14
May
Beograd panorama
Radomir Kuč

Tri naselja u Beogradu u kojima će moći da se kupe jeftini stanovi: U jednom gradnja već počela

facebook messenger viber
Naselja Ovča i Borča, Surčin, odnosno lokacija gde se gradi EXPO, potencijalno su tri lokacije za povoljne, jeftine stanove koje će moći da priušte oni koji do sada nisu rešili stambeno pitanje.

U te tri beogradske oblasti, naime, moći će da se grade, a samim tim i kupuju stanovi po subvencionisanim uslovima. Na levoj obali Dunava, zbog same lokacije i ranijeg plana, a na mestu posle svetske izložbe, zbog odluke da se stanovi koji ostanu iza EXPO daju po uslovima povoljnijim od tržišnih. 

To je za "Blic Biznis" potvrdio i glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

- Borča i Ovča su naselja verovatno sa najvećim potencijalom u smislu izgradnje novih naselja, a koja bi mogla da budu dovoljno jeftina, ali i da popune potrebe segmenta tržišta koji nedostaje, a to su jeftiniji stanovi koji bi mogli da budu dostupni dosta velikom broju stanovništva koji u ovom građevinskom bumu nisu rešili svoja stambena pitanja", rekao je on.

Govoreći o stanovima koji se grade neposredno uz kompleks EXPO, kaže:

"Tu će se graditi stanovi u bruto površini od oko 120.000 kvadrata, imaće ulogu da smeštajnog kapaciteta za delegacije i učesnike iz više od 100 zemalja koji dolaze na samu izložbu. Posle završetka sajma, država će raspolagati ovim stanovima kroz različite programe, a ideja je da odmah nakon EXPO ti stanovi budu u upotrebi za naše građane".

Kako je i ranije najavljeno, postoji mogućnost da oni budu podeljeni medicinarima, ili onima koji se vraćaju u Srbiju da žive, mladim naučnicima, odnosno ljudima sa sličnim zanimanjima.

Odabrano je osam firmi koje će projektovati stambeni kompleks Expo 2027.

Bruto građevinska površina celog kompleksa je oko 160.000m2.

Višeporodični stambeni objekti sa poslovnim prostorima planirani su na delovima katastarskih parcela 4721/1, 4721/2, 4721/4, 4721/5, 4756/5, 4721/7 i 4756/1, KO Surčin, na površini od oko 91.978m².

Planirana je izgradnja stambenih objekata spratnosti Po+P+7, sa garažama u jednom podzemnom nivou. U delu prizemlja planirani su poslovni prostori.
U okviru stambenog kompleksa su planirano je 1.500 stanova, od jednoiposobnih do četvorosobnih, prosečne površine od oko 55 m2.
Preostale dve parcele namenjene su za gradnju pristupnih saobraćajnica kompleksa i za javnu zelenu površinu.

(V.B.)