14
Sep

Kupovina stana radi izdavanja - šta sve morate znati?

Odluka za kupovinu nekretnine savršena je ukoliko imate dovoljno finansijskih sredstava, bez zaduživanja i drugih komplikovanih situacija. Ipak, čak i kada to nije slučaj, kredit ne mora da bude izbor koji će vam nametnuti glavobolje. Motivacija za kupovinu stana jeste nešto što treba da održava želju i pretvori je u realnost. A kada to činite da biste kasnije nekretninu izdali po što boljim uslovima, onda je pun pogodak, ukoliko se upoznate sa svim značajnim segmentima kupovine. 

Mnogo je bitnih i krupnih, ali i sitnih stvari sa kojima bi trebalo biti upoznat i pre kupovine stana radi izdavanja, a neke su u vezi i sa kupovinom sopstvenog stambenog prostora. 

Ukoliko želite da kupite stan za sebe ili za izdavanje, pogledajte oglase na našem sajtu i odaberite željeni grad:
PRODAJA STANOVA

 

Ukoliko birate stan koji nije namenjen za vas, već za izdavanje u zakup drugima, tim je bitno informisati se o svemu što je bitno i vama i potencijalnim stanarima. To će omogućiti prijatan odnos među stranama, koji je zasnovan na ugovoru, uz poštovanje, poverenje i saradnju.

Potrudićemo se da u ovom tekstu iznesemo što više činjenica koje vam mogu olakšati izbor stana, kupovinu i naravno kasnije vrlo brzo i efikasno izdavanje po odličnim uslovima.

Ako ste rešili da kupite stan radi izdavanja, pogledajte oglase za izdavanje stanova kako biste stvorili sliku o aktuelnim cenama rentiranja:
IZDAVANJE STANOVA

 

Način kupovine stana je najvažnija odluka

Kupovina stana radi izdavanja može da se izvrši na više načina: za gotov novac, kredit od banke, pozajmicu od prijatelja, i slično. Najbolja opcija za kupovinu stana jeste u kešu, tačnije gotovini. Naravno, ovo je idealna kupovina kada raspolažete potrebnim iznosom novca, koji se može dati prodavcu u dinarskoj protivvrednosti ili stranoj valuti – najčešće evrima. Dobijate stan za dati novac i više nikakve obaveze nemate. 

Prodaja postojeće nekretnine – stana, kuće, placa i druge imovine, brz je način dolaska do novca potrebnog za kupovinu stana radi izdavanja.

Ipak, sve veći obim kupovine stanova vrši se uz neki vid pozajmice – stambeni ili hipotekarni kredit, pozajmljivanje novca od prijatelja i drugo. Hipotekarni kredit ostvaruje se uz stavljanje hipoteke na postojeću nekretninu, ili sam stan koji se tek kupuje. 

kredit


Stambeni kredit bez hipoteke način je da se novac dobije uz procenu vaših mogućnosti za plaćanje rate, obimnu dokumentaciju i mesečne rate. Njih čini osnovica i kamata. 

Pozajmica od prijatelja može da bude kratkoročno beskamatno rešenje, koje ipak izaziva stres, jer znati da dugujete novac nekom bliskom ne može dati tako lagodan osećaj. 

Kupovina stana na kredit zahteva razmišljanje

Danas se najčešće sreće situacija kod velikog broja ljudi da se nekretnine kupuju na kredit, usled nedostatka novčanih sredstava, jer se zaista i radi o vrtoglavo visokim iznosima. Uz razmatranje opcije kredita, treba uzeti više faktora u obzir, maksimalno dobro razmisliti i doneti pravu odluku. 

Stambeni krediti dostupni su kod gotovo svih banaka, kako domaćih, tako i inostranih. 

Razlikuju se prema potrebnom iznosu, broju rata, njihovom dospeću – vremenu plaćanja i novčanim iznosima, kao što su redovne rate, kamate i porezi. Mnogo je različitih aspekata stambenih kredita koje treba posmatrati sa stanovišta mogućnosti plaćanja rata.

osiguranje stambenog kredita


Naime, stambeni krediti mogu se uzeti na nekoliko godina, ili čak i više desetina. U zavisnosti od tog perioda varira i broj rata, a najčešće se plaćaju u mesečnom iznosu – osnovica za dobijeni novčani iznos kredita, uvećana za kamatu koja pripada banci. 

Važno je povesti računa o iznosu rate kredita i svim pratećim troškovima. Ukoliko se stan kupuje radi izdavanja, onda sva procedura može biti gotova za svega nekoliko dana. Za sledećih nedelju ili dve, stan već može biti oglašen, stanari pronađeni i uredno prijavljeni svim nadležnim službama koje se bave tim pitanjima. 

