovatnije nemaju dovoljno sredstava za ratu. 

porez


Građevinska direkcija Srbije može biti vaš partner 

Jedno od mesta gde se možete zaputiti kada želite da kupite stan bez učešća. Ovde naravno postoje druga pravila koja morate da ispoštujete. Ukoliko ste našli stan koji je gradila Građevinska direkcija i upravo želite da kupite taj stan, onda imate problem manje. 

Ukoliko želite stan u Novom Sadu, pogledajte oglase:
PRODAJA STANOVA NOVI SAD


Treba da znate da Građevinska direkcija vama kao kupcu može odobriti beskamatnu pozajmicu i to baš u iznosu do 20 odsto koliko vredi taj stan. Potrebno je naravno da budete kupac prve nekretnine, jer ćete tada moći da im vraćate taj iznos od povraćaja PDV-a. I to će vam se podeliti u dva dela. Prvi deo moći ćete da im vratite kada dobijete refundaciju, a za drugi deo ćete imati rok otplate od oko desetak godina. I što je najvažnije neće biti kamata, niti bilo kakvih drugih skrivenih troškova. 

Samo je važno da budete svesni da ćete u jednom trenutku plaćati dve rate. Prva rata će se odnositi upravo na vraćanje ove pozajmice, a druga naravno na kredit koji ste podigli u banci. 

kupovina stana


Podignite dva kredita 

Verovatno većini ovo i padne na pamet kada žele da kupe stan bez učešća. Međutim, razmislite dva puta. No, da pojasnimo prvo. Neko ko nema novac za učešće razmišljaće o tome kako da nabavi taj novac, a onda će naravno razmišljati od koga da pozajmi. 

Pogledajte i cene stanova na prodaju u Nišu:
PRODAJA STANOVA NIŠ


Ukoliko ne bude bilo te opcije, on će verovatno razmišljati da podigne kredit kojim će nadoknaditi učešće. Ukoliko planirate to da uradite potrebno je da prvo podignete keš kredit. Izračunajte koliko će vam biti učešće i podignite toliko. Nakon toga podignite i stambeni kredit i eto, rešili ste problem. Ali, ovde je potrebno biti oprezan. Keš krediti imaju kraći rok otplate, što znači da će sama rata biti veća i da ćete plaćati dve rate za dva kredita u narednih nekoliko godina, pa razmislite da li ovo finansijski možete da izdržite. Pri tome, kamate za oba kredita nisu zanemarljive pa imajte i to u vidu.

Ukoliko vam se sviđa duh Kragujevca, pogledajte stanove koje ovaj grad ima da ponudi:
PRODAJA STANOVA KRAGUJEVAC


Ako kupujete prvi put stan - biće vam smanjeno učešće 

Ovo je još jedna korisna informacija koju bi trebalo da znate. Naime, od ove godine, svi oni koji su se odlučili da prvi put kupe stan imaju opciju smanjenja učešća za odobrenje kredita na 10%. To do sada nije bio slučaj i svi oni koji kupuju stan znaju da je učešće uvek 20% od ukupnog iznosa kredita.

stan pokrivalica

Naravno, u ovom slučaju plaćate učešće, ali je ono značajno povoljnije, te možda možete da razmislite i o toj opciji. Svakako postoje i brojne druge pogodnosti za osobe koje kupuju svoj prvi stan. I to treba istražiti. Svakako, ukoliko imate parntera dobro razmislite na čije ime ćete uzeti stan, odnosno na čije ime vam se više isplati. Ukoliko ste vi već u prošlosti kupovali stan, a vaš partner nije, onda iskoristite tu priliku, jer ćete imati i povraćaj PDV-a, kao i mogućnost pogodnosti kada su u pitanju različita učešća.


Pozajmice od poznanika I prijatelja I firme 

Ono što vam ostaje na kraju, kao krajnja, ali i sasvim legitimna mogućnost, jeste da tražite pozajmice od vaših prijatelja, kako biste skupili novac za učešće. Ovo je naravno malo teža opcija, jer nekome treba da tražite iznos koji nije mali. Međutim, ukoliko imate osobe kojima verujete i koje veruju vama i koje su spremne, ne samo ovako, nego i finansijski da vam pomognu i kojima to neće predstavljati problem, onda zašto da ne. 

uredjenje stana

Ono što takođe treba da znate da pozajmice daju i određene firme svojim zaposlenima. Zavisi kako koja firma, ali treba istražiti da li vaša firma nudi tu opciju. Negde su te pozajmice minimalne, a negde su u pitanju značajne svote novca. Ono što bi trebalo da znate jeste da te pozajmice koje daju firme, uglavnom su beskamatne i bez nekih dodatnih troškova, tako da je to razlog više da tražite upravo tu pozajmicu. Kada su u pitanju državne firme tu postoje pozajmice koje se dobijaju preko sindikata, te i to uzmite kao opciju. 


Razmislite o tome da nešto prodate 

Na kraju krajeva, ukoliko ne uspete da iskoristite nijednu od ovih opcija i budete morali da platite učešće, razmislite o tome da prodate nešto što imate, ukoliko bi to pomoglo. Svakako stavite na list papira šta su vaši prioriteti i koliko vam ova kupovina stana znači. I na kraju kada sve saberete i oduzmete vidite šta vam ostaje i tako se odlučite. 

Banke u poslednje vreme sve više gledaju kako da se dodvore potencijalnim kupcima stanova, te često smišljaju neke nove "pogodnosti". Svakako vam savetujemo da posetite više banaka i da ih pitate da li postoji mogućnost uzimanja stambenog kredita bez učešća. Mnogi zapravo i daju to kao mogućnost, ali svakako treba proveriti kako je pojedinačna banka osmislila tu ponudu. 

Možda bude nešto što će vama u datom trenutku odgovarati, a možda bude i nešto što nikako nećete moći da prihvatite. Prilikom podizanja kredita uvek treba dobro da se informišete kod raznih banaka i da vidite koja je u skladu sa vašom aktuelnom situacijom najpovoljnija. Imajte u vidu da neke banke ne žele da čuju za kredite bez učešća, a ima i onih banaka koje maksimalno izlaze klijentima u susret. Mi vam želimo sreću, prvenstveno u vezi sa pronalaženjem stana, a onda i idealnog povoljnog stambenog kredita i to bez učešća!