04
Apr
Novogradnja, Beograd na vodi
Radomir Kuč

Trendovi na tržištu nepokretnosti – Evo kakve su cene bile u martu mesecu

facebook messenger viber
Tržište nepokretnosti ne prestaje da zaokuplja pažnju bez obzira što je tokom prethodne godine zaustavljen njegov dalji rast.

Došlo je do promene uslova na tržištu, odnos ponude i potražnje se promenio što nameće uvek isto pitanje: Kada će doći do pada cene kvadrata?

Zakon ponude i potražnje je bio objašnjenje zašto su cene nekretnina u prethodne tri godine doživele istorijski rast.
Rast cene kvadratnog metra "gurala" je potražnja koja je bila veća  od ponude. Tokom 2023. godine usled nepovoljnih ekonomskih i geopolitičkih situacija smanjena je kupovna moć što je uticalo na usporavanje potražnje za nekretninama prema zvaničnim podacima RGZ-a za 2023.godinu. Da li se u 2024.godini može očekivati da će promena uslova na trzištu uticati na značajniji pad cena ili će ipak 2025.godina imati odgovor na ovo pitanje? Koliko će popuštanje stroge monetrane politike i postizanje ciljane inflacije doprineti finansijskoj stabilnosti a to bi značilo da se može očekivati povratak kreditnih kupaca čije je prisustvo izostalo usled trenda rasta referentnih kamatnih stopa u prethodnom periodu.

Sa ciljem očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i zaštite korisnika finansijskih usluga Narodna Banka Srbije je 2023. godine usvojila mere kojima su privremeno ograničene kamatne stope na stambene kredite. Sigurno je da je ovo ograničenje daljeg rasta kamatne stope u određenoj meri pozitivno uticalo na budžete zaduženih građana, s obzirom da je dužnicima umajena rata kredita od 10 odsto do više od 25 odsto. Narodna banka Srbije donela je odluku da se građanima koji su zaduženi stambenim kreditima privremeno ograniči nominalna kamatna stopa  za period od 15 meseci, odnosno do 31.12.2024.

S obzirom na to da su Centralne banke tokom prošle godine zaustavile dalji rast referentnih kamatnih stopa, to bi moglo da uslovi jednu stabilnju klimu na tržistu nepokretnosti u narednom periodu.

Ukoliko se postigne ciljana inflacija može se očekivati postepeni pad referentnih kamatnih stopa koje bi vratile kupovnu aktivnost na tržište.

Da li će 2024.godina doneti odgovor na pitanje: U kojoj meri će uravnoteženje ponude i potražnje imati uticaj na kupce koji su u 2023.godine bili prilično uzdržani u svojim kupovnim aktivnostima? 

Informacije o cenama tokom marta meseca

Prema oglašenoj ponudi, prosečna cena u kategoriji "Prodaja" stanova po gradovima Srbije automatski je proračunata na osnovu cene objavljenih oglasa u poslednjih 30 dana na našem portalu. 

Beograd 

Oglašena ponuda u prestonici zabeležila je rast cene kvadrata na svim lokacijama.
Istu prosečnu cenu kao i u februaru zabeležila je gradska opština Palilula koja iznosi 2.424 evra/m2.

Centar grada u martu postiže prosečnu cenu od 3.465 evra/m2 sto je za 0,58 odsto više u odnosu na februar kada je prema oglašenoj ponudi cena kvadratnog metra iznosila 3.445 evra/m2.

Najveći rast od 1,96 odsto zabeležila je opština Voždovac sa cenom od 2.600 evra/m2. 

Ponuda na Novom Beogradu beleži rast od 0,87 odsto i prosečnu cenu od 2.672 evra/m2

Oglašena ponuda  stanova u gradskom naselju Mirijevo beleži blagi rast od 0,26 odsto sa prosečnom cenom od 1.905 evra/m2.

Cena kvadratnog metra na Vračaru beleži blagi rast od 0,50 odsto i prosečnu cenu od 3.415 evra/m2.

Novi Sad 

Najveći porast od 2,34 odsto zabeležila je oglasena ponuda na lokaciji Podbara sa cenom od 2.575 evra/m2.

Neznatan porast od 0,07 odsto belezi Grbavica sa cenom od 2.676 evra/m2 i tako ova lokacija postiže najvišu prosečnu cenu u Novom Sadu.
Centar grada nastavlja sa trendom pada cene koji u martu iznosi 0,71 odsto, formirajuci cenu od 2.644 evra/m2. 

Novo naselje u martu beleži pad od 3,14 odsto sa prosečnom cenom od 2.100 evra/m2. 

Niš 

Na praćenim gradskim lokacijama, tri su zabeležile porast cena i samo na jednoj je zabeležen pad cene.

Najveći porast cene od 2,94 odsto zabeležila je gradska lokacija Pantelej sa cenom od 1.540 evra/m2.

Oglašena ponuda na lokaciji Palilula nastavlja sa trendom rasta od 1,73 odsto i tako prosečna cena iznosi 1.526 evra/m2

Durlan, nakon januarskog porasta cene od 3,17 odsto, u februaru beleži pad od 2,27 odsto formirajući cenu od 1.462 evra/m2. Ova lokacija i u martu beleži pad od 3,63% sa cenom od 1.409 evra/m2

Bulevar Nemanjića kao centralna zona postiže promenu cene naviše i tako prosečna cena u martu iznosi 1.753 evra/m2, što je porast od skoro 2 odsto (1,80 odsto).

Kragujevac

Kragujevac je na gradskoj lokaciji zadržao isti nivo sa prosečnom cenom od 1.400 evra/m2.

Pančevo

Ponuda na gradskoj lokaciji Pančevo beleži pad od 3,81 odsto sa prosečnom cenom od 1.404 evra/m2.