Zato, poželjno je razmišljati da rata kredita na mesečnom nivou, kao i svi drugi troškovi ukoliko do njih dođe, ne smeju biti veći od kirije dobijene od stanara. 

Zakupnina se obično plaća vlasnicima stanova početkom meseca, kao i rate kredita. Najbolje bi bilo da kirija pokriva celu ratu kredita, i da ostaje dovoljno novca za dodatne troškove – u slučaju kvarova, za redovno održavanje stana, prijavu stanara, plaćanje poreza na imovinu i slično. 

To je balans kada se mora uzeti kredit za kupovinu stana, pogotovo ukoliko se stan izdaje na duži vremenski period, kao što i kredit traje više godina. 

Stambeni krediti

Izbor lokacije je veoma bitna stavka kod izdavanja

Važan aspekt kojim se posebno treba baviti prilikom kupovine stana jeste lokacija.

Ukoliko je namena traženja sopstveni stambeni prostor, onda se kupci vode lokacijom u zavisnosti od svojih i potreba članova porodice. Ali, ako se stan kupuje radi izdavanja, u Beogradu ili drugom gradu gde je tražnja velika, lokacija je jedan od osnovnih elemenata koji može opredeliti izbor.

Kupci stanova radi izdavanja treba da se vode izborom lokacije koja će biti popularna i privlačna stanarima – porodicama, studentima i drugim tražiocima. Poželjno je istražiti tražnju na određenoj lokaciji, ukoliko se na njoj planira kupovina stana. Ili, još bolje je pronaći podatke o najpopularnijim lokacijama od zvaničnih agencija, kako bi izbor bio prilagođen budućim stanarima.

Obezbediti stanarinu od stanara koji teže za dugoročnijim useljenjem, poštujući ugovor i sva predviđena pravila, potez je koji vlasnika stana čini zadovoljnim. Prilikom izbora lokacije poželjno je voditi se i dostupnošću bitnih gradskih mesta. To su na primer: udaljenost autobuskih stajališta i broj stanica do centra, blizina prodajnih objekata, banaka, bioskopa, univerziteta, škola i hitnih službi. To može značajno unaprediti tražnju za stanom i zato se treba baviti svim aspektima lokacije.

zgrada


Zaštita interesa obe strane moguća je uz ugovor o zakupu

Kada ste već pronašli stan i sledeći korak je useljenje stanara, najbitniji deo koji sledi jeste sklapanje ugovora. Kao dvostrana izjava volje, ugovor između vlasnika stana i stanara, odnosno zakupca treba da zaštiti interese i pruži jasan odnos za obe strane.

Može da bude u formi standardnog ugovora o zakupu, koji se zaključuje na određeni vremenski period. Vlasnik stana se štiti u pogledu prava na očuvanje imovine, naplatu stanarina i poštovanje svakog dogovora.

Da bi se vlasnik stana obezbedio od potencijalne štete u stanu, poželjno je da u ugovoru bude naznačeno plaćanje depozita, što je najčešće unapred plaćena jedna kirija od strane stanara. Takođe, vlasnik se ugovorom štiti od svake sanacije štete u stanu, do koje je došlo usled nesavesnog ponašanja stanara. U tom slučaju zakupac treba da izvši nadoknadu prema ugovoru. To je posebno značajno ukoliko se radi o nameštaju, tehnici i sitnicama koje je obezbedio vlasnik – tačnije, kada je opremio celokupan prostor i kao takav je spreman za useljenje.

ugovor


Sa druge strane, i zakupac se štiti ugovorom, obično u pogledu plaćanja ugovorenih mesečnih kirija bez promene i nepoštovanja dogovorenog i potpisanog od strane vlasnika. Pored toga, u slučaju da zakupac donese svoje stvari, može u ugovoru da traži tačku kojom će biti zaštićen u slučaju nestanka nekog predmeta. Takođe, predmet ugovora može biti i korišćenje svih ili određenih prostorija stana, ponašanje u pogledu poštovanja kućnog reda i mira i slično.

Kupovina stana radi izdavanja veoma je krupna i bitna poslovna, ali ujedno i životna odluka, pa se savetuje maksimalno informisanje i oprez. Unapred se pripremite na to da će vam biti potrebno mnogo dokumenata, a još više ukoliko se odlučite za kredit. Zato, naoružajte se kvalitetnim informacijama i činjenicama koje vam mogu pomoći da ubrzate kupovinu stana uz pravilan izbor izvora finansiranja, lokacije i karakteristika stambenog prostora.

Osigurajte ugovorom i sebe i drugu stranu, jer to je jedini način da saradnja sa stanarima, tačnije zakupcima vašeg prostora bude kvalitetna, temeljna i dugoročna.